Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak důkladně smazat všechny osobní údaje z infotainmentu chytrého automobilu

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Doma si střežíme své soukromí, přitom plechovým miláčkům dobrovolně poskytujeme velmi citlivé informace. Únik osobních údajů je čím dál častější téma, proto přinášíme pár tipů na bezpečné provozování moderních aut.    

Renomovaní odborníci jednohlasně doporučují před prodejem chytré elektroniky mazat veškeré osobní účty či soukromé přihlašovací údaje z inteligentních přístrojů. Stejným způsobem radí americká profesionální organizace Consumer Reports (CR) odstraňovat citlivá data z automobilů, které se postupem času nebezpečně přiblížily svými funkcemi moderním smartphonům, tabletům nebo počítačům.

Varovný prst pracovníků CR zdvihá nezastavitelná modernizace palubních systémů novodobých vozidel. Sofistikované technologie totiž bezděčně shromažďují soukromé digitální informace v podobě jmen, příjmení, bydliště, ale také si systémy pamatují čísla kreditních karet, názvy účtů, hesla, adresy a často cestované trasy či volané kontakty včetně textových zpráv.

Všechny privátní údaje jsou relativně v bezpečí, dokud nenastane prodej auta, nebo návštěva vychytralého hackera. Uložená data jsou snadno dostupná průměrně inteligentnímu uživateli nijak extra vybaveného modelu.

Odstranění stop zabere čas

Pokud člověk používal pokrokové systémy a poté prodává, mění, daruje nebo se jinak zbavuje propojeného vozu, objevuje se preventivní potřeba skutečného vymazání soukromí. I když například majitel autobazaru slibuje vyčistění ojetiny včetně elektronických dat, doporučuje se vlastnoručně provést proces obnovy účtů do továrního nastavení. Základní smazání vlastního nastavení bývá snadné, maximálně zabere pár minut času.

Americká vládní agentura Federal Trade Commission (FTC) připomíná, aby spotřebitelé opravdu začali přemýšlet o schopnostech aut blízkých chytrým telefonům nebo počítačům, protože automobily jimi fakticky už jsou.

Základních kroků pro anonymizaci moderních automobilů je několik. Po provedení následujících tipů se radikálně snižuje šance nechat cizímu člověku vlastní údaje. Při přípravě na odevzdání technického průkazu kupci se hodí věnovat chvíli těmto úkonům:

  • Zrušení nebo přenesení předplacených služeb (data, Wi-Fi, nouzové komunikační služby, satelitní rádio, streamování hudby atd.)
  • Odhlášení ze všech mobilních aplikací, které jsou součástí automobilu včetně zrušení automatického vyplňování jmen a hesel
  • Vymazání kontaktů z integrovaného telefonního seznamu
  • Odstranění map a adres z navigačního systému
  • Odebrání párování Bluetooth
  • Resetování vestavěného ovladače garážových vrat
  • Vyčištění vestavěných úložišť
  • Kontrola vyjmutí všech nosičů jako karty SD, disky CD a flashkarty
  • Nahlédnutí do uživatelské příručky vozidla kvůli vyhledání továrního resetu všech dostupných funkcí

Množství odvedené práce, kterou je třeba udělat, závisí do značné míry na věku prodávaného vozu. Starší kusy vědí méně podrobností o uživateli než nový hit loňského technologického veletrhu. Vycházející Mercedes potřebuje delší péči než Dacia z druhé ruky s příplatkovou navigací.

Některé z výše zmíněných kroků se mohou zdát nadbytečné, ale opak je pravdou. Instituce FTC upozorňuje zejména na to, že tovární nastavení, pokud je k dispozici, nemusí auto vyčistit ve všech ohledech.

Půjčování s rozumem

Mnoho z obav se týká i nevlastních aut například na dovolené. Pronájem z půjčovny je dobrým příkladem, kdy se uvolněný uživatel bezmyšlenkovitě připojí mobilem k satelitní navigaci a nechá se vodit po turistických zajímavostech s občasným doprovodem internetové hudby mezi hovory z domova.

Samozřejmé využití všech dostupných funkcí rázem čerpá soukromí z telefonu, ať už připojeného přes USB nebo bezdrátově. Půjčovny jsou obzvláště ošidné, protože těsně před vrácením se najde minimum zodpovědných motoristů, kteří věnují chvíli kompletnímu promazání systémů, často na to není čas ani chuť. Obvykle chybí i hlubší znalosti o pár dní zkoušeném rádiu s displejem, o absenci manuálu ve schránce škoda mluvit. Obezřetnost je na místě, jelikož výrobci chtěli lidem přinést maximální dávku pohodlí, přitom zformovali velkého bratra, který nikdy nespí.

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - palix
3. 7. 2020 14:33
...
Čím komplikovanejší a dokonalejší systém, tým horšie je ho vyčistiť. Keď predávam PC, najlepšie je vybrať disk a nahradiť ho iným a starý použiť niekde doma, alebo ho zlikvidovať. Nemám síce v PC nič špeciálne, ale prečo dávať moje data nejakej osobe? Data z disku sú často obnoviteľné, hlavne ak ich maže amatér. U áut to bude podobné.
Samozrejme data bežného človeka sú nezaujímavé.