Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi S4 Avant – Trochu málo kouše

Martin Machala
Diskuze (57)
Z Audi S4 Avant nemůžete vystoupit zklamaní, nemohl jsem se ale ubránit tomu, že jsem čekal o něco víc.


Design, interiér


Když jsem v pondělí krásnou červenou audinu vracel, potkal jsem Jirku Rozkošného, který má u českého zastoupení na starosti PR. Ptal se mě, co na novou S4 říkám. „Strašně rychlý, ale čekal jsem, že aspoň ve sportovním módu trochu kousne.“ Jiří se zamyslel, přece jenom jde o aktuálně nejrychlejší A4, možná čekal větší nadšení… „Musí tam zůstat prostor pro RS4, ta už bude kousat.“

Přesně tak. Trochu toho zlobeníčka dostaneme až v podobě RS4, S4 je „jenom“ strašně rychlé, nesmírně efektivní (hlavně v zatáčkách, tam díky příplatkovému sportovnímu diferenciálu kreslí oblouky jak podle kružítka), překvapivě úsporné a velmi komfortní. Ideální auto do levého pruhu na německé dálnici. Ale ty zatáčky taky umí hezky… Jenom zkrátka, trošku, alespoň trošku něčím ten superrychlý perfekcionismus zpestřit.

S4 poznáte!

Málokterá A4 sice do světa vyrazí v plně sériové podobě, vždyť nabídka nejrůznějších sportovnějších paketů a doplňků je přebohatá (takové ty S line věci…) a nová S4 je docela decentní stroj, přesto si myslím, že prozatím nejrychlejší audinu střední třídy poznáte. Tedy naživo, podle fotek bych za to ruku do ohně nedal. Když ale stojíte před červeným kombíkem, jiný prostě je. Uhlazený, díky několika „S“ specialitám je však celkem jasné, že tohle nebude 2.0 TDI. Třeba výraznější prahy nebo kryty vnějších zrcátek v hliníkovém designu. A vzadu pak nárazník s černou mřížkou a prý „voštinovou strukturou“ a samozřejmě čtvero koncovek výfuku k tomu. Jak říkám, pár maličkostí, ale na parkovišti tenhle červený kombík vaší pozornosti nejspíš neujde.

audi video strednitrida sportovni redakcnivideo audi video strednitrida sportovni redakcnivideo  

V prémiových interiérech střední třídy (ať už v testované audi nebo mercedesech s BMW) mě pokaždé nejdřív překvapí, jak je tady málo místa. Respektive, dostatečně, ale řekněme podobně jako ve slušně prostorném kombíku nižší střední třídy. Tedy vejdete se, kufr se základním objemem 505 litrů taky není ostuda, ale porovnejte prostorovou nabídku třeba s novou insignií, passatem nebo superbem. Jenže, je to trochu nespravedlivé - zatímco mainstream se v drtivé většině vzdal čehokoliv většího než D segment, prémiové značky tradiční schéma střed, vyšší střed a luxus ještě pořád drží. A tam, kde se insigniapassatem (nebo teď tedy ještě s arteonem) snaží o vlajkovou loď přerostlými karoseriemi, nabízí Audi, Mercedes a BMW jednoduše další, větší model.

Nejnovější interiéry čtyř kruhů se mi strašně líbí pro jejich minimalistický styl, celé mi to trochu připomíná produkci Bang & Olufsen. Koneckonců, jejich audio bylo přítomno i na palubě testovaného S4 Avant. Devatenáct repráků a 755W zesilovač za ještě překvapivě střídmých dvaatřicet tisíc.

Motor, jízdní vlastnosti


Aktuální Audi S4 pohání zbrusu nový vidlicový šestiválec (Audi se pořád drží trošku nezvyklé koncepce s devadesátistupňovým úhlem) 3.0 TFSI z řady EA 839. Blok je vyroben z hliníku a proti předchůdci z řady EA 837 jde možná trochu paradoxně o technicky jednodušší jednotku. Audi se v prvé řadě vykašlalo na přehnaně složitou konstrukci rozvodů, které u předchůdce tvořila až bizarní kombinace čtyř řetězů a ozubených kol. Nově jsou řetězy pouze dva, pro každou hlavu jeden. Kompresní poměr dosahuje docela vysoké hodnoty 11,2:1 (minulý šestiválec měl 10,8:1), přímé vstřikování benzinu pracuje s tlakem 250 barů.

A pak tu máme jakousi obdobu Millerova cyklu, kdy je při částečném zatížení expanzní zdvih delší proti kompresnímu, což má zvyšovat účinnost motoru. Možné to je díky dvoustupňovému proměnnému zdvihu sacích ventilů (z 6 na 10 mm), čemuž se u čtyř kruhů říká Audi Valvelift System (tedy AVS).


Ještě jedno podstatné zjednodušení nová třílitrová jednotka přinesla – místo z pohledu výrobních nákladů velmi drahého kompresoru Lysholm používá EA 839 vcelku konvenční turbodmychadlo s plnícím tlakem až 1,5 baru. Navíc jen s elektropneumatickou regulací otáček, přesnější elektromotorické ovládání klapky obtokového kanálu se Audi vyhnulo kvůli spolehlivosti. Servomotor je zkrátka příliš choulostivý (nebezpečné jsou pro něj hlavně vysoké teploty).

Tolik teoretický výklad a nyní přistupme k poznatkům z praxe. Mám dva nejzásadnější – naprosto, až dokonale plynulý zátah, a nízká spotřeba paliva. Vím, o „plynulém zátahu prakticky od volnoběžných otáček“ píšeme v dnešní přeplňované době v každém druhém testu, v případě 3.0 TFSI byla však tahle plynulost až strojově přesná, naprosto konstantní. Vrchol točivého momentu 500 N.m je sice i dle dnešních měřítek posazen opravdu nezvykle nízko (hlubina 1370 otáček), stejně mě však projev šestiválce trochu překvapil. Snad kvůli tomu označení S4 jsem čekal alespoň nějaký náznak gradace, třeba ve sportovním režimu. Nic, kamarádi, vůbec nic! Žádná změna ani nad pěti tisíci, vždy prostě jen plynulost nad plynulost.

audi video strednitrida sportovni redakcnivideo audi video strednitrida sportovni redakcnivideo  

A vynikající dynamika, samozřejmě. Od výkonu 260 kW a podpětisekundového zrychlení těžko čekat něco jiného, jenom je to prostě všechno takové precizní, cestovní. Velmi rychlé, ovšem poněkud bezemoční.

K druhému bodu, který se mi vryl, snad jen tolik, že udávaná kombinace 7,5 litru nemusí být běžnému uživateli až tak vzdálena. Řekněme, že se pohybujete mimo město, občas si to střihnete na dálnici, rychlostních limitů se plus mínus držíte a palubní počítač se pochlubí třeba osmi litry a pád deci k tomu. Nad deset se dostanete snadno, chce to však město, nebo nový třílitrový šestiválec víc popohánět.

Sportovní diferenciál, sportovní řízení… A sport?

Bylo to myslím v testu Octavie RS 245, kde jsem se podivoval nad tím, že se musí za adaptivní tlumiče připlácet. V případě Audi S4 bych si dovolil pozvednout obě obočí – to jako fakt? Nastavitelné tlumiče za osmadvacet tisíc? No, je to prostě tak, snížený sportovní podvozek (proti výchozímu A4 Avant nižší o 23 mm) nicméně dostanete v základu.

Pak tu máme ještě jeden příplatek, tentokrát za 38.600 Kč. Jmenuje se sportovní diferenciál a zde bych se chvíli zastavil. Je fakt, že abych mohl se stoprocentní jistotou napsat oslavné verše nad dokonalou funkčností a přínosem tohoto příplatku, musel bych vyzkoušet S4 Avant bez sportovního diferenciálu. Nicméně, testovaný červený kombík zatáčel natolik přesvědčivě, že za tím něco muselo být. A já bych to tedy svedl na sportovní diferenciál.


Podle všeho za to může, popis funkce by tomu odpovídal – k přenesení točivého momentu na vnější kolo se zde využívá přídavného planetového převodu, který se do hry zapojí po sevření vícelamelové spojky (ta je ovládaná elektromotorem). Tohle „přepinkávání“ točivého momentu mezi koly zadní nápravy logicky eliminuje nedotáčivost a S4 Avant pak zatáčí jako čert. A jak mi připomněl Tomáš Dusil, podobný systém využívala u svého posledního legendu japonská Honda.

Video se připravuje ...

Schopnost vykroužit oblouk je opravdu enormní, v zatáčkách má pomáhat ještě řízení s proměnným převodem (jak jinak než příplatek, připravte si necelých třicet tisíc). Dobře, asi jsem díky tomu nemusel tak točit volantem, což mi udělalo radost, klidně bych ale ručkoval jak zběsilý, kdyby se mi dostalo alespoň trochu zpětná vazby. Zatáčky pak prostě projíždíte jak podle logaritmických tabulek – s přesností na milimetry, ale bez toho prožitku.

audi video strednitrida sportovni redakcnivideo audi video strednitrida sportovni redakcnivideo  

I tady bych znovu použil cestovní přirovnání. S4 Avant je v zatáčkách sice nekonečně efektivní, nejlepší službu však stejně udělá na dlouhých štrekách. Komfortu je dost i na devatenáctkách, snížený sportovní podvozek je k posádce vlídný i v nejtvrdším režimu, v německých dálničních rychlostech je auto dokonale stabilní.

Závěr


Na Audi S4 funguje všechno naprosto perfektně. V tuhle chvíli ještě nemám vymyšlené mínusy do tabulky, ale asi si zase jednou budu muset pomoct těmi vysokými příplatky za prvky, které bych čekal v základu. Ostatně, občas je to k pousmání. Adaptivní tlumiče jsem zmínil, u S4 Avant se dále připlácí třeba za samozatmívací vnitřní zpětné zrcátko, dešťový senzor nebo elektricky sklopná zrcátka. Jo a určitě musíte mít taky červeně lakované třmeny brzd za 8600 Kč!

audi video strednitrida sportovni redakcnivideo audi video strednitrida sportovni redakcnivideo  

Jak říkám, všechno funguje dokonale, absolutně precizně, motor zatahuje neuvěřitelně plynule, sladění nového šestiválce s osmistupňovým Tiptronicem nemá chybu, sportovní podvozek je úžasný univerzál (komfort a totální přilnavost v zatáčkách), dynamika bude víc než stačit úplně každému a spotřeba se může držet pod devíti litry.

Za pět hvězdiček to ale dneska nebude. Je to S4 a já bych chtěl, aby „esko“ pod mým zadkem alespoň trochu žilo. Abych se ve vyšších otáčkách zaculil, aby mi zadek (auta) občas ustřelil, abych od volantu cítil přední kola. Vidíte, to je druhý objektivní nedostatek – minimum zpětné vazby. Je to dokonalý stroj, já se ale asi trochu těším na RS4. Menší RS3 se mi hodně líbila, tak uvidíme!

Nejlevnější verze modelu862.900 Kč (A4 Avant 1.4 TFSI/110 kW)
Základ s testovaným motorem1.650.900 Kč (S4 Avant)
Testovaný vůz bez příplatků1.650.900 Kč (S4 Avant)
Testovaný vůz s výbavou2.266.900 Kč (S4 Avant)

Plusy

  • Dynamika, plynulý zátah, přijatelná spotřeba
  • V zatáčkách neuvěřitelně rychlé
  • Dostatečně komfortní podvozek
  • Design a zpracování interiéru
  • Decentní, ale přiměřeně agresivní karoserie

Minusy

  • Horentní příplatky za samozřejmosti
  • Řízení bez zpětné vazby

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (57)
Audi S4 Avant
Cena základní sestavy 1 650 900 Kč
Výbava základní sestavy Osmnáctipalcová litá kola, jednozónová automatická klimatizace, elektricky nastavitelné přední sedačky, elektricky ovládané páté dveře, LED světlomety, čalounění v kombinaci alcantara/kůže, přední sportovní sedačky, sportovní podvozek, vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, čtyřletá záruka. Kč
Cena testované sestavy 2 266 900 Kč
Výbava testované sestavy Devatenáctipalcová litá kola (+40.000 Kč), advanced key (+16.300 Kč), ambientní osvětlení interiéru (+2900 Kč), asistenční paket city + parking (+66.900 Kč), asistenční paket tour (+42.600 Kč), přední a zadní parkovací senzory (+22.300 Kč), Audi phone box s bezdrátovým dobíjením (+9700 Kč), Audi smarthphone interface (+8600 Kč), Audi virtual cockpit (+7200 Kč), audio Bang & Olufsen (+32.600 Kč), červeně lakované brzdové třmeny (+8600 Kč), karbonová dekorace Atlas (+12.900 Kč), dynamické servořízení (+28.600 Kč), head-up displej (28.100 Kč), kolejnicový systém (+5900 Kč), třízónová klimatizace (+19.600 Kč), komfortní středová opěrka (+5500 Kč), LED světlomety Audi Matrix (+20.300 Kč), navigace MMI (+76.600 Kč), paket odkládacích prostor (+5500 Kč), prvky interiéru v umělé kůži (+8300 Kč), paměť elektrického nastavení u sedačky řidiče (+5900 Kč), sportovní diferenciál (+38.600 Kč), adaptivní tlumiče (+28.000 Kč), posuvné sluneční clony (+1500 Kč), světelný a dešťový senzor (+3600 Kč), tónová skla a akustická skla před B-sloupkem (+13.800 Kč), samozatmívací bezrámové vnitřní zpětná zrcátko (+8100 Kč), elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka (+6500 Kč), vyhřívané přední sedačky (+10.400 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 260 / 5400
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 500 / 1370 - 4500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10 / 6.1 / 7.5
Emise CO2: 171
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 505 / 1510
Objem nádrže (l): 85
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1750 / 590
Rozměr pneu: 245/35 R19
Audi S4 Avant
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4745
b) šířka (mm): 1842
c) výška (mm): 1411
d) rozvor (mm): 2825
e) rozchod vpředu (mm): 1565
f) rozchod vzadu (mm): 1546
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 930 / 1160
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 550 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 970
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 690
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
1. 11. 2017 12:30
proc neni diesel S4 nebo SQ5
je jasne ..protoze v nemecku (tj vetsinovy nakup tehle vykonych stroju) zbroji proti naftovym motorum a maji emisni vjezdy do mest podle zon.Diesel byt euro6c nedojede tam kam benzin euro6c a to se bude jeste stupnovat.V D je navic zpoplatneni podle objemu,druhu paliva a emisni normy.
Avatar - bystron
24. 8. 2017 19:55
Re: To je strašné, to auto nechává chladným i diskutéry
ale houno, Auto je perfektní :-! :-) :-) :-)
23. 8. 2017 22:24
Pěkný a čtivý test
Po dlouhé době zase test, který jsem si s chutí přečetl. Moc pěkně a čtivě psané. Snad se polepší i kolegové ;-) :yes:
23. 8. 2017 04:30
Re: Riadenie
Současná generace, nebo předchozí? V klidu to napiš, velmi rád bych to věděl.
23. 8. 2017 02:04
Re: To je strašné, to auto nechává chladným i diskutéry
... jen s tim rozdilem, ze Pendolino neni mezi vlaky rychle ani nahodou :-)