Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo S100: Pětimetrový sedan se ukáže v Šanghaji

David Bureš
Diskuze (1)
Prodloužená osmdesátka Číňanům nestačí. Volvo má v Šanghaji ukázat koncept nového velkého Volva.

Švédská automobilka plánuje vyrábět limuzínu větší než stávající model S80. Koncept takového automobilu se má objevit na blížícím se autosalonu v Šanghaji.

Německý server Auto Bild tvrdí, že studie bude pojmenována Volvo Universe. V sériovém provedení by se však vůz zřejmě prodával pod označením S100, čímž by zapadl do logiky názvů modelů této švédské automobilky.

Volvo Universe (nebo chcete-li Volvo S100) má být velké ”čtyřdveřové kupé“. Volvo stálo u zrodu sportovně střižených sedanů s elegantní karoserií, když v roce 2000 uvedlo na trh model S60. Mezi konkurenty velkého Volva by se tak mohlo řadit například Audi A7 Sportback, Mercedes-Benz CLS nebo chystaný model BMW.

O tom, že Volvo chystá vůz větší než stávající S80, se hovoří už od loňského roku. Nový majitel automobilky – čínské Geely – tehdy uvedlo, že z Volva chce udělat konkurenta trojice německých prémiových značek – BMW, Mercedesu a Audi. Li Shufu, šéf Geely, k tomu řekl: „Chceme postavit auto, které bude konkurovat třídě S od značky Mercedes-Benz a řadě 7 od BMW. V tomto segmentu potřebujeme konkurenceschopný produkt.“

Základem konceptu bude zřejmě prodloužená platforma sedanu S80, v případě sériové výroby je však možné, že S100 dostane vlastní podvozek.

Současná generace Volva S80 se prodává od roku 2006. V roce 2009 se v Číně začala vyrábět prodloužená verze S80L s rozvorem 2975 mm (na snímcích).

Od loňského roku je S80 nabízena s novým motorem – přeplňovaným čtyřválcem 2,0T z řady EcoBoost o výkonu 149 kW. Nabídka motorizací tak čítá tři zážehové a dva vznětové motory. Zákazníci se kvůli vysoké kombinované spotřebě museli loni rozloučit s unikátní 4,4 V8 – jediným osmiválcem na světě montovaným napříč před přední nápravu.

Letošní šanghajský autosalon startuje 19. dubna 2011. Na výstavě se mimo jiné objeví kompaktní SUV Audi Q3, koncept nové generace Mercedesu-Benz třídy A, BMW 6 kupé, studie nové generace BMW M5, čtyřdveřový sedan Chevrolet Malibu, či koncept SUV od Peugeotu.

David Bureš
Diskuze (1)
11. 4. 2011 16:09
S80
S80 je tak trochu nepovedený model... na luxusní sedan malá, na konfekci velká... IMHO se měla pojmenovat S70, stejně je příbuzná s V70 a XC70 a udělat pak opravdovou bombici pod jménem S90... Dneska už stejně neplatí, že lichý desítky jsou pro "ne-sedany"... viz S60/V60...