Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda S660 Concept Edition: Heart Beat Sport

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Honda začíná v Japonsku prodávat malý roadster S660 a hned na úvod si připravila limitovanou edici.

Koncept S660 představila Honda v Tokiu 2013, tvarový základ, elektrická studie EV-Ster, je ještě o dva roky starší. Otevřený dvoumístný kei car vyvolal takové nadšení, že se jej logicky rozhodla vyrábět. Start prodeje oživuje omezení série, která dostala název Concept Edition. Ne, o studii se v tomto případě nejedná, ač by se to mohlo na první pohled zdát. I když je maličká honda kei carem, nejde o typickou prostornou hranatou krabičku, takových má automobilka v nabídce v sérii N několik druhů.

Ale svědčí to cosi o motorizaci. Moderní zástupce série S je poháněn tříválcem DOHC objemu 0,66 l. Ten je umístěn uprostřed, tedy před zadní nápravou. Maximální výkon omezuje tamní legislativa na 47 kW, zážehový motor podporuje větší turbodmychadlo než u zmíněné N-Series. Nově vyvinutá šestistupňová manuální převodovka posílá newtonmetry jen dozadu. I když se jedná o auto kapesních rozměrů, klasická koncepce patří u dvoumístných roadsterů k dobrému vychování. Pro lenochy je k dispozici i bezestupňová (a bezpříplatková) skříň CVT, ale vzhledem k určení stroje má přece jen sedmičku rychlostí naprogramovanou. A řadit se dá rychle páčkami pod volantem. Elektronické asistenty zastupuje třeba City-Brake Active, který ve městě zmírňuje následky kolize (do 30 km/h). S660 má pochopitelně i stabilizaci VSA, pomocníka rozjezdu do kopce a varovné svícení. Standardně jsou uvnitř čtyři airbagy, čelní a boční.

Konstruktérům se povedlo snížit těžiště na maximální možnou míru a takřka ideální rozložení hmotnosti na obě nápravy 45:55 % má zajistit excelentní, takřka motokárové jízdní vlastnosti v zatáčkách. Nevěříte? My ano! Díky Agile Handling Assist se pak nebude pilot s řízením prát. Projekt dostal název Heart Beat Sport (heart beat – tlukot srdce). Zároveň se ale vrací k poslednímu modelu Hondy podobné velikosti a stejného ražení: Beat z počátku 90. let.

Concept Edition vznikne ve stylových 660 kusech, jeden prototypový navíc s číslem 000 ukazují firemní fotky. Výhradně v bílé perleti, textilní střecha je zase vínová a vnější zpětná zrcátka černobílá. Tenhle sporťáček má opravdu hodně stylu! Běžné verze se nabízejí ještě v šedé, černé, modré, rudé a žluté barvě. Střední části interiéru dominuje displej, kožené sedačky mají různé barvy, ta řidičova je světle šedá, spolujezdcova pro změnu tmavě, prošívání červenou nití nechybí ani jedné z nich. Stejně jako maličkého volantu (v průměru má jen 355 mm) a hlavici řadicí páky. V interiéru nechybí ani hliníková plaketka s konkrétním pořadovým číslem vozu v sérii, tu nesmějí u Hondy opomenout. Standardem je pak samočinná klimatizace, puristé, kteří milují jízdu s větrem ve vlasech, ji ale nepotřebují...

Vzhledem k řízení na opačné straně si jej mohou koupit jen Japonci, a to od čtvrtka 2. dubna za 2,38 milionu jenů (503.000 Kč) základ stojí 1.98 mil, tedy 418 tisíc korun. Zahájení prodeje o den dříve by mohl někdo považovat za apríl. A co Evropa? Více či méně zaručené zprávy o příchodu verze S1000 se objevují již delší dobu. Pořád jde o spekulace, má mít pod kapotou větší litrový motor, opět s turbem a zhruba 95 kW. Fanoušky sportovních prcků potěší absence variátoru, naše regule nesvazují ani rozměry, takže „litr“ bude minimálně o něco širší a souvislosti s touto úpravou dostane i větší gumy.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - TeeJay
31. 3. 2015 17:57
S660 podrobně
Tady je hodně podrobný článek o tom stejném autě: [odkaz] :yes:
Avatar - TeeJay
31. 3. 2015 10:15
Re: Das ...T.A.R.G.A
Při váze 1 tuny ano, ale tohle váží 850, takže i s litrem to určitě bude pod 900. ;-)
Avatar - TeeJay
31. 3. 2015 10:14
Re: Das ...T.A.R.G.A
830-850 podle výbavy.
Avatar - Righ
31. 3. 2015 09:49
Re: Das ...T.A.R.G.A
A kolik tedy ta Honda váží?
31. 3. 2015 08:01
Re: Das ...T.A.R.G.A
Se 140 konma to bude uz asi opravdu hodne slusne svezeni s parametry klasickych HH.
Pri vaze 1tuny a vykonu 140koni to bude stejne jako drive 2,0 HH s 200 konmi a vaze cca 1,4tuny.