Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historická formule Brabham se prodávala i s autentickým transportérem. Nikdo to nechtěl

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Autentické kombo historického monopostu pro Formuli 1 a originálního transportéru je jednou z nejhezčích zajímavostí, jaké jsme v posledních týdnech viděli na prodej. Je až překvapující, že o originální Brabham BT14/21 nikdo neprojevil zájem.

Víte, že Brabham je jedním z historicky nejvýznamnějších konstruktérů v šampionátu Formule 1 všech dob? Australan Jack Brabham byl prvním a dodnes jediným jezdcem v královské disciplíně motorsportu, co zvládl ovládnout mistrovství světa s monopostem vlastní konstrukce. To je úspěch, jaký zřejmě už nikdy nikdo nepřekoná. Jeden z ikonických monopostů s jeho slavným jménem teď byl na prodej, ale nikdo o něj neprojevil velký zájem.

Ve Švýcarsku se objevil závodní monopost Brabham BT14/21 z roku 1965, který prodejce nabízel i s autentickým dobovým přepravníkem Ford Thames Trader. Originální formule je úspěšným vítězem mnoha závodů, protože v šedesátých a sedmdesátých letech startovala na tratích jako Silverstone nebo Dyrham Park s jezdci, jako byli Rodney Bloor, Bryan Eccles, Roy Lane, Jimmy Johnstone nebo Malcolm Dungworth.

Historický Brabham BT14/21 ze Švýcarska byl postupem desetiletí různě upravován, jako tomu bylo zvykem u závodních speciálů z éry šedesátých let, a postupně vystřídal hned několik výkonných motorů. Původní 1,6litrový čtyřválec Ford Twin Cam byl později vyměněn za výkonnější 4,5litrový osmiválec Oldsmobile. Poté byl vybaven přeplňovaným Fordem Twin Cam a později jej nahradil 3,5litrový osmiválec Buick. Všechny tyto změny byly provedeny v letech 1965 až 1968.

Video se připravuje ...

Už v roce 2000 se o renovaci formule Brabham postarali specialisté z Hansford Engineering. Současně upravili zadní část šasi, aby se do monopostu vešel 3,9litrový osmiválec Buick o 430 koních s převodovkou Hewland FG400. Od začátku nového milénia se nádherná okruhová placka účastní závodů historických vozů. V letech 2020 až 2021 přitom prošla další renovací, aby byla ve stoprocentní kondici.

Spolu s Brabhamem BT14/21 si nový majitel mohl koupit i parádní transportér Ford Thames Trader vycházející ze série komerčních náklaďáků, které britský Ford vyráběl v letech 1957 až 1965. Přepravník pochází z roku výroby 1962, je vybaven speciální nástavbou s odnímatelnými nájezdy a elektrickým navijákem pro jednodušší nakládání a skládání formule. 

A je až překvapující, že ikonické kombo nezaujalo žádného automobilového sběratele. Dvojice se objevila na aukčním serveru Collecting Cars, ale nakonec se neprodala. V posledních týdnech je to přitom jedna z nejhezčích nabídek, jaké jsme ve světových inzercích viděli.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme