Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Beetle: Ze života hmyzu vol. 3

Miro Mihalik
Diskuze (4)

Koncem roku 2009 „roztáhne křídla“ a rozletí se do světa z mexické továrny Puebla další generace Brouka. A možná za ním vyrazí i reinkarnace legendárního modelu Bus.

Nic ve zlém, ale tohle auto má výdrž švába. Stejně jako příroda zařídila, aby brouk čeledi Blattidae zvládl atomovou apokalypsu a byl schopen žít více než týden bez hlavy, také ten od Volkswagenu prostě jede a jede. Je snad normální, aby se nějaké auto vyrábělo 58 let? A to nesmíme zapomínat na New Beetle, který se připojil v roce 1998. V Evropě neměl moc velký úspěch, ale to možná změní jeho nástupce. Nastal čas na výměnu.

Podle toho co víme, nový Beetle bude postavený na podvozku Volkswagenu Golf 6. generace a jako první se představí kabriolet. Uzavřená verze dorazí až s ročním zpožděním. Všechno však mohlo být jinak. Wolfgang Bernhard, bývalý šéf VW, chtěl na Beetlu ušetřit a plánoval postavit nástupce na starším šasi. Všechno ale změnil Martin Winterkorn, bývalý boss Audi a současná persona č. 1 ve Wolfsburgu. Ten vsadil na aktuální techniku. Pokud byste si chtěli udělat obrázek o tom, jak bude přibližně vypadat nový Beetle, stačí se podívat na studii Ragster z ledna 2005.

Novinka se bude od svého předchůdce odlišovat mnohem více než Mini (2001) od svého aktuálního nástupce (2006). Designéři ovšem museli být opatrní. Změní se jen detaily a proporce, základní silueta nikoliv. Auto s interním kódem VW 329 bude mít více plochou střechu a větší šířku, aby vypadalo sportovněji. Zároveň se tak získá další prostor pro hlavy cestujících na zadních sedadlech. Delší zadní převis se zase postará o zvětšení zavazadlového prostoru z 215 na necelých 280 litrů.

Zmiňovaní špičkoví manažeři se neshodli ani na programu výroby. První chtěl vytvořit celou rodinu Brouků, včetně víceúčelového kombi a čtyřdveřové limuzíny, kterou by vřele uvítali například taxikáři v Mexiko City. Designéři pracovali dokonce na pouštní buggy, terénním Kübelwagenu a malém pick-upu. Nový tým ovšem všechno smetl ze stolu a Beetle opět dorazí jako dvoudveřové auto.

Nový model nebude v nabídce s pěti- nebo šestiválcovým motorem a nedostane ani pohon všech kol se spojkou Haldex. Na vrcholu bude verze GTI s přeplňovaným čtyřválcem 2.0 TFSI (147 kW/200 k). Pod ním budou dvě jednotky TSI s výkonem 81 kW/110 k (1,2 l) a 110 kW/150 k (1,4 l). Nejlevnější verze bude poháněna atmosférickým čtyřválcem 1,4 l o výkonu 60 kW/82 k. Fanoušci nafty dostanou na začátku pouze jeden agregát – 1,6 l se vstřikováním common-rail a výkonem 81 kW/110 k. Většina motorů dostane moderní šestistupňovou převodovku, za příplatek bude k mání dvojspojková 7stupňová převodovka DSG.

Podle dostupných zpráv by se mělo pracovat také na modelu New Beetle Microbus. Tenhle vůz zatím nepřekročil stádium projektu v elektronické podobě, ale jeho oživení by mohly urychlit komponenty příští generace Golfu Plus a budoucího Touranu.

Miro Mihalik
Diskuze (4)
Avatar - BikerArny
14. 8. 2007 13:02
Re: Všeho moc škodí
Když voni tam nacpou všechno možný (i nemožný) a pak se divíme proč je to tak drahý. Proč byl Beetle tak úspěšný auto? No protože byl lidovej (jako Trabant :-) ) Já myslím že kdyby na to šli šikovně tak by se to prodávat mohlo ;-)
14. 8. 2007 11:58
Re: Všeho moc škodí
tak tady s tebou nesouhlasím.Auta jako je Beetle,Mini,F500 a možná i Smart(ikdyž ten už je o něčem jiném) podporuju.Minulá generace NewBeetlu RSi se mi hodně zamlouvá i dneska.Akorát je pravda,že tahle auta by potřebovala zhubnout na cenovce.Málokdo si totiž za image zaplatí víc než za praktičnost. ;-\
14. 8. 2007 02:32
Všeho moc škodí
Nad VW jsem už zlomil hůl, pokud jde o design. Je sice pravda, že by potřebovali nějaký malý zajímavý model jako sůl, protože pod Golfem je díra a evropská konkurence neúprosná. Ale tlačit další retro vůz na trh za každou cenu, po minulém neúspěchu ... buď to musí být fakt pecka, nebo si dělají srandu z vlastní historie. Ale asi si to žádá doba. F500, Mini, americké legendy, ... nově taká 1er coupe vs. BMW 700 coupe (Michelotiho Glas), taky jsem viděl pár obrázků nové kachny a jen skřípu zubama.