Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford StreetKa – první jízdní dojmy

Ondřej Šuch
Diskuze (15)
Dubnové počasí ten den zdařile imitovalo léto a tak jsme mohli při testovacích jízdách v okolí nemeckého Halle i stáhnout střechu. A stálo to za to...

Napřed rekapitulace: StreetKa je od počátku koncipována jako imageová záležitost, což se dalo poznat např. na maličké Kylie Minoque, tulící se ke karosérii při zahajování loňského Pařížského autosalonu.

Pověst nelhala, auto nebude jen tak pro každého. Ford chce vyrobit jen 45.000 kusů a v naší zemi bude StreetKa pravděpodobně od května k dostání za cenu 639.000 nebo 715.000 korun, přičemž rozdíl tvoří v podstatě klimatizace, kůže na sedadlech a CD měnič.

S nataženou střechou je StreetKa málem k nepoznání – pouze typické tvary světlometů a hlavně vypouklé blatníky v další vteřině napoví, že před námi stojí nejmenší Ford. Při pohledu zezadu jdou pak všichni konzervativci do kolen a chuť mít tohle vozítko alespoň na chvíli s mění v nutkavou potřebu.

První kontakt: nízká plátěná střecha působí téměř dvoumetrovému autoru těchto řádek jisté potíže, pak ale klapne odjištění střechy, chvíli hledáme tlačítko pro uvolnění krytu složené střechy a za chvíli se už dívám na oblohu. Ruční manipulace se střechou je celkem snadná a i po jejím složení ještě zbývá netypicky tvarovaný prostor pro zavazadla o objemu 214 litrů.

Jízda s větrem ve vlasech a motorem 1.6 před koleny je překvapivě klidná. Auto se zdá i na dlažbě vcelku tuhé, přičemž hodně rázů pohlcují pneumatiky. Jisté a velmi strmé řízení neskrývá záludnosti, vůz je dlouho neutrální a jediným strašákem jsou pro něj příčné nerovnosti.

Jediný dodávaný motor 1,6/70 kW poskytuje přiměřenou zvukovou kulisu - pozornost kolemjdoucích se ale zaměřuje spíše na design vozu, hlavně na již zmíněnou brutální záď. Vůz báječně zrychluje v širokém rozsahu otáček a brzdy jsou správně jedovaté. O bezpečnost se starají standardně montované ABS, 4 airbagy a stříbrné kovové oblouky za opěrkami hlavy.

Interiér z černého hladkého plastu se bude asi rychle pokrývat jemným prachem, působí ale přiměřeně hodnotně a na otevřený vůz zde leze nalézt i dost odkládacích prostor.

Pouze dvoumístná StreetKa tak bude bezesporu zajímavým, i když velmi vyjímečným doplňkem modelové řady Ford.

Ondřej Šuch
Diskuze (15)