Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Marchionne: Piëch ať se stará o SEAT, ne o Alfu

Diskuze (250)
John Elkann, šéf koncernu Fiat, prohlásil, že neprodá Alfu Romeo za žádnou cenu. Sergio Marchionne v pátek doplnil, že „nikdy“.

Už je to téměř rok, co Ferdinand Piëch, předseda představenstva Volkswagen Group, veřejně vyjádřil zájem zařadit mezi značky německého koncernu italskou Alfu Romeo, která už 25 let patří Fiatu. Němci od té doby zdůrazňují, že o akvizici mají zájem, ale nespěchají na ni. Italové naopak takovou transakci důrazně odmítají.

John Elkann, který řídí veškeré aktivity průmyslového koncernu Fiat, v lednu prohlásil, že Alfu neprodá …i kdyby nám nabídli jakýkoliv finanční obnos.“

Sergio Marchionne, šéf automobilové divize Fiatu, nyní poslal do Německa jasný vzkaz. Prohlásil: „Dokud povedu Chrysler a Fiat, pan Piëch Alfu Romeo nikdy nezíská. Může na ni zapomenout. Říkal jsem mu to osobně, zavolám mu to a pošlu písemně.“

Toto prohlášení cituje server Automotive News Europe z Marchionneho vystoupení na konferenci JD Power.

Zároveň Marchionne Piëchovi vzkázal, že by si měl hledět na zlepšení situace španělského SEATu (ten mimochodem v minulosti dlouhodobě spolupracoval s Fiatem). „Já jsem SEAT nekoupil, on ano, tak by ho měl dát do pořádku. Nevím, jestli to dokáže, ale měl by to zkusit,“ doplnil Marchionne na adresu svého německého protějšku.

SEAT měl původně ambici konkurovat Alfě Romeo, ve skutečnosti se ale obě značky zaměřují na jiný typ aut. Španělská automobilka se specializuje na menší modely, které v portfoliu doplňují MPV. Alfa Romeo je tradičně nejsilnější v nižší střední a střední třídě, na které bude kladen důraz i v budoucnu, kdy chce automobilka rozšiřovat portfolio oběma směry a přidávat alternativní karosářské verze.

V počtu vyrobených aut jednoznačně vede SEAT – za rok 2009 vyrobil 308 tisíc kusů, zatímco Alfa Romeo 102 tisíc. U Španělů však dlouhodobě připadá více než polovina produkce na malou Ibizu, zatímco Alfa žádné srovnatelně malé a levné auto nenabízí.

Diskuze (250)
Avatar - white label
8. 2. 2011 22:06
Re: Alfa vs VW
Nominace tam nebyly, cenu nezískala...
8. 2. 2011 10:49
Re: Alfa vs VW
Ziskala tam Alfa aspon nejakou cenu?
Nebo byla nekde aspon nominovana?
8. 2. 2011 10:45
Re: ALFIAT
Kdes tu QV koupil?
Nebot na Slovensku a v CR se zatim neprodala zadna (pokud nepocitam HotWheels).
Samozrejme predpokladam, ze ta 147 byla GTA selespeed a uprednostnils ji pred Golfem R32 a BMW 130i (predrazene sunky, chladne a bez duse).
A ta QV zase vyhrala tendr pred Golfem GTI a namatkou treba Oktavii RS (trapne koncernove plecky)...

Fakt je, ze BeranK tady trefil jeden holy fakt: Alfu vynaseji do nebes skoro vyhradne lide, kteri si ji nikdy nekoupili. Preji ji uspech, prorokuji statiicove prodeje, velebi design i techniku, zatracuji veskerou ostatni produkci, ale jezdi v - no v Alfe tedy ne-e...
A to stoji za zamysleni.
Avatar - white label
8. 2. 2011 02:19
Re: Alfa vs VW
Díky že ses k tomu tak ochotně přihlásil..., na tebe jsem sice zrovna nemyslel, ale jak myslíš. ;-)
Časopis TG není zábavný pořad TG, a výroční ceny časopisu TG tím spíš... :-)
Netlumočím tu svůj názor, ale názor časopisu TG, nikde jsem nepsal nic o hounu, tak zase nebuď tak zbytečně vztahovačný... 8-s
Avatar - ethicon
8. 2. 2011 01:26
Re: Alfa vs VW
ale no, ved o Golfe sa tu predsa v podobných súvislostiach nikto nevyjadroval...samozrejme, že Golf je vo všetkom najlepší a neni nutné aby si nám to pod každým článkom pripomínal...a k tomu Top Gearu..ak sú tam výsledky testov, ktoré sa nastaveniu tohto serveru nejako nehodia, je to bulvár...šou a pod...a zrazu tu čítam uplne opačný názor samozrejme len ak sa to hodí...no nič musíme sa zmieriť s tým, že kedže to nebolo v Top Gíre stojí ten štvorlístok ako aj celá Alfa za houno... ;-)