Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známka Rakousko 2024: Cena, kde koupit a na co pozor. Časové + tunely

Marek Bednář
Diskuze (4)

Rakouské dálnice i rychlostní silnice jsou zpoplatněny nejen dálniční známkou, ale v některých úsecích navíc ještě mýtným. Obojí lze zaplatit různými způsoby.

Možností, jak získat rakouskou „dálničku“, je několik. Dá se jít i původní cestou nálepky na sklo, kterou snadno pořídíte i na českých čerpacích stanicích poblíž hranic s Rakouskem. Tu následně nalepíte na určené místo na okně a můžete vesele využívat rakouských dálnic a rychlostních silnic – s pár výjimkami, ke kterým se ještě dostaneme.

Druhou variantou, ovšem variantou časově náročnější, je nákup elektronické známky na internetu. Podobně jako v Česku, i v Rakousku na to mají speciální sekci webu organizace Asfinag, která se v Rakousku o dálnice stará. Tam je možné si koupit známku na jeden či deset dnů, na dva měsíce či celý rok.

Cena rakouské dálniční známky v roce 2024

Rakouská dálniční známka na osobní automobil
Typ Cena v EUR Cena v Kč
Jednodenní 8,60 EUR 210 Kč
Desetidenní 11,50 EUR 280 Kč
Dvouměsíční 28,90 EUR 705 Kč
Roční 96,40 EUR 2.350 Kč

Pozor: Pokud zvolíte „fyzická osoba“ známka platí až za 18 dní!

Koupená známka – zvolíte-li li fyzická osoba – platí nejdříve 18. den po zakoupení. Do té doby totiž e-shop dává lhůtu k odstoupení od koupě s vrácením peněz. Ovšem, kupujete-li známku na firmu, tato lhůta se neuplatní a známka může platit již nazítří. Reálně ani fyzické osobě nic nehrozí, pokud vybere firemní možnost, jen tak přichází o možnost vrácení běhěm 14 dnů.

Video se připravuje ...

„Digitální dálniční známka“, jak ji web nazývá, je samozřejmě vázaná na registrační značku vozidla. Pokud se vám povede některou z tabulek před odjezdem ztratit a vyřídíte si na úřadě novou, je v rakouském systému možné provést její změnu.

Tunely: Další placené úseky nad rámec dálniční známky

Internetový obchod má tu výhodu, že je tu možné předem zaplatit i mýtné na některé úseky, na které dálniční známka neplatí. Typicky to jsou dlouhé tunely. Těmi úseky jsou tunely Bosruck a Gleinalm na dálnici A9, tunely Tauern a Katschberg na dálnici A10, tunel Karawanken na dálnici A11, celá dálnice A13 směrem k Brennerskému průsmyku a tunel Arlberg na rychlostní silnici S16.

Všechny tyto úseky jsou vybaveny i mýtnými branami, ale u těch – z vlastní zkušenosti – mohou být dlouhé fronty. Zaplacením mýtného předem se jim můžete vyhnout, neboť pro auta s elektronickým předplatným tu bývají zvláštní jízdní pruhy. Na rozdíl od dálniční známky zde také není nutné čekat 18 dnů do začátku platnosti a na cestu můžete vyrazit kdykoliv během roku od zaplacení.

Co vás čeká, pokud do Rakouska vyrazíte bez dálniční známky? Buď cestování mimo dálnice, které ale kvůli hornatému terénu může trvat opravdu dlouho, anebo trest. Dle českého ministerstva zahraničních věcí je pokuta za jízdu bez známky ve výši až 120 eur (téměř 3 tisíce korun) na místě nebo až 3.000 eur (cca 73 tisíc korun) ve správním řízení.

A konečně – můžete do Rakouska vézt lyže uvnitř auta? Ano, jen musí být, jako každý náklad, řádně upevněné.

Marek Bednář
Diskuze (4)

Doporučujeme

5. 12. 2023 15:21
Nákup Vignette jako podnikatel
Jestli se nepletu tak při nákupu známky na oficiálním webu je možnost zvolit že jsem podnikatel, ne že nakupuji jako podnikal a vzdávám se práva na vrácení ve 14ti denní lhůtě. Práva ma vrácení se spotřebitel údajně vzdát nemůže 🤷

Podle mně je to stejně na hlavu, všude jinde to jde bez lhůty, jen v Rakousku musí být 18 denní pro spotřebitele. Navíc jsem ještě neslyšel o tom že by při případné kontrole ověřovali jestli je kupec skutečně podnikatel. Ale v Rakousku človek nikdy neví 😉

Chtěl jsem jen poukázat na to že o možnosti vzdání se práva na vrácení není nikde zmínka.
Avatar - Mokrous
5. 12. 2023 14:02
Re: V Rakousku na stánku
Geniální. Já si otevřu web, zadám údaje a koupím si známku v pokoji u pití kávy.
A platí mi taky hned. Stačí zadat, že ji kupuju jako podnikatel a vzdávám se práva na odstoupení od KS. Nevím totiž proč bych měl chtít vracet peníze za dálničku.
Jak snadné, že? To samé mýta na konkrétní tunely atd...
5. 12. 2023 13:13
V Rakousku na stánku
kupuji ektronickou známku, co platí ihned a nemusím ji lepit na sklo.