Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Renault 5 se bude vyrábět na stejném místě jako jeho předchůdce

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Během představení novodobé „pětky“ jsme se dozvěděli, že místem výroby bude stoprocentně domácí Francie. Teď už známe podrobnosti.

Před pár dny uspořádala společnost Renault tiskovou konferenci, na které představila strategické plány jednotlivých značek. Kromě sportovní Alpine či lidové Dacie přišla řada samozřejmě také na mateřský Renault, který kromě jiného oživí model Renault 5. Jak už jistě víte, stane se z něj malý městský retro elektromobil.

Krátce po odhalení vozu novopečený šéf skupiny Luca de Meo prozradil, že elektrický prcek se bude vyrábět v domovině automobilky, tedy ve Francii. Prezident společnosti Jean-Dominique Senard byl v rozhovoru pro francouzský televizní kanál BFM Business ještě konkrétnější a potvrdil, že vozidlo se bude vyrábět v závodě v Douai, jenž byl otevřen v roce 1970 a kde se vyráběla původní „pětka“.

Video se připravuje ...

Renault 5 se na tomto místě vyráběl v letech 1974 až 1981. V posledních letech se areál využíval k produkci modelů Espace, Scénic a Talisman a má přibližně 3000 zaměstnanců. Ze svých severofrancouzských závodů chce Renault postupem času vybudovat vlastní elektromobilní útočiště. Vše odstartuje příští rok produkční verzí Renaultu Mégane eVision, který má „pětka“ doplnit o rok později. Nakonec se chce automobilka dostat na hranici 400.000 doma vyrobených elektromobilů. To jsou vskutku smělé plány.

Ani tím Francouzi nekončí. V roce 2024 hodlají svou továrnu ve Flins přetvořit na podnik zaměřený na recyklaci a opětovné použití akumulátorů pro elektromobily. Aktuálně se na tomto místě vyrábí čistě elektrický Renault Zoe.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
26. 1. 2021 08:38
Re: A sériovka
Snad to nebude az take zle.... na co by im boli dve rovnake vajcia... tu uz ocakavam zahranatene a menej nafuknute tvary
26. 1. 2021 00:59
A sériovka
bude nafouklá obluda jako Zoe, zřejmě i se stejnou technikou.