Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do Alfy Romeo míří nový designér. Přichází z Dacie

David Bureš
Diskuze (22)

VW Group chtěl kdysi ze Seatu vytvořit takovou Alfu Romeo. Právě do Alfy míří někdejší šéfdesignér španělské značky. Po krátké epizodě u Dacie.

Alejandro Mesonero-Romanos je zkušený automobilový designér. Svoji kariéru začínal v roce 1994 u Seatu, jehož se po epizodě u Renaultu a jeho korejské značky Samsung stal v roce 2011 šéfdesignérem. Loni však po devíti letech tuto pozici opustil a spolu s generálním ředitelem Seatu Lucou de Meem zamířil k Renaultu. Ve francouzské skupině ale nevydržel ani rok.

Španělský designér dostal u staronového zaměstnavatele na starosti vedení stylu Dacie, když se v říjnu 2010 oficiálně stal viceprezidentem designu pro tuto rumunskou značku. Jen pár měsíců nato však tuto funkci opustil, když tento měsíc vyšlo najevo, že ze skupiny Renault odchází. Pod jeho vedením tak vznikl jen koncept sedmimístného SUV Dacia Bigster.

Byla to poměrně šokující zpráva, už jen proto, že jeho nadřízený Luca de Meo jeho odchod okomentoval slovy, že je to zklamání. I z toho vyplynulo, že tento krok učinil sám Mesonero-Romenos.

Spekulovalo se tak o tom, že dostal nabídku od jiné automobilky, což se nyní potvrdilo. Už totiž vyšlo najevo, kam španělský stylista míří. Jde totiž ke konkurenci, k nadnárodnímu koncernu Stellantis, letos vzniklému fúzí FCA a PSA, o čemž na základě interních zpráv informovala různá média z Francie a Itálie.

Mesonero-Romanos podle zákulisních zpráv bude mít u nového zaměstnavatele na starosti design vozů Alfa Romeo. Italská automobilka to zatím oficiálně nepotvrdila, píše o tom však na základě interních zdrojů třeba francouzský magazín L'Automobile. Konkrétně má k Alfě nastoupit v květnu. Dnes má vedení designu Alfy na starosti Klaus Busse, který je však zároveň viceprezidentem designu pro značky Abarth, Fiat, Maserati a Lancia.

Místo levných automobilů rumunské značky tak bude Mesonero-Romanos navrhovat sportovně stylizované prémiové vozy italského výrobce s bohatou historií. Půjde tedy o zcela jinou výzvu než dosud. Můžeme jen spekulovat o tom, že to může působit jako prestižnější a zajímavější práce, navíc s potenciálem více realizovaných modelů než u Dacie. Stellantis má totiž s Alfou velké plány, které má realizovat nový ředitel, Jean-Philippe Imparato, který k italské značce nastoupil z Peugeotu.

Pikantní na tom celém je fakt, že Mesonero-Romanos devět let působil u Seatu, z něhož se VW Group léta snažil udělat takovou Alfu Romeo, a to poté, co nevyšel nákup slavné italské značky. Nyní tak Mesonero-Romanos bude mít šanci ukázat svůj talent přímo u Italů.

Dacia mezitím bude hledat nového šéfdesignéra. Tuto funkci minimálně prozatím zastane David Durand, dlouholetý designér skupiny Renault, který se orientuje na návrh cenově dostupných vozidel. S Dacií má tak bohaté zkušenosti, když už se podílel na aktuálním Sanderu a Loganu.

David Bureš
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - Plautus
19. 4. 2021 11:52
Re: Tragedii dnešního automobilového průmyslu
Vidím to podobne, aj keď “našťastie” sa jedná “len” o dizajn a nie o technického riaditeľa. Akurát sa obávam prílišného frankofilného vplyvu, ktorý aj technicky môže AR viac uškodiť ako pomôcť. Pravda je však taká, že zákazníci, akokoľvek sú Giulia a Stelvio výborné autá svojej kategórie, práve túto skutočnosť dostatočne nedocenili a operuje sa “v krčmách” stále pošramotenou povesťou spred 20-30 rokov. Odvtedy tu boli škandály/prehrešky/omyly iných automobiliek a tie sa veľkoryso odpúšťajú a prehliadajú...
19. 4. 2021 08:56
Seat, že bude ako Alfa Romeo...
To bolo v časoch, keď VW vytruboval, že Škoda pôjde po krku Volvu ;-)
19. 4. 2021 08:54
Som zvedavý, kedy vyrukujú s novou Giuliettou?
Lebo tie predné svetlá poslednej bol ako pohľad na smutného klauna!
19. 4. 2021 08:51
Re: Tak snad
sorpersa, BMW s tým predným rypákom už nevie kedy skončiť.
A zadok je dlhodobo jeden veľký paskvil
Avatar - Jerry.Gunman
18. 4. 2021 18:40
Tragedii dnešního automobilového průmyslu
Lze přesně a mrazivě zhodnotit kraťounkou větou, pouhými 6 slovy
Do Alfy přichází designér z Dacie :(

Jakkoli Dráčii považuji za dobru značku, vyrábějící v nejlepším smyslu slova užitková auta s dobrým poměrem cena / výkon, tak z této věty (Do Alfy přichází designér z Dacie) se mi ježí chlupy i na nártech a dělá se mi smutno a mdlo :(