Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen California má na svém kontě 75.000 exemplářů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Volkswagen Užitkové vozy dosáhl v lednu letošního roku u modelové řady rekreačních automobilů California významného milníku v počtu vyrobených kusů.

Volkswagen California je nejprodávanějším obytným vozidlem v Evropě, jehož obliba s každou další generací od představení v roce 1988 roste.

Zatímco verze California T3 bylo vyrobeno 22 000 vozů, rozhodlo se pro T4 již 39 000 zákazníků a výroba modelu California T5 překročila hranici 50 000 vozidel. S aktuální generací California T6 pak Volkswagen Užitkové vozy dosáhl milníku v podobě 75.000 vozidel od zrodu této modelové řady ve druhé polovině osmdesátých let dvacátého století.

Zájem zákazníků o tento praktický a zároveň atraktivní rekreační automobil v posledních letech neustále roce. V roce 2015 bylo s vysokým podílem ruční práce vyrobeno 9708 vozů California podle individuálních přání zákazníků, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 15,6 procenta. V loňském roce pak bylo vyrobeno celkem 12.887 vozidel a produkce se tak oproti roku 2015 zvýšila o 37 procent.

Volkswagen California je od roku 2004 vzniká v závodě Hannover-Limmer, kde se jeho výrobě na ploše 13.000 metrů čtverečních věnuje zhruba 280 zaměstnanců, pracujících ve třísměnném provozu.

Aktuální Volkswagen California samozřejmě patří k šesté generaci modelové řady Transporter a je nabízen ve třech výbavových liniích Beach, Coast a Ocean.

V základním provedení Beach nabízí manuálně výklopný strop, žaluzie a sedm sedadel. Nechybí mu ani piknikový stůl a rozkládací židle, které jsou namontované do víka zavazadlového prostoru.

Volkswagen California Coast již obsahuje malou kuchyňku, dřez, dvě plotýnky a 42 litrovou chladničku. Uvnitř vozu najdete rovněž lepší nábytek z hliníku a dřeva.

Vrcholem pak je varianta California Ocean. Ta nabízí navíc ještě elektricky výklopnou střechu vozu, dvojitá okna, stmívatelné diodové osvětlení a dodatečně vytápěné sezení.)

Paleta pohonných jednotek nabízí přeplňované vznětové čtyřválce o objemu 2,0 litru s výkony od 62 do 150 kW. Vedle nich je v nabídce i zážehový motor 2.0 TSI s výkony 110 a 150 kW. Převodovky jsou pětistupňové a šestistupňové manuální nebo sedmistupňové automatické. Vznětové motory o výkonu 110 a 150 kW mohou být spojeny s pohonem všech kol, který je k dispozici i pro nejvýkonnější benzinový motor.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)