Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Létající a nejdražší Mustang jde znovu do aukce

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Shelby GT350R z roku 1965 míří opět do prodeje. Minule z toho byl absolutní rekord mezi Mustangy, proto nejsou aukční očekávání nijak malá.

První soutěžní prototyp Shelby GT350R z roku 1965 je nejdražší Ford Mustang, protože při prodeji v roce 2020 společností Mecum Auctions inkasovala 3,85 milionu dolarů alias 86,5 milionu Kč po přepočtení na českou měnu. Astronomická suma může být překonána za pár měsíců, plánovaná dražba u stejné společnosti nastane už v lednu.

Funkčně upravený soutěžní speciál nese přezdívku „Flying Mustang“ (česky Létající Mustang) díky ikonické fotografii pořízené při vítězném představení Kena Milese. Akční snímek zachycuje vůz nad zemí, ve vodorovné poloze se Mustang prolétl s prověšenými všemi čtyřmi koly nad tratí Green Valley Raceway. Momentka potěšila motoristickou i laickou veřejnost a zůstala vizitkou testovacího exempláře sloužící inženýrům před výrobou druhého závodního exempláře a civilních konfigurací do běžného prodeje.

Prototyp z fotografie je prvním Shelby GT350R, který startoval v seriálu amerického klubu sportovních aut, kde zaznamenal velké úspěchy. Vedle Milese se za volantem bílého kupé s modrými pruhy střídala podobně slavná jména jako Bob Bondurant, Chuck Cantwell, Peter Brock a Jerry Titus. Kromě konkurenčních bojů na dráze sloužil letec coby pojízdná zkušebna během ostrého experimentování s vymyšlenými vychytávkami, které měly vylepšit jízdní vlastnosti.

Poznatky z okruhů pomohly vývoji novějších provedení. „Je pozoruhodné, že tento vůz posloužil jako model a testovací mula amerických inženýrů vyvíjejících novější soutěžní Shelby včetně 34 zákaznických modelů vyrobených a zakoupených později,“ uvedla aukční síň Mecum, jež připravuje možná další rekordní dražbu na 6. 1. – 16. 1. 2022.

Vnuk legendárního Carrolla Shelbyho, který vedl vývoj GT350 a také ikonické verze Shelby Cobra, poukázal na výjimečnou pozici Létajícího Mustangu v motoristickém sportu. „Jako jeden z nejvíce zdobených Mustangů v automobilové historii si tento prototyp Shelby Mustang GT350R zachovává důležitou reputaci pro výrobce automobilů, inženýry i fanoušky. Jeho historie vysokého výkonu, inovativních designových prvků a nadčasové estetiky dělá z tohoto vozidla zázrak pro automobilové nadšence a my jsme potěšeni, že jsme se mohli podílet na utváření budoucnosti závodění a výroby automobilů,“ podotkl Aaron Shelby.

Nabízený kus vyměnil řadu významných majitelů. Chvíli se ztratil z dohledu, aby mohl být v roce 1989 objeven v Mexiku. Po 14 letech na výstavní ploše coloradského muzea Shelby American Collection zamířil sběratelský sen do vlastnictví Johna Atzbacha, který zařídil poctivou renovaci letos už 56 let starého vozidla. Po dokončení kompletní revitalizace se Ford ukázal na většině významných motoristických událostech.

Z dalšího setkání bohatých sběratelů tentokrát v krajském městě Kissimmee na Floridě vzejde nový majitel, který zchudne o desítky milionů korun výměnou za zápis do dokumentace nabízené společně s létající legendou.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme