Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kahn Design udělal z londýnského taxíku limuzínu formátu Rolls-Royce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský Kahn Design představuje svou nejnovější kreaci, kterou se stala exkluzivní úprava tradičního londýnského taxi TX4. Ta vznikla přímo ve spolupráci s výrobcem těchto vozidel.

Kahn Design většinou přitahuje pozornost svými úpravami a přestavbami zástupců více či méně exkluzivních značek. Z jeho tvorby lze připomenout například model Vengeance, jehož základem je Aston Martin DB9 nebo řada extrémních šestikolových staveb Flying Huntsman na základech modelu Defender značky Land Rover.

Nyní se tato firma pustila do spolupráce s London Taxi Company, kterou před čtyřmi lety koupila čínská společnost Geely. Tato firma nyní oficiálně vystupuje pod novou značkou LEVC a nabízí model TX, který vychází z prototypu TX5, jehož představení se odehrálo v říjnu roku 2015.

Přímým předchůdcem modelu TX, k jehož pohonu slouží plug-in hybridní systém, je konvenční TX4 s přeplňovaným vznětovým čtyřválcem, jehož výroba končí. V rámci poslední série tohoto modelu vznikne i pět vozů, jejichž celé jméno zní London Taxi TX4 Last Of Line Edition a jsou výsledkem spolupráce automobilky se společnosti Kahn Design.

Tato pětice výjimečných taxíků se od svých sourozenců odliší v případě exteriéru díky svému laku karoserie. Kahn Design totiž nabízí výběr z pěti odstínů z palety značky Rolls-Royce. V barvě karoserie jsou lakována i kola a k poznávacím znamením patří i provedení masky chladiče a LED osvětlení na střeše.

Za exkluzivním provedením exteriéru nijak nezaostává interiér, který se pyšní ručně čalouněním sedadel i dalších částí jemnou kůží, speciálně navrženou opěrkou mezi zadními sedadly, prvky lakovanými pianovou černí či stropem s hvězdnou oblohou tvořenou LED.

Kahn Design zmiňuje, že vedle exteriéru a interiéru věnoval pozornost i pohonné jednotce v podobě přeplňovaného vznětového čtyřválce o objemu 2,5 l z produkce společnosti VM Motori a mírně navýšil jeho výkon. Konkrétní hodnoty ovšem úpravce neuvádí.

Podle oficiálních materiálů společnosti Kahn Design byly již tři z pěti plánovaných exemplářů London Taxi TX4 Last Of Line Edition prodány a podle dostupných informací má jako taxi sloužit jen jeden z nich.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)