Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac uvolnil další teaser nového závodního speciálu kategorie LMDh

Filip Melich
Diskuze (0)

Americká automobilka Cadillac intenzivně připravuje svůj nový závodní speciál spadající do kategorie LMDh. Uvolnila nyní nový teaser a datum premiéry auta.

Cadillac zveřejnil nový teaser připravovaného závodního speciálu pro kategorii LMDh (Le Mans Daytona hybrid). Auto je vyvíjeno za účelem nasazení v sérii IMSA SportsCar Championship, a to od příštího roku ve vrcholné třídě GTP (Grand Touring Prototype). Ta v roce 2023 nahradí dosavadní třídu DPi (Daytona Prototype international), ve které aktuálně Cadillac závodí. Třída GTP totiž bude otevřena pro speciály kategorie LMDh a LMH (Le Mans Hypercar).

Video se připravuje ...

Protože bude speciál spadat do nové závodní kategorie LMDh, bude se moci účastnit také dalších závodů či závodních sérií, například slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. A přesně tu má Cadillac v příštím roce také na programu. Pro značku to bude znamenat návrat po 21 letech.

Na vývoji auta Cadillac spolupracuje se stávajícími partnery z třídy DPi, konkrétně týmy Chip Ganassi Racing and Action Express Racing. Šasi speciálu bude pocházet od společnosti Dallara, která je jedním ze čtyř dodavatelů šasi pro kategorii LMDh. Připomeňme, že podle pravidel nové závodní kategorie budou muset speciály vážit minimálně 1.030 kilogramů a jejich maximální výkon bude omezen hodnotou 500 kW (680 k).

V závodní třídě DPi jsou speciály Cadillacu vcelku úspěšné, ale v kategorii LMDh bude od roku 2023 značka čelit mnohem početnější konkurenci. Míří do ní totiž automobilky Alpine, Audi, BMW a Porsche. Od roku 2024 se pak v LMDh objeví také Lamborghini. Do kategorie LMH pak míří Ferrari, Peugeot, Toyota a Glickenhaus.

Design nového speciálu Cadillacu se představí na prototypu Project GTP Hypercar, a to již 9. června. Závodní premiéru si auto odbude příští rok v rámci lednové čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně. Jde o úvodní závod SportsCar Championship ročníku 2023.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme