Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volvo S80 T6 AWD – Severní vítr

Ondřej Šuch
Diskuze (24)
Pokud se ve vyšší střední třídě nechcete potkávat s podobnými auty na každém stranickém kongresu a oželíte trochu pohodlí vzadu, není lepší volba.

Severská značka s čínskými vlastníky zatím vzorně plní sliby: tlak na kvalitu a bezpečnost zůstává a přeskupování modelových řad probíhá podle plánu. Vrcholné modely s „nízkou střechou“, tedy S80 a V70 nedávno prodělaly lehké vnější a výbavové úpravy, což jsme prakticky ověřili na sedanu s přeplňovaným zážehovým šestiválcem.

I nefanda značky zaznamená nová zpětná zrcátka se zabudovanými diodami a přepracované světlomety – jejich pozměněný tvar odkazuje na nižší řadu S60. Kombinace hran a křivek osmdesátky je stále působivá a jediným možná kontroverzním specifikem je optický klam: auto vypadá o trochu menší, než ve skutečnosti je.

volvo testy vyssistredni volvo testy vyssistredni V interiéru zaujme nový volant a tlačítky na něm ovládaný informační systém Sensus, převzatý také z šedesátkové řady. Do propadliště dějin pak zmizel masivní výsuvný displej a v aktuálním provedení je nahrazen skvělou sedmipalcovou barevnou obrazovkou umístěnou na palubní desce těsně pod „horizontem“. Oči se tak od silnice odpoutávají na kratší dobu, což při využití pro přehrávač, TV monitor, parkovací kameru a navigaci lze jen ocenit.

Do vozu také dorazila stále se rozšiřující nenápadná novinka: přehrávání hudby z mobilu či jiného zařízení přes Bluetooth připojení. Sedačky jsou stále velice měkké, vstupní otvor velice nízký a místo pro cestující vzadu v kolenou poměrně omezené. Ale kdo by to řešil.

Stejně jako u XC70 a V70 je standardem systém City Safety, který aktivním monitoringem prostoru před vozem a zásahem brzd pomáhá zpomalit či zcela zastavit vůz bez účasti řidiče. V praxi jsme měli možnost vyzkoušet jeho účinnost několikrát, kdy v počínajících kolonách nejen že správně reagoval na prudce brzdící auta před námi, ale sílu reakce i přiměřeně dávkoval a neohrožoval tak auta za námi.

volvo testy vyssistredni volvo testy vyssistredni

Do příplatkové výbavy pak patří systém Pedestrian Detection s funkcí Full Auto Brake. Tato nadstavba City Safety sleduje pohyb chodců okolo vozovky a je tak schopna reagovat rychleji, pokud některý z nich náhle vstoupí autu do cesty. Teoreticky skvělý systém jsme otestovali jen jednou, kdy při rychlosti cca 30 km/h systém sice se zaúpěním brzd auto před autorem tohoto textu zastavil, ale nebylo možno určit, zda autorem reakce byl právě zmíněný systém na ochranu chodců, nebo původní standardní City Safety.

Absenci osmiválce už snad všichni oplakali a více slz skutečně netřeba: Šest válců v řadě, dopovaných dvěma turby prakticky nezná pauzy – okamžitá odezva motoru je standardem pro jakékoli otáčky a celek doplňuje výborné sladění se šestistupňovým automatem. Točivý moment, který od posledního provedení vzrostl o 10 % na 440 Nm hýbe i s relativně těžkým vozem velice sympaticky a připojení zadní nápravy je v okamžiku adhezní nouze opravdu okamžité. Charakteru auta přitom nesvědčí jen defenzivní jízda: kombinace vyspělé mezinápravové spojky Haldex a rozumné nedotáčivosti dovolí projet lecjakou zatáčku se suverenitou hodnou vozu s mezinápravovým diferenciálem.

Sedmdesátilitrová zásoba paliva v nádrži je u velké limuzíny s přeplňovaným šestiválcem, automatickou převodovkou a pohonem všech kol jen relativní údaj. Potěšíme ty rozumné – jízda „na spotřebu“ znamená odběr pouhých 8,7 l/100 km, ovšem s rychlostním průměrem cca 100 km/h. Ustálená jízda na dálničním limitu si vyžádá spotřebu okolo 11 l/100km, přičemž na šestku točí motor 3000 min-1. V těchto režimech si lze užívat i bezpříplatkové ticho. Pokud se ale řidič rozhodne jít po krku benzinkám, omezovači i pokutám, vyšplhá se údaj o spotřebě až nad sedmnáctilitrovou hranici.

Řidič bez výrazných sportovních ambicí, s touhou po nekonfekčnosti, bezpečnosti a pohodlí nemůže v dané třídě volit lépe.

volvo testy vyssistredni volvo testy vyssistredni

První cena vozu870.000,- (Volvo S80 D2 DRIVe, 84 kW, KINETIC)
První cena vozu s testovanou motorizací1.220.000,- (Volvo S80 T6 AWD, 224 kW, KINETIC)
Základní cena testovaného vozu1.366.000,- (Volvo S80 T6 AWD, 224kW, SUMMUM)
Cena testovaného vozu vč. příplatků1.425.900,- (Volvo S80 T6 AWD, 224 kW, SUMMUM)

Plusy

  • Výkonný a kultivovaný motor
  • Komfortní a jistý podvozek
  • Nekonfekční a neurážející design
  • Bezpečnostní systémy
  • Kvalitně zpracovaný interiér
  • Čeština v palubních systémech

Minusy

  • Menší výška dveří
  • Menší zavazadlový prostor
  • Náklony v zatáčkách

Ondřej Šuch
Diskuze (24)
Volvo S80 T6 AWD
Cena základní sestavy 0 Kč
Výbava základní sestavy ABS, EBA, EBL (rozsvícení výstražný světel při nouzovém brzdění), kotoučové brzdy na všech kolech, DSTC (dynamická kontrola stability), šestistupňová automatická převodovka Geartronic, elektricky řízený systém AWD, airbagy řidiče a spolujezdce, hlavové airbagy, SIPS (systém ochrany při bočním nárazu – boční airbagy řidiče a spolujezdce), WHIPS (systémy ochrany páteře při nárazu zezadu), upozornění na používání bezpečnostních pásů na všech sedadlech, IDIS (informační systém řidiče), centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektronický imobilizér, dětské pojistky na zadních dveřích, posilovač řízení, úchyty ISOFIX na zadních sedadlech, výškové i podélné nastavení volantu, elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka s parkovací funkcí, přední a zadní mlhové světlomety, funkce Follow me home, automatická dvouzónová klimatizace, pylový filtr, elektrické ovládání předních a zadních oken, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče s pamětí, palubní počítač, tempomat, multifunkční volant s ovládáním rádia, kůží potažený volant, kůží potažená páka ruční brzdy, 17palcová kola z lehké slitiny, kožené čalounění, vyhřívaná přední sedadla, vnější zrcátka s osvětlením nástupního prostoru, senzor zamlžení oken, dešťový senzor, parkovací senzor vzadu, bi-xenonové světlomety a další Kč
Cena testované sestavy 0 Kč
Výbava testované sestavy metalická barva (+19.000,-) čalounění INSCRIPTION TOSCANA písková/černá (+40.200,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2953
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 224 / 5600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 440 / 2100 - 4200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 16.7 / 8 / 9.9
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 480 / 0
Objem nádrže (l): 70
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1737 / 553
Volvo S80 T6 AWD
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4851
b) šířka (mm): 1861
c) výška (mm): 1490
d) rozvor (mm): 2835
e) rozchod vpředu (mm): 1588
f) rozchod vzadu (mm): 1585
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 910 / 1140
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 615 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1570
l) šířka vzadu (mm): 1570
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - Parda71 (BMWfans)
25. 10. 2011 18:37
Re: Cena mimo misu
Pravda, u nás Volva poměrně jdou vidět. Nicméně mohly být vidět i víc, kdyby šli pod úroveň D3, neb teď jsou zhruba na ní (taky nemám u sebe tabulky všech modelů, myslím to obecně).
S okoukatelností designu nových Volv taky souhlas. XC60 mi už taky nic neřekne a nová S60 se mi líbila snad týden díky wow efektu.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
25. 10. 2011 18:35
Re: Cena mimo misu
?? 8-s
24. 10. 2011 16:17
Re: Cena mimo misu
hehe...a já si to samé myslím o BMW >:D >:D mno jo no.. až vyrosteš, třeba pochopíš ;-)
Avatar - kosmonaut
23. 10. 2011 22:54
Re: Cena mimo misu
Já tedy nemám u pracek žádné tabulky a grafy, ale co vidím na silnicích, tak se Volva prodávají nadmíru dobře, tak proč jít dolů s cenou? Navíc ten obývák (ačkoliv už taky bohužel dostal barevnou televizi na palubku a čudlíky podřizující se společně nějakému zbytečnému tvaru ;-\ ) je někde jinde než D3. Nemyslím blíž, nebo dál, jen jinde.
Na druhou stranu mě čím dál více sere jejich nová šedesátková řada (S,V,XC). Ta auta se mi líbila tak týden, úplně se bojím, co provedou s V70. :no:
Avatar - Parda71 (BMWfans)
23. 10. 2011 21:52
Re: Cena mimo misu
Přesně. Kdyby šli o něco níž, tak tím nic nezkazí.