Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je fantastický Ford Focus RS. Má najeto jenom 72 kilometrů!

Jan Mička
Diskuze (20)
Na Ford Focus RS s tak nízkým proběhem jenom tak nenarazíte. Jeden je nyní na prodej, jeho cena se však téměř neliší od nového kusu.

Ford Focus RS byl ve své době na samotném vrcholu segmentu ostrých hatchbacků nižší střední třídy. Nic jako pohon všech kol pro něj neexistovalo, a pokud jste si nedali pozor, uměl vás příval točivého momentu na přední nápravu povodit od příkopu k příkopu. Solidní kousek s proběhem do 100.000 kilometrů lze i u nás pořídit za zhruba půl milionu korun, co když vám ale řekneme, že je na prodej jeden, který nemá ujetou ani celou stovku kilometrů?

Neděláme si legraci, přesně takový exemplář prodává aukční síň Classic Car Auctions. Aukce proběhne o prvním dubnovém víkendu a předpokládá se prodejní cena v rozmezí 1-1,12 milionu korun. Možná se vám to zdá moc, vůz však má najeto pouze 72 kilometrů, je v naprosto špičkovém stavu a prodává se v podstatě za stejné peníze, za jaké byl u nás nabízen v roce 2009. Tehdy u nás stál 990.000 Kč, přičemž seznam příplatkové výbavy měl pouze deset řádků.

A proč by pro nás mělo být tohle auto tak důležité? Zejména protože přišlo v době, kdy se u ostrých hatchbacků ještě moc neřešil downsizing. Zatímco současný Focus RS má čtyřválcový EcoBoost o objemu 2,3 litru, minulá generace měla pětiválec 2,5 Duratec RS s výkonem 224 kW a točivým momentem 440 N.m. Akcelerace z 0-100 km/h zabrala 5,9 sekundy a maximální rychlost byla 263 km/hí. Naštěstí i současný Focus RS za to umí pořádně vzít. Rozjede se totiž až na 266 km/h.

Historie prodávaného exempláře je relativně prostá. Posledních sedm let se „povaloval“ ve skladech a garážích, vlastnil jej jeden majitel... a to je vlastně všechno. Ceny ojetých Focusů RS jsou ve Velké Británii podobné jako u nás. Kousky s proběhem do 100.000 kilometrů se aktuálně prodávají v přepočtu za pět set až šest set tisíc korun.

Foto: Classic Car Auctions

Jan Mička
Diskuze (20)
Avatar - white label
18. 3. 2017 23:04
Re: Stočenka
Proč by ne? Je to kombinace látka/alcantara, mimochodem je to na (německých) sedačkách Recaro.
18. 3. 2017 21:27
Re: Stočenka
Alcantara vo Focus RS? To asi nie.
Avatar - Jopino
18. 3. 2017 10:15
Fantastický?
Nejsem až tak znalý fordí "závodní" minulosti, ale pod pojmem fantastický FF RS si mnozí nadšenci Fordu představují spíše RS MK1, než MK2. A to především k vůli váze a s tím související agilnosti v zatáčkách. Jedníčka nabídla solidních 215 HP, a to stačilo na velmi zábavnou jízdu. Dvojka sice nabrala na výkonu, ale i na hmotnosti. Být fanda značky, určitě bych se spíše zaměřil na FF RS MK1.
18. 3. 2017 09:21
Re: Stočenka
Semiš, voe
18. 3. 2017 09:19
Re: si hrajete na *?
Souhlas. Ne že bych chtěl vyzdvihovat "doby minulé", ale dříve rozhodně platilo, že automobilový redaktor byl technický odborník. Dnes mají takových redaktorů minimum.