Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dlouholetý šéf Mitsubishi zemřel. Jen krátce poté, co opustil svoji funkci

David Bureš
Diskuze (4)

Osamu Masuko nastoupil do Mitsubishi v roce 2004, o tři roky později se stal jeho prezidentem. Byl důležitou osobou při začlenění značky do aliance Renault-Nissan.

Automobilka Mitsubishi světu oznámila smutnou zprávu. Její dlouholetý prezident Osamu Masuko zemřel, a to ve věku 71 let. Firmu přitom vedl ještě nedávno, na funkci šéfa rezignoval 7. srpna, a to právě ze zdravotních důvodů. Podle oficiálního prohlášení Mitsubishi Masuko podlehl srdečnímu selhání.

„Jménem zesnulého bývalého předsedy, pana Masuka, bychom chtěli vyjádřit upřímnou vděčnost za velkorysost, kterou on i Mitsubishi obdrželi,“ poděkoval za Masukovu práci výkonný ředitel Mitsubishi Takao Kato. Masuko zesnul 27. srpna, jeho pohřbu se zúčastnili jen nejbližší příbuzní.

Osamu Masuko byl dlouholetým šéfem tří diamantů. Do Mitsubishi 19. února 1949 narozený manažer nastoupil v červenci 2004 jako výkonný ředitel starající se o zaoceánské trhy. V roce 2005 se pak stal prezidentem společnosti, později se jeho funkce změnila na předsedu představenstva. V průběhu let působil rovněž jako generální ředitel Mitsubishi nebo zástupce výkonného ředitele.

Mitsubishi zdůrazňuje, že Masuko úspěšně provedl restrukturalizaci společnosti, která pomohla její revitalizaci. Pod jeho vedením se také Mitsubishi stalo velkým propagátorem elektrifikovaného pohonu, když úspěšně na trh uvedlo plug-in hybridní Outlander. V posledních letech pak Masuko měl vliv na začlenění Mitsubishi do aliance Renault-Nissan.

Během svého působení v Mitsubishi po dobu zhruba 16 let dosáhl Masuko skvělých úspěchů tím, že plně prokázal své manažerské schopnosti, což společnosti také umožnilo překonat potíže. Kromě toho vybudoval pevné vztahy s vedením partnerů nebo aliančních společností prostřednictvím dobré komunikace při využití své osobnosti a rozsáhlých kontaktů, komentuje Masukovy zásluhy sama automobilka. Masuko totiž přebíral firmu v době ekonomické krize, kdy se navíc musela potýkat s množstvím svolávacích akcí. Nyní však Mitsubishi musí své plány kvůli finančním trablům opět měnit, když například ukončuje další vývoj aut pro Evropu.

I po odchodu z funkce na začátku srpna zůstával Masuko v Mitsubishi na pozici speciálního poradce. Ve funkci předsedy představenstva ho dočasně nahradil člen představenstva Takao Kato.

V poslední době je to už druhý takový případ, kdy šéf automobilky zemřel jen krátce po odchodu ze své funkce. V létě 2018 narychlo přebíral vedení koncernu Fiat Chrysler Automobiles Mike Manley, a to kvůli nečekaným zdravotním problémům jeho předchůdce Sergia Marchionneho. Jen krátce nato se ukázalo, že Marchionne během operace zhoubného nádoru v rameni utrpěl embolii, na jejíž následky zemřel.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Ada je zase tady
1. 9. 2020 14:36
zničil co mohl
Třeba Outlander diesel, který měl úspěch v Evropě a svoji firmu, když ji odevzdal rendlíkům, kteří již zkázu dokončí. :no: :no: :no:
Avatar - Jerry.Gunman
1. 9. 2020 09:55
Micu a Žapónsko obecně
Japonsko je země, jejíž kultura, historie, styl jednání a "kulůturní vzorce" jsou našim středoevropským podmínkám nesmírně vzdálené. Pokdu vím, spisovná japonština zahrnuej dokonce i jednoslové označení stavu, kdy pracovník zemře v práci pro firmu následkem přepracování a velkého stresu.

Situace, kdy (obvykle velmi seniorní) pracovník vysokého managementu zemře ještě VE funkci či krátce po jejím opuštění, se považuje za vznešenou a úctyhodnou smrt, neboť zemřel "ve službě rodině", protože firma se považuje za rodinu

Halt, jiný kraj, jiný mrav
Avatar - xxc
31. 8. 2020 19:57
skvele uspechy
"Během svého působení v Mitsubishi po dobu zhruba 16 let dosáhl Masuko skvělých úspěchů tím, že plně prokázal své manažerské schopnosti, což společnosti také umožnilo překonat potíže."

Nebolo Mitsubishi nahodou tesne pred krachom a len tak tak ho "zachranil" Renault-Nissan? A speje k dalsiemu krachu? Nie je to nejaka blbost, ze dosiahol skvele uspechy?
31. 8. 2020 19:11
mitsu
A Slovensko place asx is over