Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Hyundai Grandeur kombinuje retro vzhled s moderními technologiemi

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Jihokorejská automobilky vzkřísila svůj vůbec první vlajkový model, pod jehož kapotu ovšem umístila nejmodernější technologie.

Automobilka Hyundai sice patří k nejvýraznějším inovátorům v oblasti elektrifikace, vodíkového pohonu i designu, současně však nezapomíná ani na svou minulost. To ostatně připomněla již v dubnu, kdy představila koncept Pony EV, vycházející z klasického sedmdesátkového modelu. A nyní podle stejného receptu připravila koncept Grandeur.

Ten vychází z první vlajkové lodi jihokorejské značky, v roce 1986 představeného Hyundai Grandeur. Při příležitosti 35 od jeho představení pak vznikl koncept Heritage Series Grandeur, který velmi decentně kombinuje hranatý osmdesátkový design s moderními technologiemi, obrazovkami, atd.

Začněme ale klasicky od exteriéru, který zůstal na první pohled stejný. Designéři si ovšem pohráli s maskou, upravili design kol, zpětná zrcátka nebo světa. Ta totiž vpředu i vzadu sází na technologii pixelů, známou z elektrického modelu Ioniq 5, které pokrývají celou příď i záď. Včetně výplně masky chladiče.

Větší změny se ovšem odehrály v kabině, která zajímavým způsobem kombinuje design minulosti s moderním vybavením. Palubní desce tak dominuje velká obrazovka, do které je integrovaný digitální přístrojový štít i infotainment. Další displej je zabudován do jednoramenného volantu a nechybí ani displej ve středovém tunelu.

Pod kapotou vozu by měl být blíže nespecifikovaný čistě elektrický pohon, ostatně podobně jako pod kapotou konceptu Pony EV. I díky tomu si designéři mohli dovolit vyplnit masku chladiče pixely a ve středovém tunelu je tak pouze jednoduchý volič převodovky.

Video se připravuje ...

V kabině nechybí ambientní osvětlení ani hodnotně působící ovládací prvky, které jsou lehce v kontrastu s retro-pojatými sedačkami a dekory ve dveřích s bronzovou barvou. Zajímavým detailem je pak také systém osvětlení nad zadními sedačkami, který efektně dotváří image vozu jako z nějaké filmové alternativní reality.

Stejně jako Pony EV, také nový Heritage Series Grandeur působí ve výsledku ohromně. Značka navíc jasně ukazuje, že se nebojí experimentovat s designem a prolínat staré trendy s novými technologiemi. Rozhodně tak bude zajímavé sledovat, jaký modernizovaný retro-model nám značka ještě představí.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Allo
11. 11. 2021 12:09
Wow
To je super, to vypadá velice dobře :yes: