Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford se pochlubil drsným testováním F-150 Lightning na mrazivé Aljašce

Ondřej Mára
Diskuze (1)

První elektrický pick-up Ford chce dokázat, že také dostojí heslu Built Tough.

Automobilka Ford se pochlubila záběry z testování nového Fordu F-150 v mrazivých oblastech Aljašky, kde si kromě drsné přírody pokryté vrstvou ledu a sněhu musel po dobu dvou týdnů poradit také s teplotami okolo -34,4 °C.

Vedle testování odolnosti vozu vůči extrémnímu mrazu přitom technici sledovali také schopnost vozu přenášet výkon dvou elektromotorů na povrchy s nízkou adhezí. I proto strávily testované vozy mnoho času na zasněžených pláních a místech pokrytých zcela nebo částečně ledem.

Video se připravuje ...

Jak víme, elektromotory nabízejí téměř okamžitý přísun výkonu na kola, nicméně za podobných podmínek je pro techniky velkou výzvou zajistit, že elektromotory dokážou výkon dávkovat efektivně a podle aktuální potřeby.

Velkou částí naší práce je koordinace dvou motorů tak, aby co nejlépe přenášely točivý moment na zem, takže zákazník, který bude řídit na sněhu či ledu, se bude cítit velmi jistý,“ dodal Nick Harris, jeden z techniků zodpovědných za pohonnou jednotku.

Testování na Aljašce je přitom jen jednou ze součástí náročných testů, kterými musí Ford F-150 Lightning projít. Technici už vůz testovali také v pouštních oblastech Borrego Springs a Johnson Valley nebo lesnatých a kopcovitých oblastech severního Michiganu. Cílem testování je přitom zajistit, že F-150 Lightning nabídne řidiči jistotu bez ohledu na to, po jakém povrchu právě jede.

Dodejme, že Ford F-150 Lightning bude dodáván ve čtyřdveřové verzi SuperCrew a ve dvou konfiguracích. Standard Range nabídne dojezd cca 370 km, kombinovaný výkon 318 kW (cca 432 k) a nejvyšší točivý moment 1050 Nm. Verze Extended Range s větší baterií pak slibuje dojezd až 483 km a kombinovaný výkon 420 kW (cca 571 k) a 1050 Nm točivého momentu.

Elektrický pick-up byl oficiálně představen již v minulém roce, na severoamerický trh by však měl dorazit až během jara. Jeho cena pak bude startovat od 39.974 dolarů, což je dnes v přepočtu 930.475 korun.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

4. 3. 2022 19:12
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/