Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford zahájil výrobu nového S-Maxu a Galaxy

David Bureš
Diskuze (0)
Díky rozšíření výrobního portfolia má továrna Fordu ve Valencii letos vyrobit o 40 % více aut než loni.

Výroba minulé generace velkoprostorových Fordů S-Max a Galaxy byla ukončena v prosinci loňského roku, až nyní byla zahájena sériová produkce jejich nástupců. Zatímco dosud výroba S-Maxu a Galaxy probíhala v belgickém Genku, obě novinky se budou vyrábět ve španělské Valencii.

Ford přesunul výrobu z Genku do Valencie kvůli snížení výrobních nákladů, belgickou továrnu zcela zavřel. Ta přitom měla dlouholetou tradici, první vozidlo z tamější výrobní linky sjelo v roce 1964.

Valencijský závod nyní vyrábí šest modelů – vedle MPV S-Max a Galaxy ještě SUV Kuga, užitkový Transit Connect, osobní dodávku Tourneo Connect a model střední třídy Mondeo. Ten ve Valencii vzniká také v plug-in hybridním provedení HEV a luxusní verzi Vignale, jejíž produkce probíhá ve zdejším speciálním centru.

Automobilka do modernizace a rozšíření výrobního závodu od roku 2011 investovala na 2,3 miliardy eur (cca 63 miliard korun). Díky úpravám továrna patří mezi nejmodernější závody v Evropě, výhodou je rovněž flexibilita výroby. Závod je schopen pracovat až s 18.000 komponenty, zatímco donedávna to bylo jen 7.000 komponentů.

Ford předpokládá, že ve Valencii letos bude vyrobeno 400.000 automobilů, což by znamenalo meziroční nárůst o 40 %. V takovém případě by z výrobní linky sjelo nové auto každých 80 sekund. Výrobní kapacita továrny je projektována až na 450.000 vozidel ročně.

David Bureš
Diskuze (0)