Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dva řidiči, stejná pojišťovna, ale povinné ručení 2041 vs. 25.055 Kč. Proč takový rozdíl?

David Šprincl
Diskuze (10)

Přes tři desetiletí mapujeme ve Světě motorů ceny povinného ručení pro zkušeného řidiče z menšího města a mladou ženu z Prahy. Jedinečná tabulka se právě rozrůstá o další kolonku. Jak dopadají sazby roku 2021 ve srovnání s minulostí?

Na konci prvního desetiletí jsme poprvé oslovili všechny pojišťovny na českém trhu se žádostí o výpočet povinného ručení pro dva konkrétní řidiče. Drželi jsme se toho rok co rok celé druhé desetiletí a pokračujeme i na startu třetího.

Pětkrát levněji než loni

Co můžeme ze sloupce 2021 vyčíst? Třeba že ač průměrná sazba vyskočila u osobních aut na 3437 Kč, jak rozebíráme na stranách IV-V, náš pětatřicetiletý muž jezdící bez nehody se až na jednu výjimku vejde vždy pod průměr. Zato dvaadvacetiletá dívka s jednou nehodou ani jedinkrát.

Polovina pojišťoven se letos dokonce dostala na nižší cenu než loni. U muže je to pětice Allianz, ČSOB Pojišťovna, Direct, Kooperativa a Uniqa. U řidičky Allianz, ČPP, ČSOB Pojišťovna, Direct a Slavia.

Muž se díky tomuto trendu letos dostal nejníže u ČSOB Pojišťovny: 1884 Kč je o 172 korun méně než loni a o 680 korun levněji než na začátku našeho zkoumání před jedenácti roky.

Hodně nízko je i u Allianz a Pillow. Jejich sazby nám ale obě pojišťovny vypočetly pro ručení s omezeným počtem najetých kilometrů ročně: u Allianz je to 5000 km a u Pillow 5500 km.

Svět motorů 45/2021 Svět motorů 45/2021

U stejné připlatí 23.014 Kč

Zajímavé je podívat se, jak velké rozdíly pro naše dva řidiče najdeme u stejné pojišťovny. Třeba u Allianz je to 6504 Kč, a Pillow dokonce jen 5820 korun. Zato u Kooperativy 16.777 Kč, a u Slavie dokonce 23.014 Kč. Muž i žena přitom dostávají od Slavie stejný produkt: roční povinné ručení na osobní auto s limitem krytí sto milionů na škody a sto milionů na zdraví.

Tohle jsme nechali také na pojišťovnách: neb neposkytují pouze povinné limity krytí 35/35 milionů, ale nabízejí hned několik stupňů, klidně 150/150, nechali jsme si poslat zkrátka „cenu od“.

Berte tedy v potaz, že uvedené sazby odrážejí tyto detaily, ale obecně platí jedno: jde o nejnižší cenu, kterou nám pojišťovny poslaly. Platilo to v na konci prvního desetiletí, celé druhé desetiletí a máme to tak i na startu třetího.

Kolik zaplatí za ručení? Kolik zaplatí za ručení?

Srovnávače

Pro letmé srovnání cen pro konkrétního řidiče mohou odvést dobrou službu internetové srovnávače. V listopadu 2021 jsme jich v Česku našli hned patnáct. Dost se od sebe liší, volí totiž různé postupy vedoucí k zobrazení nabídky jednotlivých pojišťoven. Některé navrhly web tak, aby klient po zadání údajů získal finální cenu, jiné od něj nepožadují všechny údaje a soustředí se na sjednání po telefonu. Ani srovnávače, které se zeptají na všechny údaje, neumožňují rovnou ověřit reálný stav bonusů.

Přehled srovnávačů

  • Jaropojisteni.cz
  • Kalkulator.cz
  • Kalkulik.cz
  • Klik.cz
  • Kykyryky.cz
  • Pojisteni.com
  • Pojisteni.cz
  • Porovnej24.cz
  • Rixo.cz
  • Salvepojisteni.cz
  • Srovnator.cz
  • Srovnavac.cz
  • Srovnejto.cz
  • Top-pojisteni.cz
  • Usetri.penize.cz
David Šprincl
Diskuze (10)

Doporučujeme

16. 11. 2021 17:52
epojisteni
Musím napsat své zkušenosti s tímto srovnávačem. Jako dvacetiletý s prvním autem (1.9 JTD, 85kW) jsem to přes ně zkusil a nejlevnější nabídka byla 10500 Kč. No říkal jsem si, že to jinde asi o moc lepší nebude, tak jsem to skoro odsouhlasil. Na poslední chvíli jsem zkusil ještě konkurenční srovanávač a tam mi, světe div se, nabídli to stejné za 7500 Kč. Od té doby to tam zkouším (třeba bude změna), ale vždycky uzavřu jinde levněji.
13. 11. 2021 12:48
Re: česká-fuj
Mám stejnou zkušenost. Trvale 2-3 auta u Generali. Každýá rok jsem vždyck šel s novym dopisem ke svému oblíbenému pojišťovákovi a ten mi to nastavil an stejnou nebo nižší částku. Pře rokem už sám řikal, že to líp nepůjde, že mám dát výpověď a jít jinam :-( Smutný, kam je to dohnalo. Generali byla skvělá než se spojila s ČS :-(
Jinak jsem ale rád že pojišťovny víc pracují s bonusy a malusy a nevyjžděnými zčátečníky. Mohlo by to blbouny odradit od provádění fiktivních nehod a zneužívání systému PR.
Avatar - petr petrumr
13. 11. 2021 10:24
česká-fuj
Byl jsem vždy u generali a jak se spojila s českou tak nastoupila arogance, konec slev, nefungující po netu kde například mám auto co nemám atd.
13. 11. 2021 10:17
Re: POV 2021-2022
Jo, stejná kategorie jako Oktávka 1,0
13. 11. 2021 09:29
Re: POV 2021-2022
Souhlas. U Allianz jsem každý rok musel nesouhlasit a čekat tři dny na vyjádření retenčního oddělení. To co předváděli u Smarta bylo neskutečné - nabídky okolo 3 tisíc :'-(