Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak přiblížit Subaru XV slavnému Desert Raceru? V USA nabízejí řešení

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Ať už chcete podnikat výpravy mimo silnice, nebo jen toužíte po dobrodružnějším vzhledu, Crawford Performance nabízí řadu zajímavých úprav.

Subaru XV, v zámoří označované jako Crosstrek, je kompaktní crossover, který na první pohled nijak zásadně nevyčnívá z řady. V minulém roce však na jeho základech vznikl závodní speciál Desert Racer pro závody Baja 500, který je bezesporu jedním z nejdrsnějších vozů v historii značky.

Vůz, s jehož úpravou pomáhala společnost Crawford, už ale nemá se standardním Crosstrekem mnoho společného. Stačí se jen podívat na jeho obrovská kola s terénními pneumatikami, extrémní tlumiče, rámy, sadu světel na přídi a spoustu dalších extrémních vymyšleností do náročného terénu.

Spřízněnost vozu se značkou Subaru tak na první pohled připomíná snad jen typické modré zbarvení se zjednodušenou žlutou hvězdokupou Plejády. Pod kapotou se pak ukrývá 2.5 litrový motor Boxer, který byl naladěn na 223 kW (303 k).

Pokud by se někdo chystal na podobnou přestavbu u svého XV/Crosstreku, pravděpodobně by v ní utopil statisíce a už nikdy by se nemohl podívat (legálně) na silnice. Proto společnost Crawford Performance připravila několik jednoduchých funkčních úprav, které posunou schopnosti i vzhled obyčejného crossoveru na vyšší úroveň.

Zřejmě nejfunkčnější úpravou je přitom sada na zvednutí podvozku CDR Series Lift Kit, která přidá vpředu 50.8 mm a vzadu 38.1 mm. Sada se skládá z hliníkových podložek, které by měly odolat korozi, a prodloužených úchytů stabilizátorů, které tak zůstanou na svém místě. Kvůli úpravě navíc není nutné upravovat vedení brzdových hadiček a plně funkční zůstávají i senzory ABS.

Zvýšení podvozku by přitom nemělo být nijak náročné, jak ukazuje návod na stránkách prodejce. A dokonce ani cena není přepálená. Za jednu sadu zákazník zaplatí 549,95 dolarů, což je asi 13.130 Kč. Horší je to ale s dostupností, podle stránek je totiž aktuálně k dispozici pouze 10 kusů.

Dále Crawford Performance nabízí ochranný rám na zadní nárazník, úchyt přídavných světel před zpětnými zrcátky, ochranné plechy pod motor a převodovku, úpravy výfukového systému a další drobnosti, které přidají Subaru XV/Crosstrek na stylu i schopnostech.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
5. 6. 2020 13:25
V USA
Do toho mají motor, to se jim to upravuje :D
Upravit to u nás s tím co se do toho nabízí, tak se to s těmi koly ani nerozjede a bude to vejt na místě :D