Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors plánuje velký elektrický pick-up

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Severoamerický koncern General Motors se nechce nechat zahanbit značkami Tesla, Rivian a Ford. Podobně jako ony se pustí do vývoje velkého pick-upu s čistě elektrickým pohonem.

Pick-upy představují jednu z nejpopulárnějších kategorií automobilů na severoamerickém trhu. Zároveň mají jednu z nejkonzervativnějších skupin zákazníků a i díky tomu jsou dodnes věrné více či méně konvenční technice, zatímco v případě SUV, crossoverů a dalších tříd osobních automobilů se stále více uplatňuje využití hybridních i čistě elektrických pohonných systémů.

Elektromotorům se nakonec nevyhnou ani pick-upy, vyvíjené primárně pro severoamerický trh, což naznačují méně známé společnosti, jako je například Atlis Motor Vehicles nebo Workhorse Group. Z větších hráčů jim věnuje pozornost značka Tesla, která přípravu vlastního elektrického pick-upu zmínila koncem roku 2017 a také automobilka Ford, která připravuje elektrické provedení pick-upu F-150 a investuje do společnosti Rivian, jejíž elektrický pick-up R1T se již připravuje na sériovou výrobu.

General Motors nechce tomuto vývoji pouze přihlížet a podle informací, které zveřejnil magazín MotorAuthority již potvrdila vývoj elektrického pick-upu Mary Barra, předsedkyně a výkonná ředitelka tohoto koncernu.  

Elektrický pick-up má v rámci koncernu General Motors údajně jako první značka nabídnout GMC a to v rámci modelové řady Sierra. Pick-upy této značky jsou sice sesterskými modely pick-upů Silverado značky Chevrolet, ale na severoamerickém trhu představují jejich luxusnější alternativu s vyšší cenou. Právě díky tomu se předpokládá, že v případě elektrického pick-upu značky GMC budou zákazníci ochotni akceptovat vyšší cenu.

Termín představení a uvedení čistě elektrického pick-upu koncernu General Motors v současnosti není zmiňován, ale očekává se, že bude někdy v první polovině příštího desetiletí. Elektrický pick-up pak může údajně stát na základech aktuální generace pick-upů Sierra a Silverado, pro níž je modelový rok 2019 jejím prvním na severoamerickém trhu a má tedy před sebou poměrně dlouhý životní cyklus.

Zdroj: MotorAuthority

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme