Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Trucks nabízí automatizaci provozu užitkových vozidel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Daimler Trucks prostřednictvím projektu vozidel Mercedes-Benz Actros pro odklízení sněhu prezentuje systém automatizovaného řízení, který uvádí jako řešení pro různé aplikace užitkových vozidel.

Daimler Trucks představil projekt automatizovaného řízení nákladních vozidel v neveřejných uzavřených oblastech již na podzim roku 2017. Tehdy jej prezentoval jako výsledek spolupráce mezi značkou Mercedes-Benz, vývojovým oddělením koncernu Daimler AG, pojmenovaným Lab1886, a společností Fraport AG, provozující mimo jiné i letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.

V rámci této spolupráce byla navržena a připravena skupina speciálních sněhových pluhů na základech vozidel Mercedes-Benz Actros pro odklízení sněhu z ranvejí, která byla vybavena systémy pro automatizované a dálkové ovládání. Projekt byl dále rozvíjen a testován.

V současnosti probíhají jízdní testy v Immendingenu, kde je pro ně vyčleněno zhruba 20 hektarů, na nichž jsou provozována dvě vozidla Mercedes-Benz Actros s automatizovaným řízením. V závislosti na sněhových podmínkách je jízdní pruh vozidla stanoven a dodržován s přesností na centimetr. Vedle samotného systému řízení lze zmínit i automatizované ovládání zařízení pro čištění vozovky od společnosti Aebi-Schmidt.

Daimler Trucks nyní automatizované řízení užitkových vozidel představuje pod označením AXYARD jako produkt, který lze použít pro různé aplikace v odvětvích, jako je logistika a zemědělství. Název AXYARD označuje automatizovaná řešení (A = automatizovaná), která se používají v různých případech použití (X) v uzavřeném prostoru (YARD).

Základem pro AXYARD je rozhraní RTI (Remote Truck Interface) pro dálkové ovládání všech funkcí potřebných k řízení vozidla a výměnu dat mezi vozidly. To jim umožňuje jízdu na předdefinované trase v uzavřeném prostoru a zároveň zajišťuje sledování pohybu vozidel a jejich funkcí prostřednictvím centrálního řídicího systému bez zásahu řidiče. Daimler Trucks uvádí, že automatizované řízení užitkových vozidel může zvýšit produktivitu práce a zároveň přispět k úspoře paliva.

Zdroj: Daimler AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme