Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luboš Vlček: Škoda letos v Česku prodá 1000 nových Fabií

redakce AUTO.CZ
Diskuze (26)
Škoda chce letos v České republice prodat přibližně tisíc Fabií třetí generace. Prodej odstartuje 11. listopadu.

Vedle Česka letos Fabia zamíří jenom do Německa. Celkově i s předchozí generací automobilka na domácím trhu plánuje letos prodat 11.000 exemplářů modelu Fabia. "Příští rok chceme na domácím trhu zvýšit prodej Fabií o 30 procent. Nová Fabia tak bude atakovat pozici druhého nejprodávanějšího Rapidu," uvedl Luboš Vlček, šéf prodejní organizace Škoda Auto Česká republika.

Jízdní dojmy našich redaktorů z Portugalska jsme přinášeli již od včerejška. Stejně jako jejich kolegové na místě hodnotí vlastnosti nové Fabie většinou kladně. Podvozek je prý naladěný měkčeji než u předchozí generace a méně ostře působí také brzdy, což odpovídá tomu, že se chce Škoda Auto profilovat jako výrobce rodinných automobilů.

Velký pokrok představuje technologie MirrorLink, která umožňuje zrcadlit aplikace z chytrého telefonu, včetně navigace, na centrálním displeji vozu. U Škodovky se objevila poprvé.

"Nová Fabia je komfortnější než předchůdce a má jeden z nejlepších podvozků ve své třídě," dodal kolega z Radiožurnálu Petr Jansa. Optimální kombinací je podle něj motor 1.2 TSI v kombinaci s dvouspojkovou převodovkou DSG, ale bude záležet na preferencích zákazníků a kupce si jistě najdou i slabší motory. Slabin podle něj na autě mnoho není, zmínil například malé zpětné zrcátko či absenci pevné navigace, kterou nahradila mobilní aplikace.

Základní cena třetí generace Škody Fabia začíná na 234.900 Kč, což je stejně jako startovací ceníková cena předchozí verze. Tu lze ale v rámci akce pořídit až o 15.000 Kč levněji. Škoda u nové Fabie čeká největší zájem o verzi Active s lepší výbavou v balíčku Plus, která vyjde minimálně na 239.900 Kč.

Součástí výbavy Active Plus je mimo jiné klimatizace, elektricky ovládaná boční okna vpředu a vnější zpětná zrcátka s vyhříváním, dále šest airbagů, elektronický závěr diferenciálu XDS+, ESC s multikolizní brzdou nebo centrální zamykání. Na výběr bude celkem sedm motorů. Zavazdelník hatchbacku má základní objem 330 litrů a je tak největší ve třídě.

Fabia je druhým nejúspěšnějším modelem Škodovky, dominuje Octavia. Od roku 1999 se prodalo přes 3,5 milionu exemplářů, z toho 450.000 v Česku. Končící druhá generace se bude vyrábět do konce letošního roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (26)
Avatar - grifith
16. 10. 2014 18:31
Re: Mirror link
Vycházím z uvedených modelů na oficiálních stránkách ML, může to být jinak, ale podrobně jsem se na to nezaměřoval ;-)
Avatar - Emel
16. 10. 2014 16:20
Re: Mirror link
Osobně myslím, že pokud to podporovalo třeba Sony Z1, tak to bude podporovat i Z3... ale nevím, zase tak mě to nezajímá. To už mě víc zaujalo SmartGate...
16. 10. 2014 14:35
Re: Mirror link
Jako levnou alternativu pro základní výbavy bych to asi bral. pokud to chce Škodovka tlačit jako jedinou možnost, tak proč ne. Třeba to těm jejím zákazníkům bude stačit.
Avatar - grifith
16. 10. 2014 14:32
Re: Mirror link
Čtu o tom poprvé, asi novinka u P108 ;-)
16. 10. 2014 14:24
Re: Mirror link
No tady třeba návod pro nějakej peugeot [odkaz] Asi moc lidí nebylo ochotno platit 16k za amudsen i z 2kové fabie zmizel.