Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sportage už čeká na novou generaci. Přijede v roce 2021

David Bureš
Diskuze (9)

Sportage je v aktuální generaci na trhu teprve od roku 2015. Přesto už korejská automobilka pracuje na nástupci.

Kategorie kompaktních SUV se v posledních letech stala opravdu nabitou. Kia Sportage je tak sice již tradiční součástí tohoto segmentu, její první generace dorazila už v roce 1993, musí však tvrdě bojovat o pozice. I proto Kia nebude nijak zásadně prodlužovat životní cyklus dnešního provedení. Už se čile pracuje na nové generaci, která dorazí v roce 2021.

Na internet už unikly první fotografie testovaného prototypu nové Sportage, pečlivě zamaskování však znemožňuje poznat byť nějaký náznak tvarů této novinky. Zatím tak můžeme leda odhadovat, zda půjde jen o evoluci dnešního stylu, nebo o zcela radikální proměnu. Kia však obvykle volí výraznou změnu tvarů mezi generacemi svých modelů, a tak odhadujeme spíše druhou možnost.

Naopak z hlediska techniky se toho dá odhadnout více. Sportage již od faceliftu v roce 2018 nabízí verzi s mildhybridním pohonem, která jistě bude pokračovat i v nástupci, přičemž toto řešení se rozroste o další motory. Kia postupně rozšiřuje nabídku mildhybridů a nová Sportage nebude výjimkou.

Technický základ by měl být sdílen s větším Sorentem, které na trh dorazí ještě letos. To znamená využití nové platformy vyvinuté pro SUV, která pomocí kompaktního motorového prostoru a kratších převisů karoserie zvětšuje vnitřní prostor. Navíc je lépe přizpůsobena zástavbě hybridního pohonu. To bude s takřka jistotou znamenat příchod plug-in hybridu, kterému se Sportage kvůli flotilovým emisním nemůže prakticky vyhnout.

Stejnou architekturu jako Sportage by navíc měl použít i nový Hyundai Tucson, který uvidíme již letos. A tak v Nošovicích vyráběné SUV dá dobrou představu, co očekávat i od jeho sourozence.

Kia Sportage se i v příští generaci bude vyrábět na Slovensku, v závodě korejské automobilky v Žilině. 

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

11. 8. 2020 14:46
Re: Co je to za auto u titulku?
To je čínska verzia Sportage označovaná ako KX 5.
10. 8. 2020 19:26
Co je to za auto u titulku?
Sportage se vyrábí m.j. ve Slovensku, ale nikoliv vůz, jehož 2 fotografie jsou galerii. Co je to za auto?
Avatar - 3_diamanty
10. 8. 2020 18:38
Re: Kia udržuje otáčky, Mitsubishi odchází ...
sam som zvedavy ako sa novy outlander uchyti v rusku amerike cine australii.. ale aj faceliftovany eclipse cross ( a bude aj v hybride ) a casom aj dalsie nove modely... v europe sa uz dlhsie trapili ale trapi sa tu dnes uz aj honda subaru a zacina sa to uz aj mazde akosi rucat ten domcek z karat v eu ..... najviac som stejne sledoval mitsu v australii a amerike... ale pekne sa sucasny outlander uchytil aj v cine kde dal pred rokom ci dvoma vyse 100 000 kusov rocne ( pecka ) ... tento rok kvoli korone je uz stejne cely v cajku aj v cine amerike a inde... ale uz buduci rok aj s novym outlanderom ci hybridnym eclipsom verim ze bude pre mitsu uz podstatne lepsi a vratia sa na uspesnu vlmnu ( a to aj bez europy ) .. drzim palce... a tesim sa uz teraz na mitsubihi L200 absolute.ako si to rozda s raptorom.. samozrejme v australii.. tu by sme sa toho aj tak nikdy nedockali ... odchod mitsu z eu ma netesi... ale plne ich chapem a nejak ma to ani neprekvapuje .. na tak malu znacku ( ktora predava asi tolko aut rocne ako skoda ... cca 1,3 melona ) sa asi ani neda cakat ze bude mat vsade vo svete silnu a udrzatelnu poziciu. .. ved skoda pre zmenu zase nie je v amerike a pod.... doba sa meni a automobilky uz zrejme prisli na to ze byt vsade ( a za kazdu cenu... aj za cenu lenakehosi prezivania a strat ) uz fakt nema zmysel... z aut je uz tazky biznis a jak sa vravi... "ani cent nazmar" dnes uz ... ( honda v eu tiez asi nebude ziskova ani subaru ) a v buducnosti cakam ze uz len par velkych automobiliek skutocne ostane na vsetkych kontinentoch ( toyota, vw, ford mozno este honda... ale ta to ma prave v eu tiez uz riadne nahnute )

PS: inak kto by ale novy hybridny outlander velmi chcel tak podla mna nebude az taky problem si ho dotiahnut nejako individualne z dovozu... aj ked jasne.... uz je to ine ako ked to mas bezne v showroome prec ocami
Avatar - WinDiesel
10. 8. 2020 16:22
Kia udržuje otáčky, Mitsubishi odchází ...
R.I.P. Mitsubishi Europe
Toppere - tebou obdivovaný PHEV nic nezachránil ...
Ve třídě SUV PHEV prodeje dobré ale počty nestačí v konkurenčním boji