Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon New York 2019: Prohlédněte si novinky ve velké fotogalerii

David Bureš
Diskuze (11)

Nová SUV od Hyundaie, Lincolnu či Toyoty, krásné Porsche od konkurent BMW 5 od Cadillacu, nejen to je k vidění na letošním autosalonu v New Yorku.

Autosalony sice v dnešní době už tolik netáhnou, v dubnovém termínu se ale na obou stranách planety konají dva, které jsou v posledních letech zajímavým výstavním místem pro automobilové novinky. V Číně se v jednom termínu střídají šanghajská a pekingská autoshow, v USA se koná newyorský autosalon. Podívejte, co je k vidění na jeho letošním ročníku.

Newyorský autosalon přitom rozhodně není doménou amerických značek, premiéry pro severoamerický trh sice hrajou samozřejmě důležitou roli mezi vystavenými premiérami, v New Yorku jsou ale k vidění i globální modely. Mercedes tam třeba představuje nové luxusní SUV GLS, svůj největší model v této kategorii. Nově nabízí až tři řady sedadel a speciální funkci pro mytí auta, která usnadňuje průjezd automyčkou i samotné mytí. Zvýší podvozek auta, aby se lépe umyl, a zároveň automaticky zavře všechna okna, sklopí zrcátka, klimatizaci přepne na vnitřní cirkulaci nebo aktivuje parkovací kamery.

Ford se chlubí novou Kugou, prodávanou v Severní Americe jako Escape. Subaru zase sází na novou generaci Outbacku. Zvenku vypadá možná skoro stejně jako dosud, uvnitř se však výrazně proměnil. Základem je nová platforma sdílená s ostatními dnešními vozy značky. A Hyundai ukázalo Venue, nové malé SUV menší než Kona.

To jiná auta už jsou primárně určená pro severoamerický trh. Toyota Highlander v nové, čtvrté generaci pro modelový rok 2020 vypadá jako zvětšená RAV4. Prodloužila se mezigeneračně o 60 mm, základem je modulární platforma TNGA-K, k dispozici bude mimo jiné jako šestiválcový hybrid.

Lincoln Corsair je zase nástupce MKC. Auto chce nadchnout tichou jízdou díky perfektnímu odhlučnění, pod kapotou se objeví jeden ze dvou nabízených přeplňovaných benzinových čtyřválců, dvoulitr se 184 kW nebo 2,3litr s 206 kW.

Cadillac CT5 je nástupce CTS, který chce konkurovat takovým vozům jako Audi A6 a BMW 5. Základem je platforma Alpha s pohonem zadních, nebo všech kol, přičemž z motorů bude k dispozici přeplňovaný dvoulitr a třílitrové twin-turbo, oba spárované s desetistupňovým automatem. Naopak Chevrolet Corvette C8, nový supersport s motorem uprostřed, se v New Yorku neodhalil, jeho premiéra je plánována až na léto, 18. července 2019.

Letošní ročník autosalonu v New Yorku se koná od středy 17. dubna do neděle 28. dubna v newyorském výstavišti Jacob Javits Convention Center na Manhattanu, první dva dny jsou tradičně vyhrazeny novinářům. Pořadatelé akce oficiálně nazvané New York International Auto Show slibují skoro 1.000 vystavených automobilů a trucků. Historie výstavy se datuje do začátku dvacátého století, přičemž dnes jde o největší autosalon v Severní Americe, který počtem návštěvníků překonává „konkurenční“ autoshow v Los Angeles a Detroitu.

David Bureš
Diskuze (11)

Doporučujeme

23. 4. 2019 05:24
Re: Autosalony netahnou?
Jen jsem konstatoval stav veci, tento trend zacal pred par lety a bude se dale prohlubovat, mozna je to zacatek konce autosalonu. Na NY vystavu chodim pres 30 let a vim co tam chodi za potencialni klientelu. Podle vasi teorie by tam potom nemeli co delat jak Porsche tak Jaguar, Maserati, Mercedes atd. BMW, Mini (pokud se pamatuji) nikdy nechybeli. Aston je samozrejme trochu jiny pripad, je to moc mala a exkluzivni firma, podobne jako Ferrari (ti se na to vykaslali uz pred lety), ale posledni roky tam vzdy byli. Kdyby autosalony byly jen o penezich tak by se zadne nekonali.
Avatar - pradeda777
22. 4. 2019 09:01
Re: Autosalony netahnou?
Souhlas.
22. 4. 2019 07:49
Re: Autosalony netahnou?
Automobilky mají velmi dobře nastudované, kdo je ten "dav", který na autosalón přijde. Často jsou to mlaďoši nebo lidé co nemají do čeho píchnout a to nejsou zrovna potenciální kupci nových aut nota bene těch dražších. Takže třeba pro ten Aston je daleko efektivnější zaměstnat deset schopných čmuchalů, kteří budou lovit mezi bohatou klientelou, nabízet přistavení vozu a nezávaznou projížďku, nabízet různé výlety na track days v zajímavých lokalitách, na golfové turnaje pořádané značkou AM a další individuální radovánky než platit stánek na výstavišti a rozdávat tam katalogy školákům a nezaměstnaným.
22. 4. 2019 03:12
Autosalony netahnou?
V tomto pripade se zda ze netahnou automobilky protoze na tento autosalon chodi stale velke davy, az milion navstevniku za 10 dni. Jak BMW tak Mini se neukazali, coz se jeste nestalo. Zrovna tak Aston Martin, Land Rover. Na trhu jako je NY je to dost zarazejici.
Avatar - Roland Von Wagen
21. 4. 2019 21:18
Suzuki Jimny.
Jako World urban car. A já jsem ho vždycky považoval za kvalitní mini offroad.