Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kam na nejlepší sladkosti: Nejen piknik u zámku Kačina

Svět motorů
Diskuze (1)

Sladká tečka po dobrém jídle, nebo svačinka. Dezerty, moučníky a zákusky jsou oblíbené nejen mezi dětmi a dámami při odpoledním posezení. Kam na ně zajít nebo zajet?

Jedinečný empírový zámek Kačina dnes hostí velmi zajímavé expozice Národního zemědělského muzea (Muzeum českého venkova), zpřístupněny jsou Chotkovská knihovna, divadlo a expozice přibližující dějiny rodu Chotků. V levém křídle pak hostí návštěvníky příjemná zámecká kavárna s lahodnými dorty a vskutku výbornou kávou. Relativně malou kapacitu 15 míst zde řeší originálně: zapůjčí a sladkostmi a nápoji naplní piknikové koše (od 350 až po 850 Kč za rodinný piknik, doporučena objednávka předem), přidají i deku a polštáře, takže za pěkného počasí lze relaxovat v parku. „Nejoblíbenější je Rande piknik, při západu slunce je pěkný pohled do okolí a je možné koše a další vybavení vracet i po zavírací hodině. Doporučujeme objednávku předem, ale zvládneme přípravu i za dobu jedné prohlídky. Oblíbené jsou i polední pikniky v arboretu,“ říká nájemkyně kavárny Kateřina Srbová. Dezerty do piknikového koše mají jednotnou cenu, parkování u zámku se zakrytým automatem bylo při naší návštěvě zdarma.

Retrozastávka v Kryštofově údolí

V centru populárního Kryštofova údolí na Liberecku, jen kousek od unikátního orloje, můžete u kávy a dortu nahlédnout do doby 1. republiky. Stolky a židličky jako tehdy, ze zdí se dívají tehdejší hvězdy stříbrného plátna. Nabízejí tu Zámeckou kávu z Křižan a klasické dortíky, které v retroatmosféře chutnají tak trochu jinak. Ostatně celé zdejší údolí stojí za návštěvu, jen pozor na úzkých komunikacích. Festina lente (Spěchej pomalu). Parkování hned vedle cukrárny.

Svět motorů č.32 Svět motorů č.32

Zmrzlina Ralsko v Mimoni

Z desítek chutí ledových pochoutek si lze vybrat ve Zmrzlinárně Ralsko, která ale už pár let sídlí v Mimoni. Jedinečná na původním i novém místě spoustou originálních i exotických chutí. „Zmrzlina se dá v podstatě udělat úplně ze všeho,“ říká Iva Jablonská, majitelka a autorka zmrzlin. „Mezi netradiční zmrzliny patří koprová, čabajková, svíčková, křenová, kremžská hořčice, balkánský sýr, šafránová, maková, chlebová, máslová a spousty dalších, které jsem si nechala zapsat na patentovém úřadě.“ Zmrzliny dělá ze všeho, co má ráda, jen ještě nezvládla špagety a pečené kuře… Nejprodávanější jsou ovocné sorbety s 71% podílem ovoce, bez přidaného cukru a s kousky ovoce, a také čokolády s vysokým podílem kakaa. Jedničkou je pak slaný karamel. Levnější než kopeček zmrzliny (cca 21 Kč) jsou některé zdejší zákusky s cenami od 12 Kč. Ke zmrzlinárně v Mimoni, „ukryté“ uprostřed sídliště, navádí i billboard a ukazatele.

Borůvkové hody

Milovníci borůvek mají hned dva „festivaly“. Borůvkobraní v Boravanech už získalo proslulost, tam ovšem borůvky „sklízejí“ už v červenci. Na Moravě pod Pradědem o měsíc později, takže koláče a další dobroty z lesního ovoce si lze – včetně koloritu kolem – během léta vychutnat dvakrát. Z pohledu návštěvnosti jde o největší akci, která se v obci Malá Morávka a Karlov koná. O víkendu 15. a 16. srpna proběhne již 19. ročník borůvkových hodů, na který v minulých letech přijíždělo každoročně přes 10.000 návštěvníků, kteří zhruba v 15 místních restauracích mohli ochutnat jídla z borůvek či s borůvkami. K tomu všemu probíhá borůvkový jarmark: stánkový prodej nejrůznějšího zboží, přičemž podmínkou je, aby přinejmenším část nabízeného sortimentu byla nějak spojena s borůvkami. Letos akce proběhne ve stejném formátu, ale bez koncertů a soutěží. Mezi prodejními stánky budou mezery, aby pořadatelé návštěvníky co nejvíce „rozmělnili“.

Různé chutě na hranici

Ačkoliv v cukrárně Eva ve Vyšším Brodě až 80 procent zákusků a dortů vykoupí sousedé z Rakouska, na domácí zákazníky zůstane dost. Mimo jiné z toho důvodu, že chutě jsou různé. Rakušané dávají přednost věnečkům a kremrolím, Češi zase dortům a samozřejmě klasice, jako jsou například laskonky. Jezdí sem i lyžaři z Lipna. Není divu, Eva Felligiová posbírala na různých soutěžích řadu cen. V posledních letech většinu energie věnovala samotné cukrárně, pro kterou vymyslela řadu originálních zákusků – například pistáciový řez. Ruční práce a kvalitní suroviny, to je důvod, proč tu většinou chvilku při nákupu postojíte. Plná bývá nejen prodejna, ale i kavárna nad ní, kde určitě zaujme původní stroj na marcipán. Za parkování na náměstí se platí. Nákup stihnete na zastavení, posezení v kavárně bez parkovacího lístku raději neriskujte.

Bez konceptu

Tahle kavárna v Liberci (nyní ji již najdete dvakrát) nás zaujala tím, že v rozporu se svým názvem má koncept. Stylová kavárna, interiér doplněný o výstavy fotek a obrazů. Ale k tomu podstatnému: nabídce. Kromě čerstvě pražené kávy a domácí dezertů zde totiž dostanete k snídani nejen kavárenskou dvojkombinaci sladké pečivo a kafe, ale i polévku, přes den zde připravované panini a bagety, ale samozřejmě stále dezerty. Menší problém: občas fronty na místo a také parkovišťátko před podnikem v Husově třídě je malé. Kdo to v Liberci nezná, k nalezení obou podniků potřebuje navigaci.

Sladké expozice

Bulky s mrkvovou náplní, to je sladká originalita, kterou můžete ochutnat – pokud si ji podle receptu neupečete – jedině v Polné na Vysočině nedaleko Jihlavy, ale jen někdy. Slaví se zde totiž mrkvové dožínky a v září se koná mrkvancová pouť. Vše má dlouhou tradici, zdejší šlechta (Žejdlicové) zavedla kvůli přísunu vitamínů mezi poddanými zvláštní „mrkvový“ den v každém týdnu. „Mrkvance jsou k dostání při pouti a některých dalších akcích, například srpnovém Mrkvancobraní, což je zábavné odpoledne s koncerty a programem pro děti i dospělé. Soutěží se o nejchutnější mrkvanec, přičemž cena za kus (s městskou dotací) je kolem 10 Kč. O pouti na komerčních stáncích se platí již víc,“ sdělila nám Klára Holasová ze zdejšího informačního centra. Mimochodem každá rodina má svůj osvědčený recept. Parkování na náměstí zdarma, v době akcí ale mimo centrum.

Autor: Tomáš Pudil

Svět motorů
Diskuze (1)

Doporučujeme

30. 6. 2021 22:59
Dovolenka
No, nás ta dovolená nějak po ČR úplně neláká... To my se raději podíváme někam do zahraničí, třeba do Řecka. Tam už jsme i ostatně jednou byli s touto cestovní kanceláří - https://www.redok.cz/…-s-vylety/recko/ , takže kdyby náhodou někdo hledal nějakou tu cestovku, určitě zkuste je, protože jsou moc fajn a dá se na ně opravdu spolehnout! :)