Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Mnichov 2021 za rohem: Náhrada za Frankfurt se inspiruje Náplavkou. Co všechno ukáže?

David Bureš
Diskuze (1)

Německý veletrh IAA se v roce 2021 přesouvá z Frankfurtu nad Mohanem do Mnichova, což znamená i množství souvisejících změn. Pořád se však můžeme těšit na zajímavé automobilové novinky.

Tradiční autosalony to v posledních letech mají nahnuté. Zájem o ně klesá hlavně mezi vystavovateli, do toho přišla pandemie koronaviru, která loni i letos mnohé výstavy zrušila. I z těchto důvodů se letos koná IAA Mobility 2021, automobilová výstava v novém formátu, která jakožto „mnichovský autosalon“ střídá dosavadní frankfurtskou autoshow.

O přesunu IAA z tradičního Frankfurtu nad Mohanem do Mnichova bylo rozhodnuto na jaře 2020, ještě před plným vypuknutím pandemie koronaviru. Organizátor, německá Asociace automobilového průmyslu (VDA), tímto krokem chtěl oživit zájem o výstavu, u níž klesala i návštěvnost. Proto se vsadilo na novou domovinu i koncepci, mnichovská autoshow tak spíše než klasický autosalon bude spíše přehlídka mobility. Ostatně oficiálně se jmenuje právě IAA Mobility a vedle automobilových výrobců se na ní budou prezentovat třeba také producenti elektrokol. Akce se koná od 6. září do 12. září s tím, že první den je novinářský.

Pravdou nicméně je, že i přes změnu koncepce se do Mnichova nepovedlo přilákat tolik automobilek jako do Frankfurtu, v dobách jeho největší slávy. Třeba koncern Stellantis vzniklý spojením Skupiny PSA a automobilky Fiat Chrysler Automobiles bude v bavorské metropoli zcela chybět, a to nakonec včetně německého (tedy domácího) Opelu.

IAA 2021 v Mnichově: předběžný seznam účastníků
Audi, BMW, Cupra, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nio, Polestar, Porsche, Renault, SAIC, Smart, Volkswagen, Wey, Xpeng

V Mnichově neuvidíme ani Toyotu, tedy jednu z největších automobilek světa. Účast skupiny Volkswagen Group pak bude značně omezena, ukážou se tu jen vybrané značky, Audi, Cupra, Porsche a Volkswagen. Škoda tedy v Mnichově vystavovat nebude, a to přestože by nabízela žhavou novinkou, čtvrtou generaci Fabie.

Novinky hlavně elektrické

Přesto všechno nás v Mnichově čeká hned několik zajímavých novinek. Dvě můžeme čekat z dílny aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Mateřský Renault ukáže nový elektrický crossover Mégane E-Tech Electric, který doplní oblíbenou kompaktní řadu. Dacia pak představí dle slov vedení „nový rodinný model“, což podle všeho nebude nic jiného než dříve avizovaný, až sedmimístný crossover, který se má stát náhradou za kombi Logan MCV i osobní dodávku Dokker.

Aktivní účast ve velkém stylu pak připravuje BMW, pro něhož to bude ryze domácí autosalon. Mnichovská automobilka proto doma hodlá vystavovat modernizované verze X3/X4, nové kupé řady 2 a chybět nebude ani vodíkové iX5 Hydrogen na bázi SUV X5. Mini zase ukáže vizi Vision Urbanaut, což je pro značku značně atypický minivan.

Velká část mnichovských novinek každopádně bude elektřinou poháněná, což dokazuje dnešní trend. Audi láká na studii Grand Sphere vznikající v rámci projektu Artemis. Ukázat má nový stylistický jazyk i nejmodernější techniku. U Volkswagenu se očekává koncept nového městského elektromobilu, zřejmě nazvaného ID.2 nebo ID.1.

Hned několik elektroaut pak spatříme na stánku Mercedesu. Žhavou novinkou bude EQE, velký elektrický sedan, menší bratr vlajkové lodi EQS. Doplnit jej má též koncept elektrického SUV luxusní subznačky Maybach. Smart pak má ukázat nové eSUV, první SUV tohoto specialisty na městská vozidla, které bude prvním zástupcem nové generace modelů této značky, vznikající ve spolupráci s Geely.

IAA 2021 v Mnichově: předběžný seznam očekávaných premiér
Značka Model
Audi koncept Grand Sphere
BMW 2 kupé, X3 facelift, X4 facelift
Dacia nový crossover
Ford Mustang Mach 1
Kia EV6, Sportage
Hyundai Ioniq 5, Kona N, i20 N
Mercedes-Benz EQB, EQE, Maybach SUV EV concept
Mini Vision Urbanaut
Porsche EV koncept, Macan facelift
Renault Mégane E-Tech Electric
Smart eSUV
Volkswagen koncept ID.1, ID.5 GTX, Taigo, Polo facelift

Nejen na výstavišti, ale i v centru

Nová koncepce IAA Mobility nicméně neznamená jen doplnění vystavovatelů o výrobce elektrokol a dalších firem zabývajících se novými možnostmi mobility. Mnichovská autoshow totiž vsadí i na jiný druh prezentace novinek.

Výstava se totiž bude dělit na dvě části. Té tradiční se říká Summit a bude probíhat přímo na mnichovském výstavišti. Právě tato část tak nejvíce připomene klasickou automobilovou výstavu, přičemž zde se budou odehrávat i některé konference.

Druhá část se pak bude konat přímo v centru bavorské metropole, na což odkazuje i její název „Open Space“, otevřený prostor. Jde tedy o podobnou myšlenku jako u v Česku pořádané výstavy Auta na náplavce, kdy jde o to přiblížit automobilové novinky více veřejnosti. V Mnichově budou tyto výstavní prostory na několika místech. Na Max-Joseph Platz uvidíte domácí BMW, na náměstí Königsplatz zase Ford a Polestar a na Wittelsbacherplatz Audi a Porsche

Obě části přitom propojí takzvaná modrá linka. Přejet mezi nimi bude možné buď městskou hromadnou dopravou, metrem nebo vyhrazenými autobusy, případně některým z testovacích aut. Vystavovatelé totiž poskytnou flotilu vybraných automobilů, které si návštěvníci budou moci při tomto přejezdu osahat. Jde hlavně o prezentaci nové techniky v praxi, k přejezdu bude totiž sloužit třeba elektrická Dacia Spring, vodíkové BMW iX5 Hydrogen nebo elektrické Audi Q4 e-tron. Na jízdu se však potřeba se dopředu registrovat přes mobilní aplikaci.

Vstupné na doplňkové akce

Právě otevřený prostor v centru Mnichova znamená, že mnichovský autosalon lze de facto navštívit zdarma. Tak jednoduché to ale není, bezplatné jsou jen části venkovních výstavních prostor. Pokud si totiž zaplatíte vstupné, dostanete přístup na speciálně vyhrazené plochy či na výstaviště.

Od 7. do 9. září vstupné vyjde na 20 eur při platbě online (22 eur na místě). Od pátku 10. do neděle 12. září je vstupné vyšší, činí 25 eur (27 eur na místě). Studenti zaplatí 10 eur, respektive na místě 12 eur. Bonusem k lístku jsou přitom různé akce u partnerů výstavy.

Vstupenky lze nakupovat přes stránky výstavy IAA.de s tím, že kvůli koronaviru lze přes internet koupit jen jeden lístek na osobu (kromě rodinného vstupného). Na místě pak má platit omezení vstupu jen pro osoby očkované, otestované, nebo s nedávno prodělanou nemocí covid-19.

Cesta snadná

Mnichovský autosalon 2021 je přitom pro české fanoušky aut zajímavý i tím, že se koná blízko českých hranic. Do Mnichova je to kousek, z Prahy těch ani ne 400 kilometrů trvá zhruba čtyři hodiny s tím, že takřka celá cesta vede po dálnici. Navíc samotné výstaviště se nachází na té „optimální“ straně Mnichova.

Právě na výstavišti (adresa Am Messeturm, 81829 München) se vyplatí zaparkovat. Do centra, na další výstavní plochy, odtud můžete pokračovat MHD nebo zmíněným testovacím vozidlem.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

27. 8. 2021 08:20
Pche, prý "Přehlídka mobility"!
Kam jsme se to k.u.r.v.a. dostali, že se automobilky před těmi levičáckými pomatenci stydí za svůj výrobní program?!! :-O :-O :-O :-( :-( :-( :no: :no: :no: