Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai chystá konkurenta pro Prius, korejský hybrid dorazí v roce 2016

David Bureš
Diskuze (12)
Chystaný hybridní model bude podle dostupných zpráv kombinovat zážehový čtyřválec s elektromotorem.

Toyota Prius se sice mnoha automobilovým fanouškům znelíbila, své zákazníky si ale našla, ostatním výrobcům navíc ukázala směr, jak snížit normované emise svých aut. Zákaznická obliba Priusu a zpřísňující se emisní normy dohnaly Hyundai k postavení obdobného automobilu.

Vývoj korejského konkurenta Priusu už pomalu spěje do finále, auto se začne prodávat na konci příštího roku. Už letos máme spatřit náznak vzhledu vozu díky připravovanému konceptu, který bude patrně prezentován na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Špionážní fotografie zveřejněné magazínem Autocar ukazují, že pětidveřový hybrid od Hyundai dostane podobnou siluetu jako Prius. Jeho tvary jsou totiž aerodynamicky velice efektivní. Přesný vzhled auta zatím neznáme, přiložené snímky ukazují hybridní koncept Blue-Will z roku 2009.

Pohled do interiéru ukazuje kombinaci analogových a digitálních přístrojů v kapličce před řidičem, další displej se objeví na vrchu středového panelu. Interiér se tváří vcelku luxusně, tímto způsobem si korejský Prius zřejmě bude chtít obhájit svou vyšší cenovku.

Podle dostupných zpráv bude novinka používat atmosférickou benzinovou šestnáctistovku z modelu i30 kombinovanou s elektromotorem. Tyto jednotky budou pohánět přední kola, a to prostřednictvím nové sedmistupňové dvouspojkové převodovky, kterou vyvinula sesterská značka Kia.

Základem automobilu bude platforma vyvinutá Kiou, která ji použije pro vlastní hybridní model, nazývaný interně DE. Vedle hybridního provedení bude k dispozici i plug-in hybrid, jehož baterie bude možné dobít i ze zásuvky.

Konkurent pro Prius rozhodně nebude jediným hybridem od Hyundai, korejský výrobce nabídku vozů s tímto pohonem hodlá v budoucnu dále rozšířit. Důvodem je rostoucí zájem zákazníků o hybridní modely a snaha o zaplacení vývoje tohoto auta. „Pokud omezíte hybridní techniku jen na jeden vůz, tak se nikdy nedočkáte příjmů. Musíte ji dát i do ostatních vozů,“ řekl Autocaru prezident britského zastoupení Toyoty Tony Whitehorn.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - speedfred
17. 7. 2015 14:55
Re: topper
On to testuje.
17. 7. 2015 14:36
Re: hmmmm
Malichernost. Co by za spolehlivost Priusu dala drtivá většina aut.
17. 7. 2015 13:28
Spotřeba
Takže už to nebude žrát jak třílitr ikdyž to má objem 1,6? >:D
Avatar - SCHROJF
17. 7. 2015 13:08
Re: hmmmm
A bude spolahlivejsie ako Prius??? ;-)
[odkaz]
17. 7. 2015 13:01
Re: hmmmm
:-) :yes: