Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američané vybírali nejspolehlivější auta, první příčky obsadily vozy z Japonska

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Známý web Consumer Reports vydal nový žebříček nejspolehlivějších aut na americkém trhu. A opět mu dominují japonské značky.

Společnost Consumer Reports vydala novou statistiku průměrné spolehlivosti automobilů prodávaných na americkém trhu, které i letos dominují japonské vozy. Kdo tedy patří k vítězům a která značka zůstane na straně poražených?

Hodnocení jako obvykle dominují japonské automobilky, konkrétně trio Lexus, Mazda a Toyota. Právě pro Toyotu se přitom jedná o hořkosladký úspěch, neboť oproti minulému roku spadla z prvního místa, které obsadila její dceřiná značka Lexus. Na body má Toyota shodně s Mazdou (77), ovšem Mazda skončila na druhé pozici, zatímco Toyota až na třetí.

Kromě pořadí jednotlivých automobilek však Consumer Reports zveřejnil i nejspolehlivější a nejméně spolehlivé zástupce nabídky. V případě Lexusu je prý sázkou na jistotu model IS, zatímco LS skončilo na druhé straně spektra. Nejspolehlivější Mazdou je prý roadster MX-5 Miata, zatímco nejméně spolehlivá je prý Mazda 3. A u Toyoty si nejvyšší hodnocení získala Corolla Hatchback, zatímco na druhém konci zůstalo nedávno modernizované C-HR.

Celkem významný úspěch zaznamenalo Porsche, které si oproti minulému roku polepšilo o 5 míst na čtvrtou příčku. Za nejspolehlivější model přitom prý zákazníci označili Cayenne, zatímco nejméně spolehlivý by měl být model 718 Boxster/Cayman.

Vůbec největším skokanem v pozitivním slova smyslu se však stala značka Dodge, která si polepšila o 13 míst a skončila na celkovém osmém místě. Z její nabídky si pak zákazníci nejvíce pochvalovali spolehlivost dvoudveřového sportovního kupé Challenger, zatímco rodinně laděné SUV Durango je prý nejméně spolehlivým modelem.

Osmý Dodge se tak s 63 body stal vůbec nejlépe hodnocenou americkou automobilkou, neboť se jako jediný dostal nad průměrné hodnocení 41 – 60 bodů. Z dalších známých amerických automobilek pak můžeme připomenout ještě 16. Ford nebo 23. Teslu, která si oproti minulému roku polepšila o 4 místa.

Propad o devět míst pak předvedly značky Volkswagen (27. Místo) a Acura (28. Místo). Německá automobilka se stále může spolehnout na model GTI, který byl označen za nejspolehlivější. Její americké SUV Atlas si však vysloužilo hodnocení nejméně spolehlivého modelu. V případě Acury, luxusní divize Hondy, se nejlepšího hodnocení dočkal velký sedan TLX, zatímco kompaktní prémiový crossover MDX ve výběru pohořel.

A tím se vlastně dostáváme k samotnému závěru třicetimístné tabulky, na jejímž předposledním místě skončila Alfa Romeo. Ta nabízí na americkém trhu jen dva modely: sportovně laděný sedan Giulia a sportovně laděné SUV Stelvio, které si odneslo nálepku spolehlivějšího vozu. Na posledním místě se pak zabydlel Cadillac s modely XT4 a XT5, přičemž u nás nedávno testované SUV XT4 vypadlo z hodnocení jako ten nejméně spolehlivý model.

A jak se vlastně hodnotilo? Žebříček hodnotící spolehlivost automobilů Consumer Reports vychází z dat obdržených od členů komunity Consumer Reports, kteří vyplňují dotazník zkoumající spolehlivost jejich automobilů v uplynulých 12 měsících. Zkoumá se přitom takřka vše, od drobných pazvuků, až po závady na motorech či převodovkách. A do letošního ročníku mělo dorazit přes 420.000 vyplněných dotazníků o různých automobilech modelových roků 2000 až 2019.

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 11. 2019 12:21
Re: Cadillac
Já sem měl CTS 3,6 AWD. Ono jde taky o typ závad, to je podstatné.
Avatar - Beefcake
19. 11. 2019 23:09
Re: Cadillac
Ale nekecaj. Escalade napr. bol vzdy etalon nespolahlivosti. Ako top model. Co si mal ty alebo par dalsich nie je statistika.
Avatar - Barrichello
19. 11. 2019 21:55
Re: Cadillac
Cadillac býval vždy v TOP 10 nejspolehlivějších značek, najdu ti starší statistiky JD POWER.

Měl sem ho 3 a půl roku a jediný co odešlo byla řídící jednotka ABS, jinak žádná závada. Naprosto perfektní auto.
Avatar - Barrichello
19. 11. 2019 21:53
Zajímavý
Dodge co bývalo dle JD Powe na chvostu je nejlepší a Buick a Cadillac co bývaly v TOP 10 jsou na konci. Fakt tomu hodně věřím :-) :-)
Avatar - simon_sez
19. 11. 2019 08:15
Re: Neuvěřitelné
Myslim ze nic, co by sa vymykalo standardu auto.cz:
Google translator prelozi clanok - Renatka nahodi random fotky (hlavne velaaa) - stredoskolsky birgadnik vyplni tabulku - Machi vygeneruje nadpis - Pan Novinar sa podpise - korektor/editor... aha vlastne nic