Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari oslavuje devadesát let: V továrním muzeu připravili dvě úžasné výstavy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Ferrari prostřednictvím dvojice nových výstav ve svém továrním muzeu oslavuje 90 let existence své závodní stáje a výjimečné supersportovní modely.

Ferrari sice jako automobilka oslavilo teprve své 70. narozeniny v roce 2017, ale závodní stáj Scuderia Ferrari v letošním roce oslavuje již 90 let své existence, protože ji Enzo Ferrari založil 16. listopadu roku 1929.

Tovární muzeum značky Ferrari v Maranellu se rozhodlo významné jubileum závodní stáje připomenout výstavou pojmenovanou jednoduše „90 Years“. Návštěvníkům má představit nejvýznamnější okamžiky i výjimečné vozy se světa vytrvalostních závodů a F1.

Právě závodní vozy jsou největším lákadlem výstavy a seznámit se lze například s jedním z prvních zástupců závodní stáje Ferrari, jímž je Alfa Romeo 8C 2300 Spider. Tento vůz byl jako jeden z první ozdoben slavným vzpínajícím se koněm a startoval v Le Mans roku 1932. Do současnosti se pak lze přenést s loňským monopostem F1 Ferrari SF71H, za jehož volant usedali Kimi Raikkönen a Sebastian Vettel.

Mezi nejstarším a nejmladším zástupce závodní stáje Ferrari pak výstava nabízí nádherný průřez její historií. K vidění jsou mimo jiné Ferrari 500 F2, s nímž Alberto Ascari vybojoval dva světové tituly v letech 1952 a 1953, Ferrari D50, v němž Juan Manuel Fangio získal čtvrtý ze svých pěti mistrovských titulů nebo Ferrari Dino 246 F1, které sedlal Mike Hawthorn.

Zmínit lze i Ferrari 156 F1, které v roce 1963 sedlal John Surtees a také monopost Ferrari 312 T4 z konce sedmdesátých let, s nímž patřili mezi špičku tehdejšího startovního pole Gilles Villeneuve a Jody Scheckter. Nechybí ani modernější monoposty v čele s Ferrari F2004, s nímž Michael Schumacher získal třináct vítězství a titul mistra světa roku 2004.

Druhá výstava v továrním muzeu v Maranellu nese název „Hypercars“, což rovněž poměrně jasně naznačuje, že je věnována vrcholným modelů značky Ferrari. Díky tomu si lze na jednom místě prohlédnout modely 288 GTO, F40, F50, Enzo, LaFerrari, FXX-K a také okruhový speciál P80/C.

Ferrari otevřelo obě výstavy pro veřejnost začátkem června letošního roku a uvádí, že je lze navštívit až do května příštího roku.

Zdroj: Ferrari

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme