Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyrazili jsme na ryby: Kde mají nejlepšího kapra?

Svět motorů
Diskuze (12)

Třeboň by mohla mít ve znaku kromě pětilisté růže Rožmberků také kapra. Zejména v oblasti gastronomie se takřka vše točí kolem ryb. Ale vynikající rybí pokrmy vám nabídnou i jinde.

Jihočeské město není vstřícné jen milovníkům rybích pokrmů, ale také motoristům. Na samotném náměstí jsme sice reportážní kombi Opel Astra Sports Tourer nezaparkovali, ale přes centrum můžete projet a za Hradeckou branou, jež uzavírá náměstí, je hned parkoviště s cca 35 místy, kde po půlhodině zdarma zaplatíte za hodinu 20 Kč. Na parkovištích za hradbami pod hrází u rybníka Svět (cca 10 minut pěšky na náměstí) jsou hodinové sazby 15 a 10 korun. Ryby v Třeboni nabízí snad úplně každá restaurace. Nejznámější jsou Šupina a Šupinka, příhodně umístěné hned vedle zámku. Většina návštěvníků si zde dává kapří hranolky, na které zde mají dokonce patent. „Tuto třeboňskou specialitu připravili jako první majitelé restaurace Šupina Jitka a Pavel Müllerovi spolu s šéfkuchařem. Nečekali však, že se stane základním kamenem jídelního lístku a jedním ze symbolů restaurací Šupina a Šupinka. Kapří hranolky však nabízejí i další restaurace. Tajné je vlastně jen know-how, každý si je dělá trochu jinak. „Originál“ nabízí jen Šupina, která je tak populární, že tu v sezoně stává i fronta zákazníků. „Do restaurace bereme rezervace, na terasu je to, jak kdo přijde. Šupinka je vyhrazena akcím do 30 osob a hostům ubytovaným v našich apartmánech,“ objasnil manažer Lukáš Jídlovec. Kromě kapřích hranolků je nejpopulárnější candát, jehož porce bez příloh tu přijde na 395 korun. Což signalizuje, že Šupina patří k vyšší cenové hladině.

Podívali jsme se, za kolik můžete mít tuhle dravou chutnou a stále oblíbenější rybu v jiných restauracích. Nemusíte chodit nikam daleko. Hned za Svinenskou branou (u ní je vyhledávaná podniková prodejna Třeboňského pivovaru) je Šupině cenově blízký Bílý jednorožec, ovšem za rohem v Rožmberské ulici restaurace Rožmberská bašta, Beseda či Myslivna mají candáta na másle o třetinu levněji, stejně tak Bílý koníček na náměstí. Rovněž Krčma u Kellyho se zajímavým středověkým interiérem v areálu zámku je cenově přátelštější. Pro znalce Třeboně: Rybářskou baštu u hotelu Svět jsme neopomněli, ale při reportážní návštěvě byla ještě uzavřena.

Ryby nemusíte v Třeboni konzumovat na místě, můžete si je odvézt i domů. Pod hrází rybníka Svět je i prodejna Třeboňského rybářství. Ryby tu mají živé, ale také již vykuchané nebo naporcované, uzené i mražené (kilo za 265 Kč). Kdo má rybiny už dost, může tady koupit i zvěřinu z polesí třeboňských rybářů. Pokud vás začne zajímat, jak se vlastně kapr k nám dostal, navštivte Dům Štěpánka Netolického na náměstí. Dozvíte se nejen vše o cestě kapra do Čech, ale také o i Třeboňské rybniční soustavě.

Na závěr zpět ke kapřím hranolkům. V restauraci Myslivna je můžete dostat do kornoutu jako bramborové hranolky, případně si je odnést s sebou v krabičce s dipem. Mají také „tajný“ recept, kuchaři je nakládají do speciální směsi koření. V Myslivně dělávají také kapří „škvarky“, což jsou malé kousky kapřího fi letu bez trojobalu. Výzdoba místností a pojmenování podniku pak prozrazují, že kromě ryb tu hraje prim i zvěřina!

Svět motorů 27/2020 Svět motorů 27/2020

Recept na kapří hranolky od Šupiny

Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Ty potom osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření (mletý kmín a zázvor), sójovou omáčku a nechte je odležet. Kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte. Jako dip se hodí například kysaná smetana s křenem.

Rybaření na Lipně

„Tady je mám nahusto.“ Tuhle větu nad rybníčkem plným pstruhů pronesl kdysi majitel Pstruhařství Hůrka u Lipna Karel Turek. Následně po hození návnady jich vylovil půl dětské vaničky. Čerstvé ryby z vlastní kaskády rybníků tu mají stále, hlavně pstruhy a siveny, dále amury, kapry, líny a sumce, zatímco candáty mají v Rybí restauraci v obci Hůrka těsně u silnice č. 39 (Černá v Pošumaví – Horní Planá) od jihočeských rybářů. Vše čerstvé, vše skvěle připravené a za přijatelné ceny. Ačkoliv loni bojovali se suchem a bobry, kteří jim udělali díru do hráze (odškodnění nedostali), přidali místa na terase s pergolou a nabídku rozšířili o rybí paštiky a speciální omáčky. Pokud tento předkrm zachutná, můžete si ho koupit na cestu ve skleničce. Ryby si tu můžete také sami vylovit (sportovní rybaření). Parkování u rybníčku s hastrmanem zdarma.

Pivo a ryby

Jelínkova vila ve Velkém Meziříčí je známa mezi pivaři díky originálnímu pivu Harrach, ovšem kulináři oceňují skloubení zlatavého moku se širokou nabídkou rybích pokrmů. Dnešní pivovar, hotel a restaurace býval mlýnem a dochovaný mlýnský náhon inspiroval k vytvoření haltýřů plných živých ryb. V sezoně je v nabídce přes 10 druhů ryb, od kapra a pstruha až po candáta a úhoře. Garantují zde stoprocentní čerstvost: kuchaři si je chodí sami vylovit. Má to jen drobnou nevýhodu – na pokrm se čeká o něco déle, než bývá obvyklé. Vylovit, vykuchat a připravit žádá delší dobu než příprava rozmrazeného polotovaru. Parkování pro klienty na hotelovém parkovišti.

V akváriu i na talíři

Rybí dům ve slezské Chotěbuzi nabízí kombinaci zážitků s rybami. V pěti obřích akváriích se nacházejí sladkovodní ryby z našich rybníků a řek, v menších akvarijní rybičky. Z prodejny si můžete ryby odvézt domů, v restauraci, která je otevřena stejně jako akvária od úterý do neděle, si můžete dopředu rezervovat stůl i zamluvit jídlo. Parkování zdarma u Rybího domu i nedalekého archeoparku.

Import z Jadranu

Těsně u hranice Prahy, na kraji Horoměřic, je jadranská enkláva. (Pozor při příjezdu od Evropské, radar s limitem 30 km/h). Restaurace Chorvatský mlýn na Jenerálce je již dvě desetiletí populární nejen mezi těmi, kteří si nedokážou ani v centru Evropy odpustit čerstvé rybí pochoutky. „Dovážíme ryby a další mořské plody, ale i lanýže,“ říká manažer Karel Matyáš a ukazuje model rekordního lanýže, který se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. „Jsme dražší, ale doprava od 1000 km vzdáleného moře je náročná.“ Chorvatsko tu připomínají i grilováním (selátka, jehněčí a kůzlečí), které se prodává v sousedství v „české“ restauraci Jenerálka, vedle níž si můžete nejen mořské plody a ryby koupit v zajímavé kombinaci restaurace a obchodu (Festina lente). Parkování pro zákazníky a hosty zdarma.

Výběr ryb U Rybiček

Na motorestu U Rybiček (dálnice D1, 44,5. km) je na všem vidět, že tenhle podnik je pro Lukáše Zajíčka a jeho rodinu srdeční záležitostí. Počínaje neskutečně širokou nabídkou zejména smažených ryb až po stále vylepšovanou venkovního sezení. Lukáš Zajíček říká, že provozují obyčejné bistro, ale nabídka i ceny jsou na dálniční poměry jedinečné. O řízku XXL za 119 Kč jsme psali nedávno, tentokrát se podívejme na rybinu, počínaje skvělou ostrou polévkou Halászlé (59 Kč), která každému unavenému řidiči dá novou energii, až po jedinečně bohatou nabídku sladkovodních i mořských ryb. Candát, platýs, halibut, losos a další – uzené, smažené nebo i na grilu (mečoun, krevety, chapadla z chobotnice, steak z tuňáka). Sjezd na parking z dálnice, ale k bistru U Rybiček se lze dostat i zezadu ze silnice č. 111, kde se auta o místo na parkingu dělí s cyklisty.

Vyberte si svou porci

Rybárna na rynku v centru Ostravy (parkování třeba u obchodního domu Laso – 1 h/30 Kč) je jednak prodejna čerstvých, uzených a mražených ryb/mořských plodů, ale hlavně restaurace. „Návštěvník si může rybu na talíř vybrat čerstvou přímo z chladícího boxu a určit si i porci (velikost). Zájem o sladkovodní a mořské je půl na půl, asi polovina hostů volí z jídelního lístku. Máme krevety i mušle, ale nají se u nás i ten, kdo ryby nemusí,“ sdělila nám Jolana Šeligová z Rybárny Ostrava.

Autor: Tomáš Pudil

Svět motorů
Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
21. 7. 2020 10:10
Re: Fujtajxl
Ale v zásadě má pravdu. Kapr je docela obtížný na přípravu, aby se jeho bahnitost odstranila. Je to líná ryba žijící u dna v bahně, kde žere co najde. Dá se odstranit její zápach, ale standardním hozenim na pánev to není.
Když člověk ji kapra častěji, zvykne si, když ji i jiné sladkovodni ryby, ricni nebo dravce, pozná hned, že ta bahnitost chybí.
21. 7. 2020 00:29
Re: Fujtajxl
Myslíš, že ty voniaš?
Avatar - Mikesus
20. 7. 2020 12:01
Re: Tak toto už je vážne...
Pod označením vodní prase jsem slyšel jen kapra nebo častěji Jelec Tloušť. O pstruhovi jsem to ještě nikdy neslyšel.
20. 7. 2020 01:08
Vždy, když už si myslím, že ....
...auto.cz dosáhlo svého naprostého dna, mě přesvědčí o opaku... :-O :-( :no:
Avatar - Machýrek
19. 7. 2020 23:34
Prosba
Dobrý den
Na zahradu mi chodí sr.át sousedovic kočka.
Prosím vás o článek se srovnávacím testem kočičích odpuzovačů, připadně jedů na kočky, jak je správně aplikovat apod.
Děkuji