Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Cabrera: Dostane nástupce Gallarda přeplňování a 600 koní?

David Bureš
Diskuze (10)
Nástupce Lamborghini Gallardo se pomalu blíží. Bude jej pohánět přeplňovaný motor jako konkurenční McLaren MP4-12C?

Automobilku Lamborghini čeká v následujících měsících plno práce. Letos na konci léta se začne prodávat nástupce Murciélaga, Aventador LP700-4, příští rok, nebo v roce 2013 má být představen nástupce Gallarda, prozatímně označován jako Cabrera.

První neoficiální informace, které se v posledních dnech objevují v zahraničním tisku, naznačují, že by nové baby-lambo mohl pohánět přeplňovaný motor o výkonu 441 kW (600 koní). Baby-lambo by se tedy výkonově vyrovnalo konkurenčnímu McLarenu MP4-12C.

Další protivník – maranellské Ferrari 458 Italia – je se svými 425 kW také blízko. Nejisté zatím je, jestli si Cabrera zachová deset válců jako Gallardo, nebo použije nový osmiválec.

Základem automobilu bude zřejmě karbonová vana jako u Aventadoru LP700-4, měla by však být upravena, aby její výroba byla levnější.

Cabrera ale není jediným novým Lamborghini následujících měsíců. S jistotou se dá očekávat otevřená verze nové vlajkové lodi – Aventador LP700-4 Roadster.

Stále se také spekuluje o výrobě 10 exkluzivních exemplářů konceptu Sesto Elemento, představeného loni v Paříži. Sériový automobil však nebude homologován pro silniční provoz a jeho cena bude odpovídat jeho exkluzivitě – cena Sesta Elementa má přesáhnout částku 1.000.000 euro.

Hojně se spekuluje i o sériové výrobě supersedanu Estoque, který se jako koncept představil na pařížském autosalonu v roce 2008. Poslední neoficiální informace naznačují, že se třetí modelové řady Lamborghini dočkáme v roce 2013. Matthias Müller, generální ředitel Porsche, které tak jako automobilka ze Sant‘ Agaty patří do koncernu Volkswagen, v lednu pro Automotive News uvedl, že by sériové Estoque mohlo použít platformu Porsche Panamera.

Rok 2013 bude speciální tím, že Lamborghini bude slavit 50 let své existence. Takto významná jubilea automobilka většinou slavila limitovanými modely, kterými v minulosti byly Countach 25th Anniversary, Diablo SE30 a Murciélago 40th Anniversary. Jejich logickým nástupcem by tak byl Aventador 50th Anniversary.

Lamborghini Gallardo je na trhu už od roku 2003, v roce 2008 přišla na trh faceliftovaná verze Gallardo LP560-4 s 5,2litrovým desetiválcem o výkonu 412 kW (560 koní). Poslední měsíce naznačují, že jeho životní cyklus pomalu spěje ke konci. Lamborghini na trh uvedlo několik jeho limitovaných edicí, například Gallardo LP560-4 Bicolore nebo Gallardo LP550-2 Tricolore.

David Bureš
Diskuze (10)
1. 4. 2011 09:21
Re: ...
tak samozřejmě že bohatým jde hlavně o Image a o to aby ukázali,že na to mají...ale já mít peníze a natřít mě taková "rachotina" jako je caterham,tak bych byl i za cenu exkluzivity lamba,nebo ferrari docela nas.ranej >:D >:D ..jinak souhlasím
Avatar - Parda71 (BMWfans)
31. 3. 2011 22:33
Re: ...
Ano, toto řekl Richie, jde vidět, že máš přehled, ale já se s tímhle ztotožňuji. Ty se možná budeš cítit dobře, ale tohle chce mizivé procento zákazníku supercars. Ti chtějí mít image a exkluzivitu, což v Caterhamu nemají. Ale pokud někdo chce na okruhu porazit kde co, ten volí Ariel nebo Caterham, o tom žádná. Mě jsou třeba blízké auta, která jsou tak trošku vlci v rouše beránčím. Tak třeba M5 Huricanne RR, nejrychlejší sedan světa.
31. 3. 2011 22:18
Přeplňování
Přeplňování mě do supersportů nepatří. U takových aut se mě líbí výkon z objemu.
31. 3. 2011 21:25
Re: ...
ale no tak...s tím názorem Richarda Hammonda bych byl opatrný,protože já mít caterham a vypráskat s tím nějakou uřvanou F430,tak bych se vůbec necítil jako trouba...
Avatar - Parda71 (BMWfans)
31. 3. 2011 19:39
Re: ...
Pokud chceš extra light šílenost, tak i na to trh pamatuje ( Caterham, Ariel, Caparo...) Lamba a jim podobná mají zajistit kompletní exkluzivní jízdu, to je přehršel výkonu, krásný zvuk, jisté jízdní vlastnosti, ale i nějaké ten komfort jízdy. Přeci jen extra lehká auta, o kterým píši výše nejsou moc hezká, moc reprezentativní a člověk v nich vypadá tak trochu jako trouba, což je případ především caterhamu.