Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobily spalovací motory v příštích 20 letech nenahradí, myslí si šéfka GM

Stanislav Kolman
Diskuze (13)

Koncern GM sice pilně pracuje na svých elektromobilech, nevěří ale tomu, že by v brzké budoucnosti mělo jít o úplnou náhradu za spalovací motory.

Americká společnost General Motors se pomalu připravuje na elektrickou éru. Co nevidět představí nový GMC Hummer, nástupce ikonického offroadu, avšak nově pouze na elektřinu. A další podobné produkty budou následovat.

Šéfka koncernu Mary Barra nicméně v rozhovoru pro Bloomberg uvedla, že neočekává dramatický nárůst elektromobilů a vytlačení motorů spalovacích. Podle ní bude celý proces postupný a žádnou velkou revoluci nemáme minimálně do roku 2040 očekávat. Přesto věří, že elektrovozy jednou na automobilovém trhu uzmou většinu koláče. „Nestane se tak v nejbližší době, ale jednou určitě ano,“ říká Barra.

Video se připravuje ...

Kromě zmíněného Hummeru avizovalo GM před časem příjezd čistě elektrického Cadillacu Lyriq a lákalo i na několik dalších elektromobilů - kompaktní crossover, kupé, crossover kupé a konečně lehký užitkový vůz pro rozvážkové služby.

Vrcholem nabídky amerického koncernu se má nakonec stát luxusní Cadillac Celestiq, nejprve ale máme očekávat příjezd nové verze Chevroletu Bolt. Ta se měla původně představit koncem letošního roku, pandemie koronaviru ale premiéru odsunula na rok 2021. Očekávat máme Bolt EUV s delší karoserií a stylem crossoveru.

Kromě elektromobilů přišla v interview řeč také na autonomní vozy. Barra je v tomto ohledu překvapivě optimistická a říká, že autopiloti se stanou rozšířenou záležitostí v příštích pěti letech. Takové tvrzení není překvapivé, když už její společnost vyvíjí samostatný autonomní přepravník Cruise Origin, jenž se světu představil počátkem letošního roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
12. 6. 2020 13:47
Re: Nahrazení
zato existuje dost lidí, co potřebují jezdít v -20 až -60 nebo naopak +40 až +55

To baterky nedaj :-)


Pak existují lidi co potřebují jezdit v terénu, vodě, bahně atd atd.

Opět nepoužitelný :-)
12. 6. 2020 12:35
Tak přece bylo odjakživa všem inteligentním lidem jasné...
...že těžké, nepraktické, nudné a drahé elektrokrámy nikdy nemohou nahradit normální auta! :-) :-) :-)
Avatar - brin1
11. 6. 2020 22:27
Nahrazení
Nahrazení přijde ve chvíli, kdy dosáhnou baterie energetické hustoty kolem 700–1000 Wh na kg. Někteří to predikují už příští rok. Pak totiž dáte do auta 250 kg těžkou baterku, na kterou ujedete 1000 km. A nebo do SUV typu Cybertruck 500 kg těžkou baterku, na kterou opět ujedete i s tou těžkou krávou více než 1000 km. A nepředpokládám, že existuje moc lidí, kteří by potřebovali jezdit denně víc než 1000 km v kuse dálniční rychlostí. Pro ty bude určitě i verze s dojezdem 1500 nebo 2000 km na nabití.
11. 6. 2020 21:19
Prišli na to...
To je zas novina. Nikto pri zmysloch nemôže tvrdiť, že elektromobily v takej krátkej dobe nahradia spaľováky. Ja si myslím, že ich dokonca nenahradia vôbec, alebo vo veľmi vzdialenej budúcnosti. EV, napriek predlžujúcemu sa dojazdu a zrýchľovaniu nabíjania nie je vhodný pre všetky účely, Mikesus vyššie jeden spomenul. Tiež si neviem predstaviť nákladiaky alebo stavebné stroje na elektrinu, ani diaľkové autokary. A nájde sa toho asi viac. EV je alternatívou k spaľovákom, nie ich náhradou. Tvrdím to od začiatku boomu s elektromobilmi, ale tu to bolo odignorované. Asi som odporcom EV bral vietor z plachiet... :-)
Avatar - Mikesus
11. 6. 2020 13:45
Re: To snad bylo každému jasné
To jo, to máme dnes možnost, ale co když budou chtít, aby bylo 100% elektro? odtahovky budou vypadat tak, že budou mít na korbě elektrocentrálu a desítky kanystrů s naftou?