Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

6 zajímavých faktů o klimatizacích v autech

Diskuze (34)
Co možná nevíte o klimatizacích a mohlo by vás zajímat?

Které auto mělo klimatizaci jako první?

Od nápadu k realizaci to chvíli trvalo. Chrysler se touto myšlenkou zabýval už ve 30tých letech, prvenství ale patří Packardu – v roce 1939 nabídnul první klimatizaci, pro malý zájem ji ale zase rychle stáhl z nabídky. Proto je s úspěchem stejně spojeno jméno Chrysler, konkrétně model Imperial stál v roce 1953 na počátku masového rozšíření klimatizace.

Zatímco dnešní systémy nijak nezasahují do prostoru pro cestující a zavazadla, ty první s sebou vozily obří výparník v zadní části karoserie. Přesto byla popularita v USA velká a další výrobci se rychle přidávali. V roce 1960 už mělo 20 % aut na amerických silnicích klimatizaci, o deset let později to byla víc než polovina.

Prvním českým, resp. československým autem vybaveným klimatizací byla státnická limuzína Škoda VOS. Následovala speciálně upravená Tatra 603 z roku 1962, kterou ČSSR věnovala Fidelu Castrovi. V 80tých letech se klimatizace ve větší míře montovaly do Tater 613, masového rozšíření se pak dočkaly se Škodou Felicia v roce 1994.

Mimohcodem, hned první auto testované na Auto.cz – Rover 400 2,0 16V – bylo vybavené klimatizací.

Jaký je rozdíl mezi automobilovou klimatizací u nás a v USA?

Většina aut má ve verzi pro evropský a pro americký trh jinak řešenou klimatizaci. Motoristé na druhé straně Atlantiku totiž mají jiné nároky na způsob chlazení – vyžadují přímý proud chladného vzduchu, zatímco Evropané mají rádi nenápadné udržování zvolené teploty.

Některé automobilky nabízí ve svých autech obě možnosti současně. Například Mercedesy vybavené příplatkovou klimatizací Thermotronic mají režimy přísunu vzduchu Diffuse, Medium a Focus. Řidič v novém Audi A3 ovládá stejnou funkci mechanicky pomocí otočného knoflíku na každém z výdechů v palubní desce.

Má klimatizace vliv na spotřebu paliva?

Kompresor klimatizace je spotřebič jako každý jiný, a proto při své práci zatěžuje motor. Zvýšení spotřeby ale závisí na mnoha faktorech. Na plný výkon může krátkodobě představovat až 4 l/100 km, při delší jízdě mimo město jsou ale běžné hodnoty v řádu desetin litru.

Spotřeba se liší nejen podle jízdních režimů, ale i mezi různými typy klimatizace. Jednoduché manuální neumí regulovat svůj výkon a kompresor běží vždy naplno. Naopak u automatické klimatizace se připojuje jen podle aktuálních požadavků na udržení teploty.

Navíc klimatizace je sice žrout, ale současně i spořič paliva. Ve vyšších rychlostech je totiž se spuštěnou klimatizací spotřeba paliva nižší než při jízdě se staženými okny.

Proč klimatizace zapáchá?

Můžou za to bakterie, plísně apod. Klimatizace odebírá vlhkost z kabiny a ta se pak sráží ve výparníku, kde vznikají ideální podmínky pro život mikroorganismů. Zápach je tedy určitě špatným signálem (a v extrémních případech může doprovázet i zdravotní problémy), jak se s ním dá ale bojovat?

V prvé řadě častým používáním klimatizace. Když je dlouhodobě vypnutá, mají mikroorganismy větší klid pro svůj rozvoj. Minimálně jednou, ale raději dvakrát ročně (na jaře a na podzim) je potřeba klimatizaci vydezinfikovat speciálním sprejem – tento úkon zvládne v domácích podmínkách každý. To samozřejmě platí pro všechny druhy klimatizací, ne jen ty v autech.

Jak často provádět údržbu klimatizace?

Alespoň jednou za čas je ale rozumné nechat dezinfekci klimatizace na odbornících. Každé dva roky doporučujeme nechat doplnit chladící médium a olej. Jedině tak je možné předcházet zadření kompresoru a jeho drahé výměně.

Životnosti prospívá i očista hliníkových trubiček a chladiče klimatizace tlakovou vodou. Obojí trpí hlavně kvůli usazeninám soli. Rozleptané vedení pak bývá často zdrojem nepozorovaného úniku náplně klimatizace.

Více najdete v článku Pozor na triky bazarů: Klimatizace není bezúdržbová.

Kolik stojí nejlevnější auto s klimatizací?

Loni to byl Renault Twingo, který stál 172.900 Kč, letos cena klesla ještě níž. Fiat Panda Classic s klimatizací stojí 169.900 Kč. Aktuálně se hned 20 různých modelů nabízí s klimatizací za méně než 200 tisíc korun. Jejich přehled jsme přinesli v článku Auta s klimatizací do 200 tisíc: Co koupit?

V těchto případech jde samozřejmě o jednoduchou manuální klimatizaci. Ve vozech nižší střední třídy jsou ale stále běžnější automatické klimatizace s možností nastavení teploty – většinou navíc dvouzónové se samostatným nastavením teploty pro řidiče a spolujezdce. Sedany a kombi střední třídy nabízí leckdy i třízónovou klimatizaci (samostatné nastavení pro zadní sedadla), ta nejluxusnější auta mohou mít i čtyři samostatně regulované zóny.

Diskuze (34)
27. 1. 2021 23:50
Klima
Což o to, taková klimatizace v autě se přecijen dá nějak vyřešit, ale co třeba doma? To už může být docela dost průser a pokud máte nějakého člověka v domě, který zvládá hůř tepla, tak si prostě a jednoduše koledujeme o průser :-) Kdyby náhodou někdo sháněl nějakou firmu, která vám to doveze a i nainstaluje (zdarma!), tak určitě mrkněte sem - https://www.shop-klimatizace.cz/…izace-s-montazi/ ...
23. 8. 2012 09:51
klima
boze trochu prehanaye a v zime ked je vonku -10 tiez kurite len na 15stupnov ja mam klimu furt na plne gule a nic mi nikdy nebolo akurat sa smejem na tych co maju drahe auta a v lete dole okna a mokre celo :-)
Avatar - Ronault.
22. 8. 2012 22:33
Re: Nevýhody
Pajo, vědecké to až tak nebylo ;-)
22. 8. 2012 16:04
Klimatizácia
Ja si tu klímu moc nepúšťam. Vždy keď ju pustím tak behom 2 dní som prechladnutý. Moc často ju preto nepoužívam. Ale už viem kde bude háčik. Vyčistiť ju treba :-) musím nájsť niejaký návod kde sa to čistí >:D
22. 8. 2012 10:06
v čem je jiná klimatizace v amerických autech?
když ve svém Ceedovi nastavím teplotu na 16 stupňů tak se rozfouká vítr až mi vlají vlasy :-), takže si ji taky můžu nastavit "po americku". Jo, když si vzpomenu kdysi na Felicii, když jsem nastavil větrák na max. tak na mě foukal horkej vánek a dělalo to šílenej kravál, že jsem neslyšel ani ten hlučnej motor :-)