Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystá Alpine výkonný elektromobil? Jako základ může posloužit příští Mégane

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

O elektromobilu obnovené sportovní značky Alpine se hovoří už nějaký čas, emisní normy jsou emisní normy… a prý by se na skladě našla i vhodná platforma.

Kupé A110 odstartovalo znovuzrození sportovní značky Alpine, která by se v příštích letech měla rozrůst o několik dalších modelů. Mezi nimi se poslední dobou spekuluje také o výkonném elektromobilu, jenž by společnosti pomohl se stále se zpřísňujícími emisními limity.

Viceprezident mateřského Renaultu za design Gilles Le Borgne v rozhovoru pro Automotive News Europe řekl, že nedávno představená platforma CMF-EV by pro výkonný elektromobil Alpine mohla být ideálním základem. Značka už prý použití této architektury zvažuje, i když podrobnosti o chystaných plánech zatím zůstávají tajemstvím.

Video se připravuje ...

Platformu CMF-EV vyvinul Renault v rámci alianční kooperace společně s Nissanem a hodlá na ní postavit celou plejádu elektrických modelů včetně sériové verze konceptu Mégane eVision. Architektura vznikla s ohledem na flexibilitu a údajně je schopna „pojmout“ vozidla o délce 4000 až 4700 milimetrů. To v praxi znamená vše od Zoe po Mégane.

Základna je prý připravena na tři kapacity baterií – 40, 60 a 87 kWh. Prostřední akumulátor podle tvůrců vystačí na dojezd 450 kilometrů při kombinovaném cyklu, případně 300 kilometrů při dálniční jízdě ustálenou rychlostí 120 km/h.

Společná alianční platforma a klesající ceny baterií sice pomáhají snížit náklady, i tak si ale Le Borgne nemyslí, že bychom se dočkali elektromobilů stojících stejně jako obdobně velké vozy se spalovacími motory. Podle předního zástupce Renaultu je něco takového otázkou nejdříve příštího desetiletí.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme