Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpina B7 končí, nástupce se nedočká

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Nová generace BMW řady 7 se vlastní verze v podání věhlasného úpravce již nedočká.

Na facebookovém profilu Alpina Belgium se v minulém týdnu objevil příspěvek, který jistě nepotěšil žádného milovníka luxusu, komfortu a výkonu. Právě na tyto vlastnosti totiž lákaly zájemce modely Alpina B7, vycházející ze sedmičkového BMW. S minulou generací BMW řad 7 však končí i Alpina B7.

S poslední změnou řady BMW G11/12 na generaci G70 končí v automobilové manufaktuře Alpina éra modelu Alpina B7,“ uvádí příspěvek na facebookovém profilu Alpina Belgium.

Alpina B7 tak končí s BMW řady 7 generace G11/12. Nová generace sedmičkového BMW, známá pod označením G70, už se vlastní vylepšené verze nedočká. Konkrétní důvody pro toto rozhodnutí sice neznáme, zákazníci se ale nemusí bát, že by neměli z čeho vybírat.

Značka, která je od začátku roku ve vlastnictví skupiny BMW, může zákazníkům stále nabídnout jak luxusní SUV XB7, vycházející z BMW X7, tak i prémiové čtyřdveřové kupé B8, postavené na základech BMW M8 Gran Coupé. Právě Alpina B8 přitom mohla modelu B7 v očích některých zákazníků konkurovat.

Video se připravuje ...

Jak ovšem připomíná facebookový profil belgického zastoupení značky, sedmičková řada byla pro model Alpina skvělým základem. „Málokterá automobilová třída vzbudila takovou fascinaci jako BMW řady 7. A málokterý model BMW se tak dokonale hodí k filozofii Alpina: inovativní, luxusní, komfortní, ale zároveň extrémně výkonný, aniž by byl rušivý.

Zvěsti o konci modelu B7 se přitom objevily již před pár týdny, kdy představitelé BMW prozradili, jaké mají s Alpinou plány. Značka by se totiž v budoucnu měla vydat spíše cestou luxusu a vyplnit mezeru mezi značkami BMW a Roll-Royce. Součástí této nové cesty by přitom mohlo být zeštíhlení nabídky o další modely, včetně upravené trojkové řady Alpina B3.

V současné době však produkce modelů Alpina probíhá na základech dohody, která je platná až do roku 2025. Teprve od roku 2026 vstoupí v platnost nová dohoda s automobilkou BMW, která by mohla budoucí podobu a směřování značky citelně ovlivnit. Na její podrobnosti si ale nejspíš budeme muset ještě chvíli počkat.

Připomeňme, že poslední Alpina B7 (modernizace z roku 2019) nabízela dvakrát přeplňovaný 4,4litrový osmiválec, který byl vyladěn na nejvyšší výkon 447 kW a 800 Nm točivého momentu. Alpina B7 tak pokořila i dvanáctiválec BMW M760Li xDrive. Vůz přitom zrychloval na stovku za 3,6 sekundy a jeho maximální rychlost byla až 330 km/h.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme