Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britští řidiči hodnotili spokojenost se svými vozy: Hyundai první, Škoda pátá a šestá

Ondřej Mára
Diskuze (11)

První tři místa ovládly vozy asijských značek, Škoda si však jako jediná v první desítce připsala hned dvě pozice.

Kolegové z britského magazínu AutoExpress před časem zveřejnili výsledky ankety DriverPower, ve které samotní vlastníci aut hlasují, jak jsou se svými dlouhodobě provozovanými vozy spokojeni. Pro zájemce o koupi nového či zánovního vozu se tak může jednat o jeden z nejzajímavějších ukazatelů kvalit či předností.

Aby bylo dosaženo co nejlepšího zhodnocení všech vlastností, je každý vůz hodnocen v celkem deseti kategoriích: Motor a převodovka, Exteriér, Interiér a komfort, Praktičnost a prostor, Jízda a ovladatelnost, Bezpečnostní funkce, Spotřeba a provozní náklady, Spolehlivost a kvalita výroby, Infotainment, konektivita &elektronika a Hodnota.

Z výsledků v jednotlivých kategoriích se pak vytvoří procentuální hodnocení spolehlivosti, které tentokrát ovládl Hyundai Kona (92,35 %), který dosáhl maximálního hodnocení téměř ve všech ohledech. Kompaktní SUV, které se nabízí i s několika formami elektrifikace, má vysoce hodnocené pohonné ústrojí, nízkou spotřebu, kvalitní infotainment, dobrou hodnotu a nepatrně pokulhává snad jen v praktičnosti a prostoru.

Na druhé příčce skončila Kia Rio (92,16 %), které se opět dařilo prakticky ve všech hodnocených kategoriích. Nepatrně slabší výsledky byly snad jen v hodnocení bezpečnostních vlastností a hodnoty. Celkově však Rio nedělá prakticky nic špatně.

Třetí příčku obsadila Mazda CX-5 (91,65 %), která má slabší výsledky v hodnocení pohonného ústrojí, bezpečnostních funkcí a spotřeby/náročnosti na provoz, zatímco na čtvrté příčce se umístila Toyota C-HR (91,07 %), která lehce ztrácí v oblasti interiéru a komfortu, praktičnosti a prostoru nebo (nepřekvapivě) v oblasti infotainmentu.

Pátou příčku obsadila s těsným rozdílem Škoda Karoq (91,00 %), zatímco na šesté pozici je větší Škoda Kodiaq (90,92 %). Menší mladoboleslavské SUV přitom nedělá prakticky nic vyloženě špatně, na rozdíl od předchůdců však nedosáhlo na nejvyšší hodnocení ve vícero oblastech. Naopak Kodiaq získal chválu za mnoho svých vlastností, celkové hodnocení však kazí jeho motorizace s vyšším apetitem. Jedná se ale o pořádný kus auta.

Na sedmé příčce se umístil Opel/Vauxhall Grandland X (90,85 %), který nepatrně ztrácel ve více kategoriích, a osmou příčku obsadilo Volvo XC40 (90,60 %), které doplácí na vyšší ceny a provozní náklady. Devátou příčku obsadila Kia Sportage (90,51 %), s nízkým hodnocením pohonného ústrojí i provozních nákladů, a první desítku uzavírá Seat Ateca (90,40 %).

Žádné z první desítky vozidel tak evidentně nebude krokem špatným směrem, ostatně i vlastníci si je v anketě AutoExpress víceméně ve všem pochvalují. Kompletní hodnocení první desítky vozů je umístěno na stránkách AutoExpress, včetně kompletního seznamu 75 hodnocených vozidel. Za první desítkou už ale detailnější hodnocení chybí.

Pro zajímavost však můžeme na závěr zmínit, že Tesla Model 3 (89,43 %) skončila na 18. příčce, první Audi na seznamu je Q3 (89,24 %) na 22. příčce, následuje Mercedes třídy A (89,08 %) a například první BMW na seznamu je až trojková řada (88,0 %) na 31. příčce. Škoda Octavia (86,37 %) se pak umístila až na 43. příčce.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - xxc
17. 8. 2021 21:49
Re: to zase bude řev...
a ved aj napriek tomu skoncila dacia posledna. to sa mi nezda, alebo aby golf skoncil treti od konca. ved to kupuju ludia, co na to nedaju dopustit :-)
17. 8. 2021 21:13
Re: to zase bude řev...
Toto hodnotenie je zavisle od ocakavani zakaznikov: rozumej: idem do bmw = mam vysoke ocakavania a vytoci ma aj detail ako napr. Infotaiment. Idem do dacie = ocakavania moc vysoke nemam potesi ma, ze to rano nastartuje. O tomto hodnoteni uz bolo ma zahranicnych serveroch zopar clankov
Avatar - xxc
17. 8. 2021 19:08
Re: to zase bude řev...
Ved pripravuju novy super luxusny Megane, vrati sa vybava initiale paris a naviazu na Zoe ako najpredavanejsie auto Europy :-) Kedze nebude lacne, vratia sa k ziskovosti.
Avatar - xxc
17. 8. 2021 19:06
Re: to zase bude řev...
Renaulty su v strede tabulky, ale cele to hodnotenie je nejake cudne, kedze posledne je Sandero, predposledna je X1 a treti od konca Golf :-) To nie su zle auta, este aj s tym Sanderom za tie peniaze budu ludia velmi spokojni.
17. 8. 2021 18:52
Re: to zase bude řev...
Obávám se, že Megane je v C segmentu odepsaný už nyní v době spalováků, doby kdy konkuroval Golfu jsou dávno pryč. Takže nezbývá než učinit nějaký úkrok stranou a pokusit se prorazit s EV s kterými v této třídě všichni začínají.