Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpine představuje vlastní hypercar A424_β. V roce 2024 vyrazí na Le Mans

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Zatím jde o předobraz hyperautomobilu, který se oficiálně představí zřejmě již začátkem příštího roku.

Uplynulý víkend patřil vytrvalostnímu závodu 24 hodin Le Mans, který po dlouhé pauze ovládla značka Ferrari. Své příležitosti se ale chopila i francouzská značka Alpine, působící jako sportovní divize automobilky Renault, která představila vůz, se kterým se chce příští rok ucházet o stupně vítězů.

Historie a budoucnost Alpine v Le Mans

Značka už dnes působí v závodech kategorie LMP2, příští rok se ale chystá i do královské kategorie LMDh, která je tou nejsledovanější. Pro značku Alpine, která se vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans prvně zúčastnila již před 60 lety, tak půjde o skvělou příležitost k propagaci. Obzvlášť při plánované elektrifikace a možném vstupu na americký trh.

Video se připravuje ...

Představený vůz je prý zatím pouze „předobrazem“ chystaného hypersportu, lze ale předpokládat, že finální verze se nebude zas tak moc lišit. Ostatně to by měl naznačovat i samotný oficiální název A424_β, který automobilka popisuje v tiskové zprávě následovně:

„… pojmenování A následované třemi číslicemi začínajícími číslicí 4; respektuje tradici našich vítězných vytrvalostních vozů, 24 je ozvěnou 24 hodin Le Mans a roku 2024 a β označuje jeho poslední fázi před uvedením na trať.“

Specifikace hyperauta Alpine A424_β

Pod kapotou vozu je uložen 3,4litrový motor V6 s válci v úhlu 90 stupňů a přeplňováním jedním turbodmychadlem. Motor je spojen se sedmistupňovou převodovkou Xtrac, hybridní jednotkou od společnosti Bosch, baterií od společnosti Williams a řídicí jednotkou Marelli.

Samotný spalovací motor slibuje nejvyšší výkon přibližně 500 kW (cca 675 k) při zhruba 9000 otáčkách. Hybridní jednotka pak přidává dalších cca 50 kW. Nejde o extrémní výkon, zvlášť v dnešní době extrémních silničních hypersportů. Hmotnost vozu se ale pohybuje pouze kolem 1030 kilogramů – může však být upravena pro splnění různých závodních předpisů.

Design a technologie

Karbonová karoserie vzdáleně připomíná koncept Alpenglow, představený v minulém roce. Závodní speciál má ale optimalizované tvary a řadu aerodynamických doplňků, včetně velkého přítlačného křídla s úsměvným nápisem na boku. Podběhy vyplňují 18palcová kola.

Video se připravuje ...

Základem vozu je karbonový rám, který vzešel ze spolupráce se společností Oreca, která se na vývoji hypersportů dlouhodobě podílí. Ostatně kořeny projektu bychom podle automobilky našli již v roce 2020. V červenci 2022 byly zahájeny aerodynamické tesy a v květnu 2023 proběhly zkoušky motoru a převodovky.

Testy a závody pro Alpine A424_β v roce 2024

Již 28. června by měl proběhnout první start vozu Alpine A424_β, po kterém bude na konci července následovat Shakedown v Lurcy-Lévis. První testovací jízdy proběhnout v polovině srpna na okruhu Paul Ricard, v listopadu proběhne první 24hodinový vytrvalostní test na okruhu Motorland Aragón, v lednu by se měl vůz zúčastnit prvního závodu v IMSA a v březnu 2024 pojede první závod FIA WEC 6 hodin Kataru.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme