Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel pracuje na sportovním Adamovi, chce konkurovat Abarthu

David Bureš
Diskuze (3)
Miniauto Opel Adam myslí hlavně na styl. Do budoucna se počítá i se sportovní verzí tohoto hatchbacku.

Automobilka Opel ve Skandinávii aktuálně testuje neznámý prototyp modelu Adam. Automobil má snížený podvozek a upravený přední nárazník. Tyto prvky naznačují, že německý výrobce pracuje na sportovní verzi tohoto miniauta, která by mohla být inspirována závodním Adamem Cup.

Podle všeho by tato varianta měla dostat přídomek OPC (Opel Performance Center) po vzoru větších Opelů. Aktuálně jsou tyto verze odvozeny od Corsy, Astry a Insignie. Možností je ale i jiné jméno, pokud marketingové oddělení dospěje k názoru, že na znaky OPC je Adam příliš malý.

Opel v současnosti postupně uvádí na trh novou generaci motorů, přičemž jeden z nich se měl objevit i pod kapotou sportovní verze Adama. Tento hot hatch má použit chystaný přeplňovaný motor 1.4 SIDI Turbo.

Výkon agregátu by se měl pohybovat okolo 160 koní (118 kW), dříve se hovořilo až o hodnotě 180 koní (132 kW). O moc vyšší výkon čekat nemůžeme, Adam by tím až příliš nakukoval do rajónu větší Corsy OPC, jejíž 1.6 Turbo má 141 kW.

Mezi největší konkurenty sportovně zaměřeného Adama má patřit Abarth 500, jehož přeplňovaná čtrnáctistovka dává 99 kW. Své bude chtít říci i chystaný Volkswagen Up! GT s tříválcem o výkonu cca 81 kW (podle původních zpráv se měl začít prodávat již loni), naopak s takovým Renaultem Twingo RS se v nové generaci tohoto francouzského prcka už nepočítá.

Opel Adam je v současnosti nabízen pouze jako třídveřový hatchback. Podle loňských zpráv má před koncem letošního roku na trh přijít sériová verze konceptu Adam Rocks, tedy hatchback se zvýšeným podvozkem a oplastovanou karoserií. Vyloučen rovněž není příchod otevřené verze hatchbacku s plátěnou stahovací střechou po vzoru Fiatu 500C.

David Bureš
Diskuze (3)
12. 2. 2014 17:50
Opel Adam OPC + Opel Adam Cabrio SPY Shots
Přidávám pár SPY fotek...

Opel Adam OPC:
[odkaz]
[odkaz]

Opel Adam Cabrio:
[odkaz]
[odkaz]
12. 2. 2014 17:37
Re: abarth vs opel
O zvuk bych se nebál, všechny současné verze (Corsa, Astra, Insignia) OPC mají speciální sportovní výfuk REMUS, který zaručuje dostatečnou zvukovou kulisu. >:-[]
12. 2. 2014 13:25
abarth vs opel
Tak ať nezapomene udělat taky ten parádní zvuk co má Abarth jinak to nemá cenu :-)