Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks představuje nové prvky do náročného terénu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks uvádí pěti nových řešení, díky nimž mohou vozidla i řidiči pracující v náročném terénu odvádět svou práci účinněji.

První generace modelu Volvo FMX byla uvedena v roce 2010 a její stejnojmenný nástupce se představil v roce 2013. Druhá generace modelu Volvo FMX se při své premiéře mohla pochlubit mimo jiné i systémem Volvo Dynamic Steering.

Společnost Volvo Trucks nyní představuje pětici nových prvků pro vozidla určená pro provoz v náročném terénu, jimiž doplňuje nový odolný nárazník pro Volvo FH a automatický systém regulace prokluzu pro Volvo FMX.

První z pěti novinek je již zmiňovaný systém Volvo Dynamic Steering, který je nyní dostupný i pro vozidla s dvojitou přední nápravou. Součástí dynamického řízení je elektromotor, kompenzující vibrace a pohybu volantu a minimalizující sílu potřebnou k otáčení volantem.

Další novinkou je zvýšení maximální zatížení z 18 na 20 tun u vozidel vybavených dvojitými předními nápravami. Zákazníci z toho mohou těžit jako po stránce vyšší produktivity, tak po stránce větší flexibility. Vyšší zatížitelnost předních náprav také umožňuje více různých konfigurací jeřábu a jiného typu vybavení, které má značný podíl na zatížení přední nápravy.

Na mnoha trzích panuje trend zvyšování celkových hmotností souprav na 50 až 76 tun. Na zvyšující se poptávku po těžkých nákladních vozidlech určených pro stavebnictví i silniční přepravu reaguje společnost Volvo Truck zahájením sériové výroby pětinápravových modelů. Dvě přední nápravy umožňují zatížit přední část vozidla 20 tunami a tři zadní nápravy zvládnou až 36 tun.

Nová je pro model FMX možnost zkombinovat zadní vzduchové odpružení s poháněnou přední nápravou. Zatímco listové pružiny bývají obvykle dimenzovány na to nejvyšší zatížení, vzduchové odpružení nabízí flexibilitu v podobě možnosti úpravy nastavení podvozku podle hmotnosti nákladu. Kromě vyššího komfortu nabízí vzduchové odpružení z dílny společnosti Volvo Trucks také světlou výšku alespoň 300 mm a účinnou ochranu všech citlivých součástí.

Poslední z novinek je elektronický brzdový systém pro bubnové brzdy, který nabízí řadu funkcí, jako je například asistent rozjezdu do kopce. Zlepšila se také bezpečnost, a to díky integraci motorové brzdy a retardéru, tedy takzvaného kombinování brzd.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)