Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hodnota Tesly dosáhla rekordní hodnoty, proti minulému roku vzrostly akcie o 321 %

Ondřej Mára
Diskuze (44)

Hodnota Tesly v pondělí dokonce překonala součet hodnot společností Ford Motor Company, General Motors a Fiat Chrysler Automobiles.

Pokud jste ve správném období minulého roku investovali do akcií Tesly, pak jste nejspíš měli v pondělí pořádný důvod k radosti. Před uzavřením burzy se totiž hodnota akcií automobilky Tesla vyšplhala na 780 dolarů, což znamenalo 39,8% růst oproti minulému týdnu a 321% růst proti nejhoršímu období minulého roku, kdy akcie klesly dokonce na hodnotu 185,16 dolarů.

Pondělní úspěch Tesly na burze tak už jen podtrhl její výsadní postavení nejhodnotnější americké automobilky s hodnotou cca 140,6 miliardy dolarů. Podle webu The Drive by tak hodnota Tesly měla v současnosti překonat i kombinaci hodnot společností General Motors, Ford a Fiat Chrysler.

Vůbec největší radost z úspěchu Tesly by však měli mít dlouhodobí investoři. Pokud totiž někdo z nich koupil v červnu 2010, kdy automobilka vstoupila na trh, akcie za 1.000 dolarů (při ceně 19,20/ks cca 52 akcií), pak by mu dnes vynesly jmění cca 40.560 dolarů. To už je sakra působivé zhodnocení.

Tesla však v uplynulých letech prošla řadou vzestupů a hlavně tvrdých pádů, kdy i největší optimisté často ztráceli naději. Dramatický růst ceny během posledního měsíce pak podle analytiků nastartovalo hned několik významných událostí.

První růst akcií bylo možné pozorovat ještě před koncem minulého roku, kdy Tesla v rekordním tempu otevřela svůj čínský závod Gigafactory a spustila výrobu elektromobilů Model 3. Další růst pak vyvolalo zveřejnění ekonomických výsledků za poslední čtvrtletí roku 2019, které přineslo druhý čtvrtletní zisk za sebou, splnění cílů v počtu doručených vozů, rekordní prodeje v Evropě a také odhalení několika novinek.

Musk se například pochlubil dalším prodloužením dojezdu u Modelů S a X, brzkým zahájením výroby Modelu Y, který by se měl vyrábět i v čínské Gigafactory, a podle všeho se brzy můžeme těšit na další výrazné vylepšení semi-autonomního systému Tesla Autopilot.

Podle webu The Drive však řada expertů věří, že Tesla udělala výrazný pokrok i v oblasti kapitálové efektivity – například při sražení nákladů na výrobu jednoho vozu. Náklady Tesly by se prý měly pohybovat okolo 11.000 dolarů na vyrobený vůz, zatímco průměr v automobilovém průmyslu by se měl pohybovat okolo 14.000 dolarů. Úspora 21 % je přitom opět víc než působivá.

Vůbec nejdůležitějším aspektem na cestě Tesly k úspěchu by však mělo být její postavení v očích investorů. Tesla měla během uplynulých měsíců rychle dozrát do postavení tradiční automobilky, díky čemuž přestala pro investory představovat natolik riskantní investici.

Ondřej Mára
Diskuze (44)

Doporučujeme

7. 2. 2020 08:44
Re: Až Tesla prodá tolik co GM, Ford a ChryslerGroup dohroma
Ano pokud by si koupil za 900 a za 10 let prodal za 11 tisíc tak je to obchod století. Ovšem ukaž mi jednu automobilku, kde po takovém enormním nárůstu ceny akcie znásobily svoji hodnotu ještě 10x. Vzhledem k tomu, že tržní kapitalizace Tesly je v současné době vyšší než VW nebo vyšší než Ford a GM dohromady fakt neočekávám, že existuje potenciál k dalšímu růstu. A pošli mi prosím tě odkaz kde takový odborník jako Buffet doporučuje koupit akcie na historických maximech, kterých navíc dosáhly akcie v řádu pár dní.
Avatar - Hammunasakra
6. 2. 2020 15:19
Re: Až Tesla prodá tolik co GM, Ford a ChryslerGroup dohroma
ad tvá závěrečná věta a první věta = no jednoznačně ROZPORUJEŠ

Viz ten Buffet = pokud věci půjdou podle předpokladů = dnešní investice se "tisícnásobně" vrátí

Pokud NAPŘ. dneska koupíš za 900 a NAPŘ. za deset let prodáš za 11 tisíc = je blázen kdo nekoupil

Za 10 let ať bude co bude si na Teslu maličkou začínající automobilku co ovlivnila i největší nadnárodní koncerny, vzpomene asi skoro každej
6. 2. 2020 15:15
Re: Až Tesla prodá tolik co GM, Ford a ChryslerGroup dohroma
BTW dobře, že bereš názory tak moudrýho člověka jako je Buffet to tě šlechtí. Snad ti nevadí, že je to 90 letej důchodce, protože ty názory důchodců moc nemusíš. Znáš jeho výrok "Warren Buffett čte názory analytiků, jenom když v novinách nejsou žádné jiné vtipy"
Takže pokud 1000 analytiků řekne, že akcie Tesly půjdou nahoru, tak bych si byl skoro 100% jistej, že tomu tak nebude.
6. 2. 2020 14:35
Re: Až Tesla prodá tolik co GM, Ford a ChryslerGroup dohroma
To nerozporuju, že časem může cena ještě vzrůst. Ovšem ve světle toho, že trvale ziskové VW jsouc největší automobilkou světa má hodnotu akcie 180 EUR a Tesla soustavně ve ztrátě po dvou povedených kvartálech má hodnotu akcie 900 USD, kam vystoupali přímo raketovým tempem, no mám obavy, že jsou akcie Tesly v současné době dost nadhodnocené. Vím že to nesouvisí s počtem prodaných aut. Je to o důvěře akcionářů a vidině zbohatnutí na růstu cen akcií. To až pomine nebo dojde k realizaci zisků z prodeje akcií (což je myslím blízko), tak se akcie Tesly vrátí na výrazně nižší hodnoty. Ano za 10 let můžou mít hodnotu výrazně vyšší a nebo si už třeba ani nikdo nevzpomene, že nějaká Tesla existovala. To nic nemění na faktu, že koupit akcie Tesly teď může leda blázen.
Avatar - Hammunasakra
6. 2. 2020 14:20
Re: Až Tesla prodá tolik co GM, Ford a ChryslerGroup dohroma
No nejspíš ani to ne = a NEMÁ to co dělat s tim jestli je zrovna v zisku

PROČ vidí investoři a analytici Teslu jako budoucnost (třeba) ZA 10 LET je odkazu a občas to tu je vysvětlovaný i diskuzích = jejich aktuální situace a počet prodanejch aut podle kterýho to bere Barik apod. = s tim vlastně NIJAK nesouvisí

Prostě ten poslední odstavec 12:24 = současnej vejvar 300% je fajn, ale časem to může bejt třeba i 1000%