Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz má nový parkovací systém s radarem

Libor Zezulka
Diskuze (59)
Mercedes-Benz vyvinul nový parkovací systém propojený s radarem, který pomůže najít vhodné místo a bezpečně zaparkovat.

Toyota se samo parkujícím Priusem, jenž prošel i redakčním testem Auto.cz, zatím v oblasti bezpečnosti a komfortu parkování dospěla zřejmě nejdál, ale i ostatní výrobci se činí. I Mercedes-Benz vyvinul nový parkovací systém propojený s radarem. Radar vyhledá vhodné místo na parkování a pomůže bezpečně zaparkovat. Až do rychlosti 40 km/h radar pomocí předních čidel vyhodnotí, zda lze na určitém místě bezpečně zaparkovat či nikoliv.

Pokud boční čidla umístěná na straně spolujezdce v rychlostech do 16 km/h neleznou vhodné parkovací místo, oznámí tuto skutečnost řidiči modře svítícím symbolem P na přístrojové desce. Pokyn k prozkoumání parkovacích míst na levé straně řidič udělí aktivací levé směrovky. Jakmile systém nalezne vhodné parkovací místo a řidič se systémem souhlasí, může začít samotný proces parkování.

Červená vodící čára ukáže aktuální dráhu vypočítanou podle úhlu natočení kol, žlutá vodící čára potom zobrazuje doporučenou dráhu a tedy úhel natočení kol nutný pro bezpečné zaparkování. Jakmile automobil stane v kýžené pozici, systém vydá akustický signál. Samozřejmě upozorňuje i na hrozící nebezpečí kolize se stojícími vozy. Pokud řidič zastaví dříve, než systém vypočítal, přepočítá dráhu a doporučí jiný úhel natočení kol.

Nový parkovací systém si jako první vyzkouší majitelé nové generace Mercedes-Benzu CL, který automobilka nedávno označila za nejtišší automobil luxusního segmentu.

Libor Zezulka
Diskuze (59)