Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Omlazený Land Rover Discovery Sport nabídne až 290 koní i naftové mildhybridy

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Až sedmimístné kompaktní SUV dostalo nové mildhybridní motory, sofistikovaný infotainment Pivi, vylepšené asistenční systémy a provedení Black Special Edition o výkonu až 290 koní.

Model Land Rover Discovery Sport dostal již v první polovině tohoto roku plug-in hybridní motorizaci s označením P300e, kterou brzy doplní další dvě hospodárné a ekologické mildhybridní pohonné jednotky.

Řeč je o naftových čtyřválcích s označením D165 (cca 163 k) a D200 (cca 204 k) s technologií mildhybridního systému Land Rover v kombinaci s pohonem všech kol a akumulátorem, do kterého se ukládá energie získaná při brzdění. Zákazníci se tak mohou těšit na spotřebu od 6,3 l/100 km, emise CO2 začínající na hodnotě 165 g/km a ještě plynulejší fungování systému stop-start.

Novinkou mezi zážehovými motory je přeplňovaný čtyřválec Ingenium o výkonu 290 koní, který byl představen prostřednictvím modelu Discovery Sport Black Special Edition. Novinka přitom kromě výkonného motoru, který zrychlí z 0 na 100 km/h během 7,4 sekundy, nabídne i řadu unikátních designových prvků v interiéru a exteriéru.

Největší novinkou v interiéru je nejmodernější multimediální systém Pivi, který nabízí vylepšené digitální prostředí vozu. Systém nabídne například režim Stand-by v kombinaci s vlastní baterií, díky čemuž je dostupný ihned po zapnutí. Samozřejmostí je pak i funkce bezdrátových aktualizací prostřednictvím bezplatného datového připojení.

Konektivita se bude hodit také při přehrávání hudby z aplikace Spotify, která je integrována přímo do infotainmentu a data jsou zahrnuta v ceně vozu. Nechybí ani konektivita Bluetooth pro dvě zařízení, bezdrátová nabíječky s funkcí zesílení signálu nebo druhá generace chytrého klíče Activity Key, díky kterému se vůz automaticky odemkne ve vaší přítomnosti.

Systém pracuje na nové elektrické architektuře a kromě výše zmíněných benefitů v podobě konektivity ušetří zákazníkům i cestování do servisů. Systém bude dostupný ve verzi Pivi již od výbavy S, pro pokročilejší provedení je pak připravena verze Pivi Pro.

Novinky se ovšem objevují i ve ventilačním systému, který se rovněž ovládá dotykově. Řeč je především o systému Cabin Air Filtration (CAF), schopném odfiltrovat škodlivé částice, které se často vyskytují ve městech a dopravou zatížených oblastech. Funkce CAF přitom navazuje na již delší dobu používaný systém Cabin Air Ionisation, který je schopen zachytit alergeny, silný zápach i ultrajemné částice (i menší než PM2,5).

Cestující přitom nemusí nic řešit – stačí pouze aktivovat režim Purify, ve kterém začne systém filtrovat a monitorovat kvalitu vzduchu v kabině (včetně srovnání s vnějším ovzduším). Dotyková obrazovka navíc poskytuje vizuální ujištění, že je vzduch v kabině čistší než vzduch v okolí vozu.

Třešničkou na dortu jsou pak drobné úpravy asistenčních systémů a technologií. Novinkou je například Rear Collision Monitor, který využívá zadní radarové senzory k neustálému sledování dění za vozem. V případě hrozící nehody je pak vůz připraven na náraz a lépe ochrání posádku.

Soustava kamer 3D Surround Camera nabízí řidiči možnost sledovat okolí vozu do rychlosti 30 km/h, zatímco ClaerSight Ground view nabízí pohled přes kapotu na dění pod přední nápravou a funkce ClearSight Rear view nahrazuje zadní zrcátko obrazem snímaným z kamery na střeše.

Modernizace se tedy zaměřila především na motory a technologie, jinak zůstává Land Rover Discovery Sport praktickým rodinným SUV, které nabízí vnitřní uspořádání 5+2, zadní sedadla dělená v poměru 40:20:40 a celkem 24 možných konfigurací sedadel.

Předběžná cena omlazeného modelu Land Rover Discovery Sport na českém trhu startuje od 1.048.828 Kč. Zákazníci mohou vybírat mezi výbavami Discovery Sport S, SE, HSE, R-Dynamic SE, R-Dynamic HSE a Discovery Sport Black.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
28. 8. 2020 13:50
Nu a co tedy
by to mělo mít pod kapotou, když ne diesel? To je přece samozřejmost. :-!