Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Designéři Škodovky vzpomínají na třetí Superb: Je nadčasový a univerzální

Lukáš Volšický
Diskuze (5)

Oficiální debut nové čtvrté Škody Superb se blíží a Škoda Auto uzavírá zajímavý seriál se vzpomínkami designérů na vývoj předcházejících generací. V posledním pokračování se věnuje třetímu Superbu, s jakým se stále setkáváme na showroomech prodejců.

Nová Škoda Superb se oficiálně představí už začátkem listopadu a mladoboleslavská automobilka nám v posledním pokračování o předchůdcích letošní novinky připomíná odcházející třetí generaci. Zatím nejmodernější stále prodávaný Superb přijel na svět už v roce 2015 a dodnes nese jen pomalu stárnoucí krystalický design z pera slovenského návrháře Jozefa Kabaně, který v minulosti navrhl i luxusní hypersport Bugatti Veyron.

„Vznik třetí generace modelu Superb mám s Jozefem Kabaněm jasně spjatý, byla to pochopitelně náročná, ale nečekaně zábavná práce. A to se podle mě pozitivně na autě autě projevuje dodnes, výsledek pořád působí skvěle,“ vzpomíná na vývoj třetího Superbu Kateřina Vránová, vedoucí oddělení Color & Trim pracujícího s materiály a barvami vozů.

Jiří Hadaščok, koordinátor exteriérového designu, a další designéři automobilky dodnes vzpomínají, že při vývoji designu vznikalo více modelů, než je obvyklé. Pět nebo šest designérů pracovalo s celkem čtyřmi hliněnými modely. Jozef Kabaň cílevědomě pracoval na tom, aby tehdy budoucí Superb byl doslova vybroušený do detailů. Pracovalo se i na charakteristických detailech, jako je spára kapoty navazující na škodováckou „tornado“ linii pod bočními okny.

Video se připravuje ...

„Tohle byl technický oříšek, musí se použít speciální pant a na limity narážela kapota i z hlediska možností lisování. Obzvlášť, když tu byly ještě tak ostré hrany,“ vzpomíná Hadaščok. A velký důraz na detail je vidět i u zadních světlech s C signaturou, která má na svých koncích jen 2,5 milimetru. Preciznost byla velkou výzvou, k čemuž pomohla i LED technologie. Automobilka však musela tlačit na dodavatele, aby splnili její požadavky.

S nástupem nových LED technologií a nových stylů podpisových prvků aut mohou modely stárnout opravdu rychle, ale třetí Škoda Superb i po více než osmi letech na světě vypadá moderně. Superb je autem pro každý den se širokými možnostmi využití a celkové univerzálnosti vděčí i za promyšlený a praktický luxusní interiér.

„Už v počátku vývoje jsme se chtěli vydat více cestou odlehčených displejů na horní hraně přístrojové desky, ale limitovala nás tehdy dostupná technika, to byla pro nás z hlediska vzhledu asi největší výzva,“ vysvětluje Peter Olah, vedoucí designu interiéru Škodovky. Dokonce i dnes můžeme interiér třetího Superbu považovat za prostorný, designově čistý a ergonomicky povedený s kvalitními materiály.

„Naším cílem bylo dosáhnout toho, aby přístrojová deska působila štíhlým, elegantním a nadčasovým dojmem. Toho jsme docílili výrazným vrstvením jejích jednotlivých částí, kde horní část je posunuta více k čelnímu sklu, zatímco ta střední zase hodně k pasažérům,“ vysvětluje Miroslav Jaskmanicki, který tehdy na vývoji kabiny pracoval. Kvalitu interiéru v očích uživatelů pozvedlo i intenzivní využití měkčených materiálů v oblastech, jichž se lidé dennodenně dotýkají.

Škoda Superb třetí generace je moderním autem, s jakým se na silnicích budeme setkávat ještě dlouho. Je nadčasové, příjemně se řídí a vedle svých předchůdců umí také vystoupit z davu. Škoda Auto pro elegantní design vyvinula speciální lak Dragon Skin a modelovou řadu rozšířila o dobrodružnější variantu Scout nebo sportovně pojatý SportLine. Spolu s tradičními motorizacemi se liftback a kombi vyrábí s benzinovým, naftovým nebo plug-in hybridním pohonem.

Produkce třetí generace však pomalu končí, protože už brzy uvolní místo novému nástupci. Nová Škoda Superb se slavnostně odhalí už 2. listopadu 2023 a bude se vyrábět v Bratislavě na Slovensku spolu s nejnovějším Volkswagenem Passat.

Lukáš Volšický
Diskuze (5)

Doporučujeme

29. 10. 2023 13:08
Re: Čtvrtá generace...
Jj Skodovka ted dela hrozny kola. To jedine sundat prodat a koupit jiny.
Avatar - Ja Prvni 123
28. 10. 2023 19:49
Re: Čtvrtá generace...
A ja myslim, ze klidne muze.
:-)

A to se treti generace libi. Vadi mi na ni jen velmi nepohodlne zakladni sedacky, a podivne nenavazujici palubka na dvere.
Palubka dobry.
Dvere dobry.
Ale ty dve party lidi spolu bud vubec nemluvily, nebo seproste nemely rady.
;-)
28. 10. 2023 11:20
Re: Čtvrtá generace...
Až na to, že ve skutečnosti bude jejich velikost O.K.
P.S. Už jsi někdy viděl designovou skicu bez přehnaně velkých kol? :-)
Avatar - Ada je zase tady
27. 10. 2023 22:48
Re: Čtvrtá generace...
Ty obludná kola, to je naprostý hnus! :-O
27. 10. 2023 22:36
Čtvrtá generace...
...rozhodně nemůže být hezčí, než ta fantastická třetí, to prostě není možné. Doufejme tedy, že nebude výrazně méně líbivá, jako je tomu bohužel u (zejména zádě) nového Kodiaqu... :-O