Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari se vrací do královské třídy Le Mans! Chce první vítězství od roku 1965

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Italská automobilka oficiálně potvrdila, že se v roce 2023 vrátí do nejvyšší třídy vytrvalostních závodů WEC a tedy i 24 hodin Le Mans.

Společnost z Maranella oznámila návrat do značně modifikované královské třídy Le Mans ve velkém stylu. Na svém twitterovém účtu zveřejnila krátké video zobrazující rok 2023 a zkratku LMH. Ta značí Le Mans Hypercar – od letošního roku nejvyšší kategorii vytrvalostních závodů WEC. Ferrari si samozřejmě klade nejvyšší cíle a rádo by poprvé od roku 1965 znovu zvítězilo v legendární čtyřiadvacetihodinovce Le Mans.

Nové technické regule související s kategorií LMH se staly lákadlem pro celou řadu automobilek. I nadále v dané třídě pokračuje Toyota, v příštích sezónách se kromě Ferrari přidají také Peugeot, Audi nebo Porsche. Poslední jmenovaný má (alespoň podle příspěvku na Twitteru) z návratu Italů obzvlášť velkou radost.

„To je skvělá zpráva! Těšíme se na start 24 hodin Le Mans v roce 2023, kde napíšeme další kapitolu velkolepého příběhu Porsche vs. Ferrari,“ napsalo Porsche Motorsport pod oznámení comebacku Ferrari.

Italům nejsou vytrvalostní závody WEC včetně 24 hodin Le Mans úplně cizí, vždyť automobilka poslední roky nastupovala pravidelně v kategorii GTE. Do té nejvyšší se však vrátí poprvé od roku 1973. „S novým programem Le Mans Hypercar společnost Ferrari znovu ukazuje své sportovní odhodlání a touhu stát se protagonistou hlavních světových událostí motoristického sportu,“ uvedl John Elkann, předseda představenstva Ferrari.

Zkušenosti získané stavbou hybridního speciálu pro Le Mans by automobilka samozřejmě mohla přetavit do sériových automobilů. Nejvyšší prioritou odvětví motorsportu ale jednoznačně zůstává Formule 1, kde by značka po nevydařené loňské sezoně ráda navázala na někdejší úspěchy. Stáj před letošním ročníkem opustil Sebastian Vettel, kterého vedle Charlese Leclerca nahradí Carlos Sainz.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

25. 2. 2021 18:16
Re: Aby nedopadli jak ve F1
Njn, dostávají naloženo od Merglu, tak ještě chtění nášup od Porsche. ;-)
Avatar - KANKUNEN
25. 2. 2021 13:54
Aby nedopadli jak ve F1
tam to chce perestrojku.