Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Nová generace VW Passat poprvé natočena při testování

David Bureš
Diskuze (63)
Osmá generace Volkswagenu Passat vyroste, zároveň ale bude lehčí. Změny budou výraznější než u poslední mezigenerační výměny tohoto vozu.

Největší letošní novinkou Volkswagenu bude osmá generace Passatu. Nová generace wolfsburského zástupce ve střední třídě bude podle všeho poprvé představena na říjnovém autosalonu v Paříži.

Prototyp Passatu VII byl během testování zachycen v jižní Evropě. Automobil je mohutně maskován, a tak jeho tvary zatím nejsou příliš rozeznatelné. Dřívější zprávy nicméně hovoří o tom, že designéři dostali volnější ruce, těšit se můžeme na eleganci a ostré křivky. Přesto čekejme spíše evoluci než revoluci, Passat jednotlivými detaily naváže na Golf VII.

Rozvor náprav má narůst na hodnotu okolo 2,8 metru. Tím by Passat B8 překonal jezevčíka Škodu Superb, jejíž rozvor měří 2.761 mm. Rozvor současného Passatu činí 2.712 mm. Důležitým údajem je také objem zavazadelníku, který má u nového wolfsburgského sedanu vyrůst asi na 650 litrů.

Passat s interním označením B8 použije koncernovou platformu MQB. Ta sníží výrobní náklady a zároveň sníží hmotnost automobilu, hovoří se až o 80kilogramové redukci váhy.

Co se týče nabídky motorů, z těch benzinových se počítá s 1.4 TSI s vypínáním poloviny válců, 1.8 TSI a 2.0 TSI, jehož nejsilnější verze nahradí dnešní šestiválec 3.6 FSI (220 kW). Turbodiesely budou mít objem 1,6 litru a dva litry, vrcholné 2.0 TDI bude disponovat dvojicí turbodmychadel.

Pro zájemce o úspornou variantu tu bude plug-in hybridní Passat s upravenou technikou Audi A3 e-tron, který má debutovat na podzim 2015. Později by se v nabídce mohla objevit i vyvíjená desetistupňová dvouspojková převodovka DSG.

Podle německého Auto Bildu se ještě letos můžeme těšit na debut sedanu a kombi, v příštím roce dorazí zvýšená verze Alltrack. Pro rok 2016 se počítá s nástupcem sportovně laděného sedanu CC, který patrně opět ponese někdejší název Passat CC.

Passat CC také přijede v podobě sportovně laděného kombi, tzv. Shooting Brake. V minulosti se hovořilo také o kupé a kabrioletu, který by nahradil odcházející kupé-kabriolet Eos. Podle informací německého deníku Der Spiegel se ale nástupce Eosu nedočkáme.

David Bureš
Diskuze (63)
4. 4. 2014 12:43
Re: Nový Passat
Naprosto odlišné od Passatu je pro mne například Ferrari 458. Co se "menší" týče, chtěl jsem je nějak relativně usadit a naznačit, že nejde o jedno auto s kosmetickými rozdíly. Rozdílů je tam jinak celkem dost. Ostatně snížení nákladů je jeden z důvodů, proč mají jiné auto než my.
4. 4. 2014 08:47
Re: Úspora
Nejsem si jistý, ale B5 torzku měla a nebyl s ní žádný problém, ona není torzka jako torzka - taková torzka v Méganu RS je v podstatě závodní zavěšení, že >:D Laguna, kterou jsi jmenoval, byla v lanýžím testu rychlejší, než Boxster >:D
Ale k Passatu - pokud dá VW do Passatu lešeňovku, bude to každému jedno, pokud nebude bouchat a bude komfortnější a jistější, než předchozí víceprvek. Ostatně nadávky na lešeňovku v Octavii pramení ne z principu její instalace, ale z faktu, že bouchá, klepe a odskakuje (proti víceprvku). Technické detaily jsou drtivé většině lidí ukradené, pokud bude Passat na torzce jezdit stejně, nebo lépe, než současná víceprvková verze, klidně ji tam můžou dát bez ztráty kytičky.
Avatar - donPedro
4. 4. 2014 07:13
Re: Bude mať okienko za zadnými dverami?
Tož to už jsme (minimálně) dva, mi se taky emerický Passat pozdává více nežli ten evropský. Ještě lépe to pro USA verzi pak vypadá při srovnání interiérů, IMHO ;-) :-!
Avatar - jozephko
3. 4. 2014 23:38
Bude mať okienko za zadnými dverami?
Veľmi by som uvítal, keby mal Passat namiesto veľkých zadných dverí dvere menšie plus menšie okienko za zadnými dverami, ako má napr. americký Passat:
[odkaz]
Súčasný zadok Passatu pôsobí opticky trochu ťažkopádne - to okienko by dizajnu veľmi pomohlo.
Vôbec by som sa nenahneval, keby európsky Passat bol "len" klonom Passatu amerického - len s iným nastavením podvozka a inými prevodovkami a motormi.
3. 4. 2014 22:51
Re: Klasika
Povedz, aku zivotnost ma elektromotor, a preco ? A nevytahuj zivotnosti motorov v kompresoroch, to je trochu ine vyuzitie.
Kedysi som sa ta pytal, preco sa nepresadili elektroskutre, ved ide o prepravu na kratke vzdialenosti, bateria by mozno nemala problem, tak preco mas ty problem odpovedat! Kazes tu nejake mudra ako spasitel a o technike nevies mozno vobec nic :no: