Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kode 0: Nové dílo designéra Ferrari Enzo má techniku od Lamborghini

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Ken Okuyama Design na Pebble Beach Concours d'Elegance v kalifornském Monterey představila své nejnovější dílo, které vzdává hold designu automobilových konceptů z let sedmdesátých.

Designér Kiyoyuki „Ken“ Okuyama, který vedl tým návrhářů při vývoji původní Hondy NSX, podílel se na designu první generace Porsche Boxster a modelové řady 996, pracoval pro General Motors na páté generaci Corvette a proslavil se svým působením u Pininfariny, kde zanechal nesmazatelnou stopu v podobě Ferrari Enzo a řady dalších modelů má od roku 2007 svou vlastní firmu Ken Okuyama Design, v níž se věnuje průmyslovému designu, vývoji vlastních sportovních vozů a podílí se i na designu vlaků pro japonské dráhy.

V případě automobilů se Ken Okuyama v posledních letech snaží o propojení současnosti s minulostí, což předvedl v loňském roce prostřednictvím roadsteru Kode57 a letos to dokazuje supersportovním kupé Kode 0.

Novinka je inspirována především dílem Marcella Gandiniho a to především jeho konceptem Lancia Stratos Zero a původním návrhem Lamborghini Countach bez masivních vstupů vzduchu nad zadními koly a záplavou spoilerů.

Lamborghini se ostatně nestalo pro Kode 0 pouhou inspirací, ale její aktuální model Aventador posloužil i jako jeho základ. Z Itálie díky tomu pochází karbonový monokok s přední i zadním pomocným rámem, nápravy i pohonná jednotka.

Ateliér Ken Okuyama Design pak stojí za novou karoserií z uhlíkových vláken a poměrně mírnou úpravou interiéru. Výsledek podobně jako řada dalších automobilů od japonského designéra vyvolává rozporuplné reakce.

V každém případě má Kode 0 díky hmotnosti 1550 kg a 6,5litrovému dvanáctiválci s výkonem 515 kW (700 k) a točivým momentem 690 N.m nabízet minimálně srovnatelné dynamické vlastnosti jako o něco těžší sériové Lamborghini Aventador, které z 0 na 100 km/h akceleruje za 2,9 s a dosahuje maximální rychlosti 350 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)